Nr 1 2012

Nyheter

Nyheter januar 2012

Publisert Sist oppdatert

LES MER

Enkelte av våre artikler har en strekkode ved siden av seg. Ved å scanne denne med en smarttelefon blir du sendt direkte til den aktuelle artikkelen på www.batmagasinet.no. Der får du fyldigere info, og flere bilder. Strekkodeleseren QRReader kan lastes ned gratis i App store eller på Android market.

 

Småkjølig eller småvarmt

Dette minikjøleskapet fra Coolstuff.no kan ikke bare kjøle ned colaboksene. Det kan også fungere som varmeskap. Det er fint om take away-lunchen skal nytes på havet fremfor i havna. Kjøleskapet drives med 12volt, og måler 28x24x20cm. Prisen er 429 kr på www.coolstuff.no

 

Billig-jeep  

 

Den nye midtkonsollbåten fra Sting måler 17.5 fot og vil standard bli levert med en 75 hesters Evinrude E-tec og ha teaklaminert dørk. Båten skal i følge importøren Fische Marine være klar til turbruk, altså levert ferdig bunnsmurt og med fortøyningspakke. I likhet med de øvrige Sting-modellene er også nyheten 530 designet av Espen Thorup. Båten skiller seg ut fra de øvrige med helt et nytt skrog. I tillegg til dobbel stol ved konsollen har Sting 530 en solid aktersofa med høy og god rygg. Benken foran styrekonsollen kan forvandes til en stor og fin solseng. Med motor selges båten for i underkant av 200 000 kr.
 

Fakta Sting 530

Lengde:

5,30 meter

Bredde:

2,15 meter

Vekt:

900 kilo

CE-kategori: C
Max antall personer:

6

Motorstyrke: 50-90 hk

Pris fra: 199.000kr

www.fischemarine.com

Mer aluminium

Det kommer stadig nye modeller i aluminium fra Finland. Disse to fra Silver er aller siste tilskudd. Wolf 510 fås i både BR og DC-versjon. Båten lages, i likhet med Silvers andre modeller, med skrog i aluminium og glassfiber innerliner. Motormessig skal den utrustes med 50 eller 60 hk. To modeller er utviklet på samme skroget. En DC-modell (uten å være en daycruiser) med styreposisjon på akterbenken og to beskyttende konsoller for fører og kartleser, og en BR-modell med to stoler, samt en sofa bak en heldekkende vindskjerm. DC-modellen har et relativt åpent fordekk, mens BR-versjonen har sittegruppe.

Fakta  Silver Wolf 510

Lengde

: 5,10 meter

Bredde:

1,98 meter

Vekt:

480 kilo

CE-kategori

: C

Maks antall personer:

6

Motorstyrke:

50-60 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt
www.silverboats.fi

 

Flytende nøkkel

Nøkkelringen Waterbuoy fungerer etter samme prinsipp som en automatisk oppblåsbar redningsvest. Ved kontakt med vann utløses en Co2-kapsel, som blåser opp en ballong. Denne får det sunkne nøkkelknippet til å stige til overflaten igjen. Prinsippet har vi sett tidligere, men aldri med en slik løftekapasitet. Ballongen løfter inntil 1. kilo i 24 timer. Nøkkelringen har også et lys som blinker ved vannkontakt. Prisen er 169 kr. www.coolstuff.no

 

Utforsk havbunnen

Generasjon 2 av Lowrance HDS-serien kommer på markedet denne våren. En ny funksjon kalt Structuremap kan integreres. Dette innebærer at bunnforholdene legges som et eget lag på kartbildet. Det fordrer at man har StructureScan ekkoloddmodul installert. StructureScan lager fotografilignende bilder av bunnforholdene, og gir ved gode forhold et sylskarpt bilde av det som skjuler seg under båter. Nå kan altså bunndataene legges på et 3D-bilde i realtime, i et gjennomsiktig lag i kartet. Om du velger å lagre dataene i ”save-mode” vil disse kunne hentes opp neste gang du seiler i farvannet. På sikt vil det også være mulig å dele egne oppdagelser med andre. Lowrance HDS generasjon 2 finnes i ni modeller, og fire størrelser fra 5 til 10,4 tommer. Prisen startet på rundt 15500 kr med StructureScan-sonar. www.pronav.no

 

