Nr 5 2012

Byssa: Godt og enkelt Laksekaker

Det er fullt mulig å være kakemons med god samvittighet. Serverer du laksekaker til middag eller som niste, blir alle deilig mette og får samtidig et nyttig påfyll av omega 3.

Publisert Sist oppdatert

Med ungdom på besøk er mors lakseburgere alltid populære.  Både midt på dagen og når vi på fisketuren utover kvelden tryller fram varme mini-varianter på trepinner. En termos med stor åpning kan fylles med mye snadder, og innholdet holder lenge en jevn temperatur.
   Jeg husker godt det overraskede uttrykket til vår sønn og hans kamerat da vi for mange år siden feiret 10-års fødselsdag på Tusenfryd fornøyelsespark. Etter berg- og dalbaner, tømmerstokk i vannsklia og karuseller begynte sulten å gnage. Skuffelsen over en uendelig kø og foreldrenes ubarmhjertige nei til kjøpepizzaen på kafeen, snudde til fornøyd smatting ved hjelp av de krydrede kyllinglårene som vi ristet ut av termosåpningen.
   (Og soppturer i høstskogen er ikke helt vellykket uten pølser i buljong – i samme brukervennlige emballasje!)

Sild på kroken

Skal vi tre sild på kroken og sløye fisken som trekkes opp fra havet, er det en stor fordel å ha noe av matpakka tredd på pinner. Renslig og greit. Litt brødmat i servietter, små drikkekartonger med sugerør, og ingen kan si at nista smaker agn…

   Alt vi spiser kan jo ikke være selvfisket, så denne gangen tiner vi et par 4-porsjonspakker med frosne skinn og beinfrie laksestykker.

 

Her er handlelisten:

2 firepakninger med laksebiter
1 finhakket løk
1 terning fiskebuljong el. grønnsakbuljong
2 egg
2 ss strøkavring
2 ss revet fersk ingefær
2 ss sweet chili sauce
Litt stekesmør eller olje
4-5 ss rømme eller creme fraiche
2 ss finhakket sylteagurk
2 ss tomatketsjup
8 Hamburgerbrød
Salat av ønsket sort
1 eske småtomater
Grillpinner av tre
4 rundstykker eller polarbrød (evt 4 doble brødskiver)
Smøreost ­­- gjerne med reker
Litt grønt (hakket salat, persille eller spirer)
Salt/pepper

 

Dessert

2 harde, syrlige epler
2 ts sukker (helst brunt)
1 beger vaniljekesam

1 lime
1 liten neve hasselnøtter (eller andre nøtter)
 

Fremgangsmåte:

La fisken trekke i buljongen ca 8 min og løft stykkene over i en bolle. Mos dem med en gaffel og rør inn 1 ts salt, litt pepper, egg, løk, ingefær, kavring og sweet chili.
Form 8 medium store burgere og resten til 5-kroner-store kaker.
   Test en av de små i panna først. Ønsker du mer salt eller pepper tilsettes det før resten stekes pent brune på middels varme. De åtte store legges i hamburgerbrød med 1 ss dressing (laget av rømme/sylteagurk og ketsjup),
grønn salat og noen tomatskiver imellom hver.

Er dere sugne på en liten søt utskeielse etter maten, så kan epler med vaniljekesam anbefales:
Rist først nøttene i tørr, varm panne så de blir sprø - men pass på så de ikke blir brent.
Avkjøles og grovhakkes før de legges til side.
Skrell eplene, ta ut kjernehus og skjær i skiver eller båter.
Smelt litt smør i panna og tilsett sukkeret før epleskivene stekes lysbrune i blandingen. Vask limefrukten og riv skallet over eplene.
Server med vaniljekesam og nøttehakket på toppen.

De små fiskekakene varmes opp igjen utover ettermiddagen og tres forsiktig på grillpinner med noen småtomater imellom.
Legg over i termos og skru lokket godt igjen.
Brødmaten får et lag med smøreost og litt grønt. Så er det bare å ønske: Skitt fiske!
Blir det bomtur, så er i hvert fall nista vellykket.