Nr 10 2014

Eberspächer EasyStart GSM Ring båten varm

Det er ikke noe nytt at man kan fjernstyre varmen på hytta. Ved hjelp av samme prinsippet kan du styre varmeanlegget i båten, og dessuten få alarm om det er fare for frost.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

 

Vi har sett nærmere på Eberspächer EasyStart GSM som gir deg muligheten for fjernkontroll av varmeren ved hjelp av en smarttelefon. Egentlig er ikke dette noen nyhet, men nå er det blitt uhyre enkelt. Tidligere måtte man sende tekstmeldinger med koder for de forskjellige funksjonene. Nå er det bare å laste ned en App, og så kommer det opp et kontrollpanel på smarttelefon-skjermen. Denne Appen er gratis og finnes både for Android, iPhone og Windows Phone.

Enkel sjekk av tempen

   Ved å trykke på-knappen, så slår varmeren seg på og ved å trykke av-knappen slår du den av igjen. Samtidig får du en tilbakemelding som bekrefter at funksjonen er utført. Det som vi synes er spesielt genialt er at man har muligheten for å sjekke temperaturen i båten, og få tilsendt varsel om temperaturen blir så lav at det er fare for frost. Dette er en funksjon som er ekstra aktuell for dem som har båten liggende på sjøen om vinteren. Da kan det være viktig å holde båten frostfri, ikke minst om motoren ikke er vinterkonservert.   

   Vanligvis bruker vi en ovn eller frostvakt til dette. Men som vi alle vet er det alltid fare for at jordfeilbryter eller sikringer i havna slår ut. Da er det veldig betryggende å kunne ha en backup og eventuelt starte dieselvarmeren ved behov. Samtidig så kan det på kalde dager være behagelig å komme frem til en oppvarmet båt. Og de ekstra late kan starte dieselvarmeren fra køya. Utover å kunne sjekke temperatur og slå varmeren av og på finnes det en rekke andre funksjoner som man kan bla seg gjennom på skjermmenyen. For eksempel at man kan starte og stoppe varmeren til forhåndsprogramerte tider, starte bare vifte og så videre. Temperaturalarm kan stilles både på lav og høy temperatur. I det hele tatt kan du sitte i godstolen hjemme og zappe deg gjennom alle varmerens funksjoner.

Må være direktekoblet

Fjernkontrollen fungerer ikke bare på de vanlige dieselvarmerne fra Eberspächer, men også på deres system for vannbåren varme. Men det er naturligvis en forutsetting at varmer og styresystem er tilkoblet strøm. I utgangspunktet er det slik at man ikke skal la 12 volt anlegget stå på når man forlater båten. Unntaket er dieselvarmeren som skal kobles på direktestrøm, altså utenom hovedbryterne. Dette fordi varmeren bruker en viss tid på å kjøre seg ned. Om man bryter strømmen slik at den ikke får tid til det kan varmeren bli skadet. Om varmeren ikke har strøm vil det naturlig nok ikke være mulig å starte den ved hjelp av fjernkontrollen. Du trenger også Eberspächers EasyStart-system.

Oppkobling

I pakken følger med kontrollenhet, antenne, bryter og nødvendige koblinger, samt grei bruksanvisning for montering og betjening. I kontrollenheten settes et SIM-kort som tar imot signaler fra smarttelefonen. Det følger med et alarmkort fra Telenor, ladet opp med verdi 100 kroner. Det er noen få kroner i abonnementsavgift (20 kroner måneden) og hver melding du sender til varmeren koster en liten krone. Husk at kortet må registreres. Dette vil forhandleren hjelpe deg med. Installasjonen er forholdsvis enkel. Kontrollenheten med alarmkort plasseres i instrumentpanel eller tilsvarende. Antennen plugges i med hurtigkobling. Denne festes for eksempel på innsiden av vindu ved hjelp av dobbeltsidig tape. Husk at den må monteres slik at den kan ta imot signaler. Det skal også monteres en liten bryter for betjening. Videre er det noe oppkobling i forbindelse med eksisterende kontrollpanel. Merk at det skal settes noen små kabelsko på ledningene og dette kan være litt plundrete å få til om man ikke har en egnet kabelskotang for disse. Eberspächer har en liten vei å gå i forhold til å lage forståelige koblingsskjema. Er du usikker på monteringen bør du kontakte fagfolk eller få råd hos forhandleren. Settet bærer litt preg av å egentlig være laget for dieselvarmere i bil, så det kan være at noen av ledningene må forlenges for å få systemet til å passe i båten.

Eberspächer ikke alene

Det skal sies at Eberspächer ikke er alene om å ha fjernkontroll via smarttelefon til sine varmere. Både Wallas og Webasto har tilsvarende systemer. Pris på Eberspächer EasyStart GSM er cirka kr 4.500,-. Vi fikk låne systemet fra Seatronic og de har hatt den på tilbud til kr 3.790,-. I tillegg kommer altså en liten månedlig avgift, samt avgift per melding.

Mer informasjon:

Eberspächer Norge:           www.eberspaecher.no

Seatronic:                             www.seatronic.no