Flott og flytende

Regatta har pusset opp logoen og lansert nye produkter for 2012. Den nye flytejakka Coast 606 i marineblått finnes i størrelsene XS-XXL. Den har innerlomme, og to ytterlommer. Oppdriften er på 50 Newton, som tilsier bruk i beskyttet farvann for svømmedyktige. Regatta lover at jakka skal være behagelig å ha på seg.
I tillegg har Regatta lansert en automatisk oppblåsbar flytevest for barn. Regatta Childsafe har feste for dødmannsknapp, skrittstropp og fløyte. Denne bør kun brukes av svømmedyktige som veier over 18 kilo. De nye produktene er i salg fra våren 2012. Coast606-jakka får en veil. pris på 1400 kr, mens Childsafe koster 1320 kr. www.regatta.no

 

Dobler batterikapasiteten

Dette dekselet fra CasePower har innebygget batteri. Det gjør at batterikapasiteten på iPhone 3 eller 4 dobles i forhold til originalt. Dekselet hindrer ikke bruk av kamera eller volumjustering, og det beskytter mot støt. Dekselet har også en liten lydforsterker som skal gjøre lyden fra musikk og samtaler kraftigere. Finnes i sort og hvitt. Prisen er 549 svenske kroner, og du kjøper den hos www.case-power.com

Allrounder

AMTs siste nyhet er styrhusbåten AMT 215PH, som er bygget på det velprøvde skroget fra 200-serien. Samme skrog har tidligere gitt opphav til en BR og en DC-modell. Det nye AMT-konseptet innebærer at flere båtmodeller skal bygges over samme lesten, for å spare utviklingskostnader. Den nye styrhusbåten på 21 fot har høy baug og stort akterdekk.  Det blir også utvendig styreposisjon og bra med stuverom om bord.
Båten får overnattingsplass for to personer og burde være fin for fisketurer, korte weekendturer eller som en komfortabel pendlerbåt for all slags vær. Anbefalt motor er fra 90-150 hk. I Norge får AMT-båtene Honda-motorer gjennom importøren Kellox.

Fakta  AMT 215PH

Lengde

: 6,40 meter

Bredde:

2,40 meter

Vekt:

1100 kilo

CE-kategori

: C

Maks antall personer:

7

Motorstyrke:

90-150 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt
www.kellox.no

 

”Lillebror” blant de store

 

 Nye Azimut 40s flybridgebåt er en liten storbåt – eller stor blant de mindre. Den er

bygget for å gi storbåtfølelse, med sin store takhøyde i salongen og store vindusflater og et interiør i gode materialer.

   Båten har fire faste køyeplasser, men kan utvides med ytterligere to ved å forvandle salongen til dobbeltkøye. Hovedlugaren har dobbeltkøye foran i båten og en to-køyers gjestelugar midtskips styrbord – begge med store baderom. 40-foteren har fått en stor flybridge med separat solseng og stor sittegruppe. Badeplattform er hydraulisk. Det betyr at for eksempel jolla kan stå permanent på plattformen, og heises ned i og opp etter behov.

   Azimut har lenge sverget til strake aksler, men nykommeren 40 er utstyrt med V-gir kobling. Det betyr bedre plass under dekk. 2 x Cummins QSB 5.9 liter på 355 hk er standard. Det skal i følge importøren Italmarin i Drammen gi en toppfart på 32 knop.

    Som tilleggsutstyr kan Azimut også levere Cummins sitt Easy Docking-system, et computerstyrt manøvreringsprogram med joystick som forenkler håndtering av båten ved brygga Den kan også leveres med Easy Handling, et system som reduserer trykket på roret under fart og forbedrer svingradiusen på båten. 

Fakta  Azimut 40

Lengde

: 12,24 meter

Bredde:

3,86 meter

Vekt:

10,5 tonn

CE-kategori

: B

Maks antall personer:

10

Motorstyrke:

710 hk

Pris fra:

3 550 000 kr
www.italmarin.no

 

