Nr 8 2012

Mat: Havets sølv - ganens gull…

”Mor, mor, steker du sild? Nei, nei, jeg steker makrell. Stek, stek så mye du vil bare jeg får sild!”

Publisert Sist oppdatert

Slik sang vi i barndommen, og jeg gjentar det gjerne i dag. Ofte er det enkleste det beste. Selv om stekt sild for mange høres kjedelig og gammeldags ut så smaker det himmelsk hvis man bruker litt tid på rensing og steking. Sprøstekt snacks som smelter på tunga.
   Har man en røykemaskin kan man også lage sine egne ”kippers”, ”bøkling” eller hva man ønsker å kalle dem. Salte og pepre filetene en times tid før de legges inn. Maskinen har fått røykemel og et par einerkvister i bunnen. Sjekk når fisken begynner å få farge og er fast i kjøttet. En liten dill-akevitt attåt kanskje?

 

Silda er tilbake

I mange år var ”havets sølv” den økonomisk viktigste fiskearten i hele Europa, men på grunn av overfiske forsvant den på 60-tallet nesten helt. De siste 20 årene har heldigvis bestanden tatt seg opp igjen. Derfor kunne vi en sommerdag dra ombord en pen fangst - tatt med hekle i løpet av et par timer. Måltidet tok mye lenger tid å tilberede enn å spise, men pytt! Har man ferie så haster det jo ikke.
   Vi skrapet bort fiskeskjell, fjernet innmat og hoder. Midtbeinet dro vi forsiktig ut ved å sette langfinger og tommel mot hverandre øverst ved ”nakken” og trekke nedover. Filetene ble brettet ut som små flate flyndrer, saltet og pepret. Etterpå sto vi, tre generasjoner, vekselvis og stekte/ grillet sild for harde livet. Mer enn 100 sølvglinsende fisk i akkurat passe størrelse, dvs. ca 15 cm, forsvant i unge og gamle mager etter hvert som de lysebrune og knusprende ble lagt på fatet.
   Jeg er ganske sikker på at alle fikk dekket sitt omega 3-behov den dagen! Det eneste vi trengte ved siden av var noen sitronbåter og loffskiver med smør.
   Lite oppvask ble det også, bestikk er unødvendig for dette er fingermat. Men husk servietter!

   For de som ønsker et mer mettende måltid, smaker det deilig med luftig potetstappe med dill og revet sitronskall ved siden av – i stedet for loff.

 

Du trenger til 4 personer:

Så mange små sild dere måtte ønske/gidder å steke. Det går som regel med flere enn man tror.
1 loff
1 sitron i båter (til å skvise over fisken)
Smør til steking + til brødskivene
Salt/pepper

Potetstappe:

6-8 poteter, skrellet og skåret i mindre biter
1 ss smør
1 -2 dl fløtemelk
 1 ss revet sitronskall (bare det gule)
1 ss hakket dill
salt/pepper
Kok poteter møre, knus dem med smør, pisk inn fløtemelk til ønsket konsistens. Smak til med sitronskall, salt og pepper.
Pynt med hakket dill.