Nr 8 2012

Kysten rundt: Vikingene seiler igjen

HAUGESUND OG TØNSBERG: Vi er på vei inn i en ny vikingtid. ”Draken Harald Hårfagre” av Haugesund ble sjøsatt 5. juni.

Publisert Sist oppdatert

Vikingene seiler igjen

HAUGESUND OG TØNSBERG: Vi er på vei inn i en ny vikingtid. ”Draken Harald Hårfagre” av Haugesund ble sjøsatt 5. juni. ”Osebergskipet II” av Tønsberg fikk vannkjenning 20. juni med kongelig besøk.

   Det har vært hektisk byggevirksomhet gjennom flere år både i Haugesund og Tønsberg. I motsetning til byggingen av den imponerende Oseberg-kopien, hvor det er nevenyttige frivillige som bidrar, er ”Draken Harald Hårfagre” fremstilt ved hjelp av profesjonelle båtbyggere.

- Dette er to helt ulike prosjekter som skal sette vikinglandet Norge på kartet igjen, sier prosjektleder Geir Rørvik i stiftelsen nytt Osebergskip til Tønsbergs Blad. ”Draken” er en tolkning av hvordan et viktigskip kunne se ut. Osebergskipet er en ren kopi av den kjente originalen.

   I Haugesund er det forretningsmannn Sigurd Aase som er oppdragsgiver. Skipet skal ut på de syv hav og de store havnebyene. Det skal gi erfaring til videre forskning på vikingens liv og reiser.

   Stiftelsen Nytt Osebergskip bygger sitt skip for forskning og undervisning og som en viktig del av et formidlingssenter som har vikingtid generelt og Osebergfunnet spesielt som hovedtema.

 

 

TEKST OG FOTO: Knut Ivar Aarstein

 

Vet du at det ligger et seilingsklart smykkeskrin av en båt til kai i Sortland. - Den kan både fastboende og turister få bruke i sommer, sier Karsten Lundgård.

Knut Ivar Aarstein

Karsten Lundgård i Vesterålen maritime klubb opplyser til VOL at fartøyet "Sjøblomsten" søndag legger fra kai på Sortland i retning Blokken. Det er en gylden anledning til å gjøre seg kjent med det vakre fartøyet, som til daglig ligger til kai midt i Sortland sentrum.

- Denne båten ligger tilgjengelig for både enkeltpersoner, bedrifter og turister som ønsker seg en helt spesiell tur på havet. Søndag er det mulighet for å kombinere båttur med matinteresse, sier Lundgård.

- Visningsanlegget Akvakultur i Vesterålen har åpnet sitt fantastiske anlegg, og jeg håper så mange som mulig vil benytte sommerens anledninger til å oppleve festbordet i Blokken, og også lære spennende nytt om oppdrett i regionen, opplyser Lundgård.

- Gjennom "Sjøblomsten" vil vi gjøre vårt for å fremme interessen for det maritime Vesterålen. Vi er en unik region i Nord-Norge hva gjelder natur og oppdrett, og turene som vi gjennom "Sjøblomsten" arrangerer passer glimrende for folk i alle aldre, også for barna, mener Lundgård.

- Vi er jo veldig stolte av den flotte båten, og jeg håper ikke bare turistene, men også fastboende og bedrifter kan se potensiale i å bruke denne båten. Aktiviteten fra vår side handler ikke om å tjene penger, men altså å ta vare på tradisjoner og vise frem godbiter, sett fra sjøen, sier Karsten Lundgård.

 

Mjøsvekteren klar for tjeneste

GJØVIK: Sola strålte om kapp med ansiktene på de fremmøtte da den nye redningskøyta "Mjøsvekteren" ble døpt ved Skibladner brygge.

   Gudmor Unn Dehlen, administrerende direktør i Gjenstidigestiftelsen offentliggjorde navnet på skøyta under dåpsseremonien onsdag. RS "Mjøsvekteren" er navnet på farkosten. Gjensidigestiftelsen har spyttet inn 2,7 millioner i den nye skøyta.
–Gjennom vår gave ønsker vi å vise at Redningsselskapets arbeid utført av frivillige er viktig og nødvendig for å fremme helse og trygghet for alle som ferdes på Mjøsa, sier Dehlen til Redningsselskapets egne hjemmesider.
   Skøyta på Mjøsa bemannes av Redningsselskapets Sjøredningskorps som er basert på frivillige mannskaper. Sjøredningskorpset på Gjøvik har vært operative i en årrekke, og består av vel 20 godt kvalifiserte frivillige som går i en vaktordning. De samarbeider blant annet med politi, ambulanse, brannvesen og Røde Kors og deltar i store øvelser med Sivilforsvaret. I tillegg er Sjøredningskorpset med på en rekke aktiviteter der de formidler sjøvett til barn og unge i Mjøs-regionen.

   Mjøsvekteren er landets første redningsskøyte med utenbordsmotorer. To ganger 300 hk Mercury står på hekken. Det gjør at båten kommer opp i en hastighet av ca 35 knop. Det er konstruktør Birger Kullmann som har tegnet den tøffe farkosten, som nå er operativ på Mjøsa.

 

 

Vi retter

I ”Norske gjestehavner” kom vi i skade for å skrive at Kim Larsen holder konsert i Halden i sommer. En leser gjør oss oppmerksom på at dette ikke stemmer. Larsen skulle spilt i Halden i fjor, men konserten ble avlyst. I sommer kan du imidlertid se den danske yndlingen på scenen i Langesund, Tysnes og Oslo. Vi beklager glippen.

Red

 

I skogen etter naust

TINGVOLL: I bunnen ligger interessen for kystkultur, lokalhistorie og geitbåter.

 

TEKST OG FOTO: Yngve Lie
Når nystiftede Tingvoll Kystlag skal ha seg naust gjør de det på den tungvinte måten, om enn redskapen er moderne. De dro til skogs etter tømmer. Når snøen så upassende for mange kom lavende i påsken, dro til Øygardsneset etter material på rot.

I disse dager har det blitt saget opp stokker på opp i fjorten meter. Arne Hagen og Petur Lars i Puntabyrgi har vært i aksjon med sag fra Hegerberget, og laget material til naustet i stavlinekonstruksjon.

Naustet skal opp ved siden av Prestegardsnaustet på Tingvoll, og i forkant blir det kursing i den gamle byggetradisjonen samt i laging av trenagler. I bunnen for kystlaget ligger interessen for kystkultur og historie.

På sikt skal naustet fylles med båter for læring og bruk. Ett mål er å lage en kopi av den gamle kirkebåten fra Hoem på andre siden av Tingvollfjorden. Den ble brukt i ferdselen til Tingvoll kirke.

 

 

Båtfrelste gutter

Denne gjengen er godt over snittet båtinteresserte. Jakob Gjellestad (16), Haakon André Eidsaa (16), André Rosenkilde (15) og Kristian Gjellestad (20) driver nettstedet www.baatfrelst.no. Der publiseres det daglig artikler om båt og båtliv. Gjengen er også svært dyktige på videoproduksjon, og har allerede bistått Båtmagasinet med videobilder fra tester. Vi samarbeider med gutta i Båtfrelst, og håper våre lesere tar seg tid til å sjekke ut hjemmesiden deres på www.baatfrelst.no.