utgave nr 10 1998

Minitest SeaRay 290 Sundancer

Publisert Sist oppdatert

Minitest: SeaRay 290 Sundancer


Ekstravagant skrog


SeaRays Sundancer-familie fra USA omfatter 12 modeller fra 24 til 63 fot. Sportscruiseren 290 er ny i år, men produsenten har allerede presentert sin 99-versjon i Europa med helt ny innredning. SeaRays produktutvikling er tydeligvis en kontinuerlig prosess.


Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK

Verdens største båtprodusent, amerikanske SeaRay utvikler nye og eksisterende modeller på løpende bånd. Det er som i bilindustrien hvor parolen er at har man ikke en ny modell å vise fram, har man heller ikke noe på en utstilling å gjøre. En av SeaRays nyheter i år har vært sportscruiseren 290 Sundancer. Allerede i juni viste de 99-modellen for det europeiske markedet under en presentasjon i Syd Frankrike. Forskjellen på 98 og 99 går på innredningsløsninger.

Innredning

290 Sundancer er en romslig turbåt for fire personer. Rer man opp i salongen, blir det soveplass til seks. Mellom sovelugaren forut og salongen er det kun en fortrekksgardin, noe som sparer mye plass, men som kanskje ikke passer alle like bra. Generelt betraktet har en del amerikanske båter av denne typen et svært nøytralt, nesten kjedelig preg. Materialene i innredningen er mest i solid plast i varige fargetoner som tåler søl og flekker. Beigenyanser kan virke noe trist og det brukes svært lite kontraster og nesten intet treverk. Derfor opplever vi dette som uvant og annerledes.
Ser man nøyere etter i 290 Sundancer, dukker det opp en rekke smarte detaljer som skap som inneholder fikse skuffesystemer, smart innredet byssebenk, funksjonelle finesser på toalettet som gjør at bruksvennligheten absolutt er som den skal. Så får man heller pynte litt opp med muntre farger i all det beige.
På 99-modellen er byssa flyttet fra babord over til styrbord forenom toalettet i salongen. En ny dinette på babord side som kan gjøres om til soveplass, gir en ok spiseplass inne, noe som er et must på våre breddegrader. Byssa var raust utstyrt med stort kjøleskap, gasskokeappart med plate til å legge over, microbølgeovn, romslig vask med solid armatur og mye skapplass. I salongen var det 12 v TV og videopsiller, samt CD- spiller tilknyttet totalt seks høyttalere. Hvor amerikansk og eventuelt unorsk dette må være, får den enkelte vurdere!
Under førerplassen er en dobbelt sovelugar på tvers med inngang fra babord side i salongen. Romslig toalett er til styrbord, alt er i hardplast, praktisk og lettstelt. De tykke beige faste teppene brukes på kontinentet, men vi tviler på at noen her hjemme vil ha dem.

Uteplass

Om 290 Sundancer kan virke litt trist inne, er uteplassen meget tiltalende og delikat. Ren hvit hardplast i mye puter og madrasser som man kan skalte og valte med og få til alternative sitte-og liggeløsninger. Du kommer inn via port i badetrappen på babord side og har en aktersofa på tvers som kan gjøres om til solseng. Bak ryggen på føreren har man en stol som naturlig hører med i den sittegruppen man kan skape rundt bordet som settes opp når solsengen ikke er i bruk. Helt akter til babord er det vask og kjøleskap i en liten baravdeling. Forenom går en sofa på langs med skrått ryggstø inn mot skottet ved siden av døren ned til salongen.
Førerplassen er velorganisert og har plass til kart under deksel forenom instrumentene.

Sjøegenskaper

Standardmotor er en 7,4 liter MerCruiser på 310 hk og det var nettopp den motoren som satt i båten da vi kjørte den. Båten levers også med andre alternativer, både en og to motorer for diesel og bensin. Det største alternativet er 2 x 260 hk bensinmotorer.
Vi kjørte båten i noe rufsete sjø og skroget er ekstravagant. Det er nesten frekt å kunne takle sjø, piruetter og brå bevegelser så nonchalant, som en virkelig danser i toppklasse. Båten glir mykt opp i plan, men kan også hive seg sint av gårde om man er røff og prøver å kjekke seg, og det er det alltid noen som gjør. Neste år har SeaRay produsert fartsbåter i 40 år, en masseproduksjon på godt og vondt, men effektive skrog kan de.

DATA


Norsk importør: Nesset Båtcenter. Tlf.: 64 94 63 25. Fax: 64 94 50 46.

Lengde o.a.9,04 m
Bredde3,10 m
Vekt4.762 kg
Drivstoff492 liter
Ferskvann106 liter
Septik106 liter