Nr 9. 2012

Kysten rundt

STAVERN: Det ligger et fantastisk arbeid bak denne tresjekta i Stavern. Den er bygget opp helt fra bunnen og arbeidet tok 4 måneder.

Publisert Sist oppdatert

Bygget opp fra bunnen

STAVERN: Det ligger et fantastisk arbeid bak denne tresjekta i Stavern. Den er bygget opp helt fra bunnen og arbeidet tok 4 måneder. Det er en gammel Sørlandssjekte eller Arendalssjekte, og den har mange år på nakken allerede. Motoren er fra 1951, men sjekta er langt eldre enn det.

                Hele arbeidet er gjort i Stavern og alt på båten er nytt. Eieren er såpass nøye at selv trossa på brygga skal kveiles slik den ligger på bildet. Sjekta ligger i den berømte sjektekanalen i Stavern og har mange og trivelige år fremfor seg. Tekst og foto: Svein E. Børresen

 

Tok sjansen på Sandsøy

SANDSØY: Elleville våghalser i tvilsomme farkoster la i vei utfor kaikanten og ned i kaldvatnet i havna på Sandsøy i Troms.

- Skummelt? ropte en svært ung tilskuer til like unge, modige Rebekka, som akkurat hadde truffet havflata i lag med broren Morten i et lite, rødt akebrett.

- Jaaa! var svaret han fikk.

   Etter en særdeles kald vår og forsommer i nord kan vel dette nesten regnes som isbading med tilløp. På den lille øya Sandsøy ble ”Ta sjansen” arrangert for tredje gang, under årets Sandsøy-dager. Ni oppfinnsomme ekvipasjer var med, og nå skulle alle rekorder tynes i kampen om å nå bjella der borte på havet.

   Vinnere ble ”Lynet II” med utskutt skipper Henning Kristiansen, og broren Guttorm som motor. De to hadde laget en slags katapult, der bakerste mann sparket til den fremskutte på presis riktig tidspunkt. Det funket, de kan dette, de har vunnet før.

(Tekst og foto: Liv-Karin Edvardsen)

 

 (Plask 1) 3 bilder i serien!

”Sandsøy Fort II” med Kim om bord tok hele havflata med seg.

 

 

Sosial festival i Hardanger

NORHEIMSUND:  -En kosefestival med faglig basis, sier festivalsjef Geir Madsen i Hardanger Trebåtfestival. I år ble den arrangert for fjortende gang i Norheimsund. -Festivalen skal være en sosial møteplass for folk med trebåtinteresse. Norheimsund har lange trebåtbyggertradisjoner, og er et levende miljø for kystkultur og fartøyvern med Hardanger Fartøyvernsenter som sentrum, forteller Madsen.

I den vakre hardangerbygda var det i år samlet 47 trebåter fra hele Vestlandet, og utstillingen omfattet alt fra mektige skøyter til vakre salongbåter signert Richard G. Furuholmen. Vestlandsavdelingen av Classiske Motor Båter (CMB) stilte med egen avdeling. Henning Worren fra Os er en av ildsjelene bak foreningens vestlandsavdeling, og han var på plass med sin Bellina

Hedersprisen under festivalen gikk til Harald Martin Dalland fra Tysnes for sin innsats med å berge oselvarbåten. (TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Nye brygger i Helgøysund

HELGEØYSUND: En av Ryfylkes mest populære møteplasser for båtfolket, nemlig Helgøysund Marina, har utvidet kapasiteten for 2012-sesongen med nye flytebrygger.

– Vi har prosjektert et bygg med ferieleiligheter og i den forbindelse har vi utvidet havna, som dermed kan ta i mot flere og større båter, forteller eier Daniel Nedrebø.

 

Nytt branntiltak

STAVANGER: I sommer fikk vi besøk av to hyggelige karer fra Brannvesenet Sør-Rogaland. Sigbjørn Skjørstad og Trond Fosse var innom gjestehavna for å informere om hvordan man kan unngå brann i båt, og forhøre seg om hvilket slukningsutstyr som var om bord.

– Dette er et lokalt initiativ, og det er første gang vi gjennomfører dette, forteller Sigbjørn Skjørstad.

I tillegg til et prat, delte de ut informasjon om hvordan man kan unngå brann i båten.

 

Gøy med sommerskole

ÅLESUND: Disse gutta vil gjerne gå på skolen også om sommeren. I alle fall når skoledagen består av båtkjøring og seiling. 22 barn fra 9 til 12 år møtte opp på redningsselskapets sommerskole i Ålesund der de fikk praktisk og teoretisk innføring i seiling, roing, knuter og sjømannskap. Bak f.v Daniel Gjøsdal, Jonas Dybvigh og Oscar Slinning. Foran f.v: Niklas Stokke, Audun N. Sundt og Per Olav Aardal.

 

Stengt

HVALER: Det er trist å se hvilken forfatning Edholmen ( eller Ettholmen som noen sier) Marina nord på Kirkøy i Hvaler er i. Slik har det vært fire-fem år nå, og planene om nytt serviceanlegg, restaurant og butikk har ikke kommet noe lenger. Vi håper utbygger kommer i gang allerede fra høsten av slik at vi kan nyte den fine havna med alle fasciliteter om et år eller to.

Bildetekst: STENGT: Trist å se bensinpumpene på Edholmen Marina iord på Kirkøy tildekket og stengt.