Nr 3 2013

Byssa: Grillkos i vika

Hvert år arrangeres både trebåt- og matfestival i Halden.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år arrangeres både trebåt- og matfestival i Halden. Da kan båtentusiaster vise fram eller betrakte vakre, velholdte fartøy. På torget trekker byens restauranter sultne gjester til uteservering. Hefter med 8 kuponger selges for et par hundrelapper, og med et slikt er det bare å velge blant supper, småretter og desserter som betales med to til tre “bonger”. Folk rusler rundt og lider valgets kvaler mens appetitten pirres av duftende paella, grillede burgere og scampi på spyd. De som bruker hele heftet på seg selv, drar mette og fornøyde fra Halden, men to kan dele hvis bare en smakebit ønskes.

   Årets besøk ga oss mersmak på grillmat, så utover kvelden forberedte jeg neste dags grillutflukt. Reisemålet: En koselig liten vik med sandstrand der et værbitt trebord står beleilig plassert. Couscousen kunne gjøres ferdig og tas med i en bolle med lokk – sausen likeså. Hva Couscous er? Litt av det samme som pasta. Det er laget av semule eller durumhvete, malt til bittesmå korn som vannkokes med litt olje og litt smør. Veldig lettvint – og smakfullt.

   Kjøttet ble lagt i marinade over natten i en dobbel plastpose, og desserten var enkel å lage på stedet. Engangsgrill gir brent mat, dårlig smak og forurenser naturen. Derfor har vi skaffet oss en bærbar liten billig Weber-grill (det finnes mange fine å ta med seg i båten). Håndtaket gjør den lett å frakte med seg og lokket kan festes så det gir ly mot vind. Dessuten har vi kjøpt en genial, tynn non-stick rist til å legge over metallgitteret. Den kan klippes til i riktig størrelse og gjør at kjøtt, fisk og grønnsaker ikke brenner seg fast eller blir vanskelig å snu.

Couscous:

(Til 4 personer)
4 dl couscous
1 dl finskåret sukkererter
1 dl finskåret rød paprika
1 finhakket sjalottløk
1 ss smør eller olje

Kald saus:

2 dl creme fraiche
½ mango-knust (med gaffel eller stavmikser)
1 ss sitronsaft
1 ss sweet chili saus
½ finhakket rød chili

Kalkunspyd:

Ca 800 g ren kalkunfilet i terninger
1 squash i terninger

Marinade til kjøtt:

Saften av en appelsin
2 ss sweet chili sauce
2 ss soyasaus
Salt/pepper

Gjerne litt grønn salat  til servering

 

Dessert:

8 skiver brie eller camembert
1 dl honning
1 dl hakkede nøtter
1 dl blåbær
8 kjeks (gjerne salte)
8 ark aluminiumsfolie
Litt olje til pensling

 

 

Tilbereding
 

Couscous:
Smelt smør, la grønnsakene surre i 2-3 minutter før buljongen has i. Kok opp og hell i couscous. Sett på lokk og ta av platen. Etter 5 min røres kornene luftige. Når den har kjølnet, hell over i boks med lokk.

Sausen:
Alt blandes godt og has i boks med lokk

Kjøttet:
 

Lag først marinaden og la kjøtt-terninger ligge i den – gjerne over natten, eller i hvert fall et par timer. Squashen og kjøttet settes på spyd før grilling.

 

Dessert:
 

Pensle foliearkene med litt olje og legg et stykke ost på hver. Ringle over litt honning og strø på noen hakkede nøtter + blåbær. Lukk arkene til små pakker og legg på grillen til osten begynner å smelte. Serveres med salt kjeks.