Nr 1 2012

Smart til båtplassen

Vi gjør det hyggelig hjemme fordi vi tilbringer så store deler av livet her. Uansett hvor mye vi bruker båten, så tilbringer også den mesteparten av tiden i båsen.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Hvordan gjøre det trivelig og trygt for båten i hjemmehavnen? Her er noen tips om hva vi kan gjøre for at båten ligger godt, og hvordan vi med enkle midler kan gjøre det enklere å komme inn og ut av båsen.

Rull inn, rull ut

Det er altfor lett å skrape opp båtsiden når vi skal inn og ut av båsen, spesielt om det er trangt i havnen og vinden kanskje kommer litt ubeleilig. Vi kom over en ganske genial løsning. Rett og slett et ”fenderhjul” som monteres ytterst på utliggeren. Når du kommer inn i båsen er det ingen faste elementer som skraper mot båten. Hjulet leder deg riktig inn. Fenderhjulet vi prøvde kom fra Dock Edge og selges gjennom Vestlandsbryggen på Askøy. Per i dag har de bare én modell, med diameter 9 tommer. De lover å ta inn flere størrelser, 12 tommer (cirka 31 cm) og 18 tommer (cirka 46 cm). Den største for båter opp til 45 fot. Pris kroner 450,-, inkludert moms for den minste. Hjulet festes til utliggeren med en solid brakett i galvanisert stål. Hjulet er i kraftig plast og kan blåses opp – på samme måte som en fender. Normalt har du bare brukt for ett hjul, om det da ikke varierer til hvilke side du går inn og ut av båsen. Vi kjenner også til at en del har kjøpt slike fenderhjul fra USA. West Marine, som er en seriøs nettbutikk, selger fenderhjul fra Taylor Made (identisk med Dock Edge). Kommer også i samme størrelser.

Bryggens stumtjener

Det finnes knapt noe mer irriterende enn fortøyningstau som blir liggende i sjøen når du forlater båsen. Når du kommer tilbake er de fulle av grønske og det er vanskelig å få tak i dem når du skal fortøye. I verste fall får du tauet i propellen. Problemet er vanligvis ekstra stort om det er utliggere uten vandring, og følgelig ingen steder å legge fra seg tauverket.  Seatronic selger en smart fortøyningstauholder fra Mr. Mooring, en 95 centimeter høy ”gaffel”. Pris kroner 380,-. Festes til brygge eller utligger med skruer eller med buntebånd. Det er nærmest bryggens stumtjener. Du kan enkelt henge fra deg tauene når du forlater båsen, og enkelt få tak i dem når du kommer tilbake. Vi har brukt gaffelen en stund, og synes den fungerer veldig bra. Helt slutt med tau som blir liggende i sjøen.

   Ørsta Marina System har en tilsvarende gaffel, kalt Neptuns Gaffel. Den kommer i to størrelser, liten med høyde på 70 cm og stor med høyde 1,2 meter. Pris henholdsvis kr 700,- og kr 1288,-. Neptun gaflene er fleksible og bevegelige i alle retninger. Noe som igjen gjør at det er liten fare for å skade skroget om du treffer den når du går inn i båsen. Dessuten minimal fare for å brekke gaffelen. I utgangspunktet er den laget for å passe til Ørsta Marina sine egne utliggere, men det følger med festebraketter som gjør at den enkelt kan festes til det meste. Vi anbefaler å gå for den største.

Polstring av båsen

Vi synes det er bedre å fendre båsen enn båten. Når vi går inn i båsen er det lett for at fenderne spretter opp, og fendere som henger ute har en lei tendens til å matte ned gelcoaten. Når det gjelder bryggefendere kommer de i en mengde forskjellige utførelser, i ulike dimensjoner. Du trenger ikke nødvendigvis gå for de aller kraftigste. Alle båtutstyrsforhandlere har et godt utvalg. Det kan også være greit med en solid bryggefender innerst mot bryggen. Da slipper du å skade baugen eller hekken om du går litt for raskt inn i båsen. Det er spesielt viktig med bryggefendere der båten risikerer å treffe metalldeler, for eksempel på Y-en innerst på utliggeren.

Lys i mørke

Alle som har vært ute en vinternatt vet at det kan være vanskelig å finne båsen og fortøyningstauene i mørke. Da er det kjekt med bryggelys. De siste årene har flere produsenter kommet med LED-lys med solcelle. Det vil si at de lades gjennom dagen og lyser når det er mørkt. De slår seg automatisk av og på. Kommer med tre eller seks LED-lamper. De er utformet slik at de er vanntette og tåler å bli tråkket på. Vi har prøvd lamper fra Dock Edge. De kommer i to utgaver, Dock Lite og Dock Lite Pro. Siste er det mulig å bytte batterier i. Begge har 6 LED-lamper og lyser i begge retninger. Pris på den rimeligste er 215 kroner. De gir mer enn nok lys til at du kan se hvor du setter beina på bryggen og gjør det også lettere å finne båsen når det er mørkt. Tilsvarende bryggelys finnes hos en rekke båtutstyrsforhandlere.

   Dock Edge har også kraftige bryggepullerter i aluminium med innebygget lys somlades med solcelle. Svenske Båtsystem har en kraftig, rustfri  og elegant bryggepullert med LED-lys. Den krever imidlertid strømtilkobling, via transformator og koster 1300 kroner.

Selvlysende

Vestlandsbryggen selger også ”Glow in the dark” produkter. Og det er ganske tøft. De leverer kryssholt/pullerter i en rekke forskjellige størrelser, hjørnebeslag for utriggere og bøyer/blåser i selvlysende utførelse. I dagslys ser de helt ”normale” ut, mens de i mørke har en kraftig fluoriserende farge. Litt på samme måte som urskivene pleide å være før. Minner også litt om lyset fra kjemiske lysstaver. Det er lett å finne pullerten i mørke og med selvlysende hjørner på utliggeren er det lett å finne båsen om du kommer inn når om natten. For ikke snakke om hvor mye lettere det er å finne igjen en selvlysende fortøyningsbøye når det er mørkt.

 

På nett:

Vestlandsbryggen:             www.vestlandsbryggen.no

Dock Edge:                          www.dockedge.com

West Marine:                                   www.westmarine.com

Seatronic:                             www.seatronic.no

Ørsta Marina System:         www.orstamarina.com

Båtsystem ab:                      www.batsystem.se