
utgave nr 4 2009
Førsteinntrykk: Trader 42
Et hav av plass. Lekre detaljer. Trader 42 gir et bunnsolid inntrykk, traus og massiv som den er.
TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
Trader har lange tradisjoner på å bygge klassiske ”trawleryachts”. 42 foteren er verftets minste båt, og også det siste tilskuddet til flåten – som ellers inkluderer båter fra 47 til 75 fot.
Båten ble lansert i 2007, og er på kort tid blitt bedriftens bestseller. Trader produseres av Tarquin Boat Company. Båten er en del av det de kaller andre generasjon Trader-båter. Tony Castro står bak designet. Mye av utviklingen har skjedd på Isle of Wight i Sør-England, og det var også her vi fikk anledning til å prøvekjøre 42 foteren. Båtene er støpt i Kina – uten at det ser ut til å ha gått på bekostning av kvaliteten. For de er noe bunnsolid over Trader-båtene. Litt traust og satt, men likevel trivelig og med mange gode løsninger. For dette er båter til å bo og leve i.
Konseptet er likevel litt uvant for oss nordmenn. I Nederland er dette en typisk populær båt. Hovedlugaren er akterut, med uteplass oppe på denne. Løsningen gir både mye ute- og inneplass.
Syttifem kombinasjoner
Trader 42 kommer i en rekke forskjellige versjoner. Vår prøvebåt var den mest vanlige - med utvendig styreposisjon og vindskjerm, såkalt kommandobro. Over fører- og passasjerseter er det en targabøyle, som også er garasje for kalesje med store vindusflater. Det kan også settes opp kalesje bak setene, slik at det nærmest blir et lukket styrehus. Den kan eventuelt leveres i ”Sportdeck”-utgave, med topp – nærmest en fast bimini-topp som går over hele uteplassen. Det er altså ikke lukket styrehus, men uteplassen kan lukkes med kalesje.
Tredje alternativet er med flybridge, og går under navnet 42 Signatur. Her er det også fast tak over uteplassen, mens styreposisjonen er flyttet opp på salongtaket. Produsenten har bestrebet seg på å ikke gjøre båten høyere enn 3,50 meter over vannflaten, noe som har sammenheng med at den da går under vanlig høyde på broene over kanalene i Storbritannia og på Kontinentet. Alle versjonene kommer med innredningsløsninger med to eller tre lugarer. Alt i alt kan 42 foteren leveres i 75 forskjellige kombinasjoner! Skal du kjøpe Trader 42 kan det derfor være vanskelig å bestemme seg – som en unge i en godteributikk.
Dans på akterdekk
Båten har brede, nedsenkede, dollbord. Noe som gjør det enkelt å bevege seg rundt. Genial er løsningen for å komme om bord fra kaien. Åpningene i siden har integrerte stigtrinn, og når denne vippes ned kan man lekende lett klatre om bord. Det er også gode stigtrinn fra badeplattformen opp til akterdekk. På fordekket er det en stor solseng.
Ved styreposisjonen er det to gode seter med god sidestøtte. Produsenten sier at mange kunder ønsker et stort treratt, montert vertikalt, til denne typen båt. Som et kompromiss har verftet laget et stort rustfritt ratt som kan justeres. Rattet kan altså justeres i tre forskjellige stillinger. Man kan lett stå og styre båten, men helst i fint vær. For står man, ser man over vindskjermen og med kalesje på må man da se gjennom plastpanelene i kalesjen.
Førerplassen er ellers utmerket, med god oversikt over alle instrumenter. En 12 tommer kartplotter fra Raymarine står foran passasjersetet. Fra førerplassen kan den være litt vanskelig å følge med på, og vi hadde gjerne sett at den var vinklet mer mot føreren. I tillegg til de to setene ved førerplassen er det et romslig passasjersete på babord side. Under dette sete er det kjøleskap. Helt bak er det en midtstilt sofabenk, med plass for 3 personer og bord som kan foldes ut. Det er altså ikke så mange sitteplasser ute, men på en annen side er det en liten fotballbane å bevege seg på. Man kan nesten invitere til dans på akterdekk.
Båten kan leveres med innvendig styreposisjon i tillegg, men dette er tydeligvis ikke noe kundene ønsker.
Ute er det ellers godt med stuverom og smarte rom for plassering av fendere. Pullerne har meget kraftige dimensjoner. Rekken rundt er en meter høy.