En helt ny Saga

Det er utvilsomt en spennende nykommer Saga Boats AS er i ferd med å fullføre fra sine lokaler i Selje. Saga 365 er ikke basert på et eksisterende skrog, men er nyutviklet fra kjøl til mast. Men selvsagt har utviklerne tatt med seg det beste fra tidligere modeller. Trolig vil man derfor se mange klassiske Saga-løsninger også i den nye 365-en. Den nye modellen blir en bakveggbåt med lukket salong og stort akterdekk. Allerede av tegningen kan vi se at Saga har strammet opp linjene og latt formspråket sitt gjennomgå en diskrét modernisering. Båten får mindre kjøl og bredere chine for å gi høyere fart og bedre stabilitet. Med en Volvo Penta D6 435 skal båten klare opp mot 30 knop på topp. Om vi ser 30-tallet på knopmåleren er det i så fall helt nye takter fra produsenten som er best kjent for sine halvplanende skrog med fartspotensiale på rundt 20 knop. www.sagaboats.no

 

Nytt båtmerke

Epoca Yachts er en helt ny svensk produsent. Men folkene bak merket er ikke nye i bransjen. Det er skaperne av Nimbus, brødrene Lars og Hans Wiklund som nå er tilbake i manesjen. Med seg på designlaget har de fått far og sønn Mannerfeldt, som tidligere har tegnet en rekke suksessbåter. I første omgang skal det lages tre modeller på samme skrog. Første båt er Epoca One med sentermontert styrhus og brede passasjer frem til fordekket og bak til den nedfellbare badeplattforma. Båtene skal utrustes med Volvo Penta D3-motorer. Største alternativ på 220 hk skal gi en toppfart på 38 knop. Mer info på www.epocayachts.se

 

 

Enda en Bavaria

 

Bavaria-nyhetene kommer som perler på ei snor. På båtmessen i Düsseldorf nå i januar presenteres for første gang den nye Sport 39. Selv om det også her er likheter med de øvrige i serien, er den på mange måter nyutviklet i innredningen, blant annet med et ergonomisk og sporty førersete. I denne utgaven er det lagt vekt på ekstra godt med lagringsplass.

   Båten har et slankt skrog og rene linjer og skiller seg litt ut fra de øvrige båtene. Dette blir den første båten i Bavaria-serien som leveres med full teakfinish som standard. I denne utgaven er det også lagt vekt på lyd og lys. Sport 39 skal leveres både som åpen og i HT-versjon.

   Båten blir levert med en lang rekke motoralternativer, mest aktuell i Norge blir trolig 2 x D4-300 eller 2 x D6-330

 

Fakta  Bavaria Sport 39

Lengde

: 11,80 meter

Bredde:

3,99 meter

CE-kategori

: C

Maks antall personer:

6

Motorstyrke:

600 - 660 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt
www.motorboat.no

 

 

Beltebåt

Iguana 29 er noe av det mest spesielle båtverden har å by på ved inngangen til 2012. Vi har tidligere omtalt Sealegs RIB-ene med tre solide nedsenkbare hjul. Franske Iguana har belter som senkes nes ved sjøsetting eller landgang. Beltene drives av en separat bensinmotor på 40 hk. På land klarer den dermed 10 kilometer i timen. Til vanns går det fortere. Da er toppfarta 35 knop, med 300-hesters påhenger. www.iguana-yachts.com

 

Lekre kaffekrus

Porsgrund Porselen har laget en serie med maritime krus. Disse skulle gjøre seg bra om bord i de fleste sjøgående fartøyer. Dekoren er designet av Vibeke Skar og porselenskunstneren Trond Hansen. Serien består av motivene kaptein, matros, havblikk og navigare. Finnes i alle Christiania Glassmagasin. Prisen er 199.- per stk. www.porsgrund.com

 

Finsk tøffing

Minor viser nå frem tegningene av det som skal bli en leveringsklar 36-foter i august. Styrhuset i Minor offshore 36 har tre stoler som vender forover, samt en stor L-sofa i styrhuset. I tillegg har den bysse med koketopp og mikrobølgeovn som standard. Standard er også kartplotter, ekkolodd, baugpropell, dieselvarmer og automatisk trimplan.
Båten har to lugarer. Forut med to køyer og eget separat toalettrom, akter med tre køyeplasser.  Motormessig utrustes båten med singel- eller dobbeltinstallasjon fra 1x 400 til 2x 400 hk. Toppfarten er beregnet til 40 knop med største motor.
 

 

Fakta  Minor offshore 36

Lengde

: 11,80 meter

Bredde:

3,60 meter

Vekt:

8,0 tonn

CE-kategori

: B

Motorstyrke:

400-800 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt
www.minoroffshore.fi