Nr 10 2012

Kraftpakke med større skjerm

Raymarine utvider utvalget av multifunksjonsskjermer. Nå kommer 15,4-tommeren e165.

Publisert Sist oppdatert

E165 har de samme ytre målene som E140W, men med 15,4’’ skjerm noe som gir 20 prosent større skjerm enn 14-tommeren. Den er i 16:9-format og med Hybrid Touch LED-skjerm. Dermed består den nye e-serien av multifunksjonsskjermer fra 7’’ til 9’’, 12’’ og altså 15,4’’. E165 har både Wi-Fi og Bluetooth og kan kommunisere med smarttelefoner og lesebrett. Instrumentet har tre raske prosessorer: En dual core hovedprosessor og en tredje prosessor som er dedikert grafikk. Plotteren kan integreres i et nettverk med til sammen seks skjermer. I tillegg har den inngang for ekkolodd, radar og termisk kamera. Innebygd Wi-Fi gjør det mulig å streame kart, radarbilder, termisk bilde, kan sendes til å kontrolleres via smartphone med RayRemote eller RayControl-apper over alt om bord.

Utsalgsprisen vil havne på rundt 45.000.

Ytterligere opplysninger: www.raymarine.no

 

Vinglete deksel

IPad-dekselet til Armor-X holder vannet ut, men er altfor slarkete til å fungere i en hurtiggående båt.

I takt med at Apples iPad gjør ny funksjonalitet tilgjengelig gjennom sine Apper, utvikler også utstyrsprodusentene tilbehør tilpasset de ulike bruksområdene. Navigasjonsprogrammer til iPad (som vi har testet en rekke av), har gjort iPaden populær som en sekundær kartplotter. Flere holdere og sprutsikre deksler finnes på markedet, og ett av dem kommer fra Armor-X.

Vi prøvde et slik i sommer, og dekselet skal tilfredsstille IPX-7-standard og være vanntett på en meters dyp i 30 minutter. Våre tester viste at dekselet holder vannet ute. I tillegg har det separat strømforsyning med en ledning inne i dekselet. Også det et pluss. En brakett følger med og dekselet kan derfor enkelt monteres på rekka eller et håndtak, noe vi gjorde på reportasjebåten. Paden kan dermed monteres og avmonteres i en håndvending. Det store minutset med Armor-X-dekselet er imidlertid at også bakdelen er av samme myke PVC-materiale som fronten. Tanken er at man skal bruke kameraet med dekselet på, men om formålet er å bruke iPaden som kartplotter, gjør den myke bakdelen dekselet svært vinglete når det monters på braketten. I så måte anser vi den for å være ubrukelig i en hurtiggående båt med krappe bevegelser.

Opplysninger: www.armor-x.eu