Nr 12 2011

Spis med støvler på

I Arendal dukket det opp et nytt spisested i strandkanten i sommer. Hjemme hos Wenche er et nært og vennlig serveringskonsept med kortreist mat i fokus. Og du fortøyer så å si i bordkanten.

Publisert Sist oppdatert

 På Hisøya i Arendal, på sørsiden av Høllen, et steinkast fra Strømmebrua, har Wenche Bakke drevet sitt matkonsept Hjemme hos Wenche siden 2006. I og rundt det gamle mentalsykehuset på Kokkeplassen både serverer hun og lager mat med sine gjester ut i fra ideen om at det delte måltid binder mennesker sammen. Gjennom virksomheten sin har hun også fått næret sin egen umettelige interesse for mennesker, og i juli måned i år åpnet hun naust og hage for enda flere mennesker – nemlig båtfolket.

Fra Sørlandets spiskammers

Wenche har helårsdrift, men det er kun i juli man kan slenge innom på impuls og få bevertning uten forhåndsbestilling. Men året i gjennom er det lokale råvarer og kjærlighetsfull tilberedning på menyen, ifølge Wenche.
– Jeg lager lokal mat basert på råvarer fra gårder og produsenter i distriktet. Enten det er drikke fra Puntervold i Grimstad eller bryggeriet Nøgne Ø, eller kjøtt fra slakter Eide. Og selvsagt lokal fisk og skalldyr. I sommer hadde vi en liten á la carte med spareribs, biff, salat, pai, skalldyr og fiskesuppe. Samt noen små overraskelser, avhengig av hva vi kunne få tak på, forteller Wenche Bakke.
Vi fikk selv servert utmerket kjøtt i enkelt selskap med salat på plenen en kveld sent i juli, om enn etter noe venting.
– Vi ble tatt litt på sengen i sommer. Folk strømmet til og vi småløp mellom kjøkkenet og hagen i hele juli. Derfor setter vi inn mer mannskap i juli neste år, lover vertinnen.
– Mitt mål er at folk skal ha det hyggelig rundt bordet. Skape stemninger og rom for den gode samtalen, men også spre matkultur basert på alt det gode vi har her i landsdelen.
God bryggeplass
Båtfolket har greie fortøyningsmuligheter utenfor den steinsatte bryggefronten. Her er det bøyer, men også en forholdsvis stor flytebrygge utenfor naustet. Og på brygga møtes vi av et titalls gule gummistøvler. Fokus på detaljer preger konseptet, og selv ikke undersåttene blir glemt her i gården.
– Det er selvsagt frivillig, og bare hyggelig, om folk vil sitte med føttene i vannet fra bryggekanten. Men i båthuset ligger gulvet så lavt at det tidvis kan bli mer enn bare rått på beina. Og når Morten Haakstad fra Windy suser gjennom Høllen med en av de store båtene, hender det at sjøen velter inn på restaurantgulvet. Da er det best å ha støvler på seg, humrer vennlige Wenche Bakke.
For mer informasjon:
www.hjemmehoswenche.no