Et rom med utsikt
Som nevnt er dette en skikkelig bobåt. Salongen er stor og lys, med to store skylights i taket. Den L-formede skinnsofaen er hevet, slik at man lett ser ut de store vinduene. En krakk som kan svinges ut gir ekstra sitteplass rundt bordet – kanskje for kokken. Og kokken har ingen ting å klage på her. Den L-formede byssa er enorm og står ikke tilbake for kjøkkenet hjemme. Her er alt tenkelig utstyr for kokkelering. Benkeplatene er i corian. Det er massevis av skapplass, både over og under kjøkkenbenken.
Veldig kjekt er at det på styrbord side er dør direkte ut til sidedekket. At det er så god plass i salongen og ved byssen har sine ulemper. I sjøgang er det langt mellom steder å holde seg fast, og det kan lett bli knall og fall. Vi hadde gjerne sett noen flere gripehåndtak.
Vår prøvebåt har to lugarer. Gjestelugaren er fremme, og her er en stor midtstilt dobbeltseng og to gode skap. Badet er stort, med eget dusjrom. Toalettet har tilgang både fra lugaren og fra gangen. I utgaven med tre lugarer er det ekstra toalett. Alle toaletter i ”full” størrelse. Hvorfor folk skal ha mindre toaletter i båten enn hjemme, undres produsenten. Hovedlugaren ligger altså bak, og er enorm. Dobbeltsengen står diagonalt i rommet. Og det kjekkeste av alt: man kan ligge på sengen og se ut av vinduet akterut. Rett og slett et rom med utsikt, eller som de selv sier: med ”bay view”. Foran vinduet er det et lite skrivebord med krakk. Det er rikelig med skapplass. Alle klesskapene er for øvrig i innvendig i kamfertre, som skal gi en frisk duft av klærne og dessuten holder insekter borte.
Hobbyrommet
Men det var motorrommet vi like aller best. Det er rene hobbyrommet. En egen dør med inspeksjonsvindu (døren kan skalkes for å hindre vanninntrengning) fører inn til maskinrommet. Her kan man lekende lett bevege seg rundt de to maskinene. Her er det ikke vanskelig å gjøre service og annet vedlikehold på maskineriet. I motorrommet står en kraftig generator.
Bryterpanelet er noe av det mest oversiktelige vi har sett. Det står ved nedgangen til hovedkabinen og er dekket med glassdører.
På sparebluss
Vår prøvebåt var utstyrt med to Cummins, hver på 425 hester. Vanligvis leveres den med to Cummins QSB5.9, hver på 380 hester. Baugpropellen er en Lewmar på 8 hester. Skroget er halvplanende, med en kjøl som går i hele bunnens lengde og propellene i ”tunneler”. Båten er tung, med en tomvekt på drøyt 14 tonn. Likevel er maskinene på til sammen 850 hester mer enn nok til å gi båten bra fart. Dette er definitivt den raskeste Trader som har vært laget. Vi logget den til 25,2 knop (2900 o/min) med fem personer og nesten fulle dieseltanker (1700 liter). Vi hadde fin marsjfart på 18 knop ved 2500 o/min. Produsentene har nok hatt kanalene litt i bakhodet når de konstruerte båten, men den er absolutt sjødyktig. Interessant er det at Tony Chappell faktisk anbefaler å kjøre bare én maskin så lenge man ikke har det altfor travelt. Ved marsjfart sparer man mye drivstoff bare kjøre en maskin om gangen. Så kan man bytte på å bruke dem, for eksempel annen hver dag. Produsenten antyder en drivstoffbesparelse på 30 prosent ved slik kjøring.
Konklusjon
Dette er en båttype som er litt uvant for oss. Det er ikke en lukket båt, men heller ikke en kalesjebåt. På vinteren og ved langvarig vestlandsvær vil vi nok savne en innvendig styreposisjon. Det er god uteplass, men noe begrenset med sitteplasser ute. Er man flere enn 4-5 personer om bord er det mest praktisk at middagen serveres inne. Dette er en skikkelig bobåt, med et hav av plass. Det er lagt stor vekt på bokomfort. Det er ikke mye hipt og fancy over båten, heller noe trygt og solid.
Fakta
Tekniske data:
Lengde (overall): 13,3 meter
Lengde vannlinje: 11,2 meter
Bredde: 4,3 meter
Høyde (med masten nede): 3,5 meter
Dybde: 1,2 meter
Dieseltanker: 1700 liter
Ferskvann: 600 liter
Vekt (tørr): 14.000 kg
Fart: 25 knop
Motor: 2 x Cummins QSB5.9 380 hk eller 2 x Cummins QSB5.9 424 hk
Kategori: A
Pris: Ca. 3,2 millioner kroner + norske avgifter (mva., hk-avgift).
På nett: www.tradermotoryachts.com