Nr 5 2013

Test: Exibel inspeksjonskamera Øye på stilk

Clas Ohlson har et tilsynelatende smart inspeksjonskamera som kan fungere som øye på stilk. Vi har testet det.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Exibel inspeksjonskamera leveres i en hendig koffert som utover selve kameraet inneholder nødvendige kabler for tilkobling til data eller TV, dessuten også krok, speil og magnet som kan festes på kamerahodet. Dessuten en grei bruksanvisning som også er på norsk. Det eneste du trenger i tillegg er fire AA/LR6 batterier (pennelyktbatterier) og et microSD-minnekort dersom du ønsker å lagre stillbilder eller film. Inspeksjonskameraet er utstyrt med en 2,4 tommers fargeskjerm og en bøyelig arm på 88 centimeter. Ytterst på armen er et hode med diameter på ti millimeter og her sitter kameralinse og to LED-lys som gjør inspeksjon på mørke steder mulig. Apparatet skal ha IP-klasse 67, hvilket vil si at det skal tåle alt av støv og smuss, samt vannsprut. Prisen på 998 kroner virker i utgangspunktet ikke avskrekkende. I alle fall ikke om kameraet holder det som loves.

Enkel oppstart

Selve bruken er svært enkel. Du setter inn de fire batteriene og minnekort dersom du ønsker å ta opptak. Minnekortet må du altså kjøpe separat, men de koster nesten ingen ting i dag. Siden filene er små kommer du langt med et microSD-kort på for eksempel to eller fire Gigabyte. Når du slår på kameraet første gang legger du inn dato og hvilket språk du ønsker menyen på. Siden norsk ikke er alternativ, vil nok de fleste velge engelsk. Menyen er uhyre enkel, og det er nærmest ikke mulig å gå seg bort. Under bruk kan du zoome inn og ut, justere lysstyrke på LED-lampene, rotere bildet, og ved å trykke på en knapp ta stillbilder eller starte videofilming. Om det er ønskelig kan du koble inspeksjonskameraet mot ekstern skjerm (TV eller data). Medfølgende tv/video-kabel er på 1,5 meter.

Praktisk bruk

Armen er fleksibel og det er ganske enkelt å forme den slik at du kommer rundt hjørner, inn på trange steder eller hvor det nå måtte være. Men siden kamerahodet er rundt kan det være litt vanskelig å orientere seg – det er ikke alltid opp er opp og ned er ned. Det hjelper litt at bildet kan roteres, og etter litt trening går det adskillig bedre. Så lenge det er nok lys oppleves bildet på 2,4 tommers skjermen klart og fint. På mørke steder, der man er avhengig av LED-lyset, blir bildet straks mer grumsete. Og i praksis er det nesten alltid mørkt på de stedene du skal inspisere. Siden lampene er plassert rett ved kameralinsen, blir det lett mye reflekser i bildet. Når du zoomer inn, er det svært vanskelig å holde kameralinsen så rolig at du får et klart bilde. Det er oppgitt en nærgrense på 3-6 centimeter. Det er ingen innstillinger for fokus, og hvitbalansen er automatisk. Hodet kan suppleres med forskjellig ekstrautstyr, blant annet et lite ”tannlegespeil” som skal gjøre det lettere å se på ekstra utilgjengelige steder. I praksis fikk vi aldri dreisen på dette speilet. Magnethodet synes vi imidlertid kjekt for å plukke opp småting man mister ned på utilgjengelige steder.

Overføring til datamaskin

Du bør bruke inspeksjonskameraet med minnekort. Da kan du når som helst ta stillbilder eller videosnutter. Stillbilder være bedre enn video i de fleste tilfeller. Bilder eller video kan du i ettertid se på den lille skjermen på kameraet, eller du kan overføre dem til datamaskin og større skjerm. Det følger med USB-kabel som gjør overføring enkel. I bruksanvisning er det oppgitt at kompatible operativsystemer er Windows 7, Vista og XP. Den er altså ikke kompatibel med Mac eller nyeste Windows. Skal du overføre bilder for eksempel til en Mac, så setter du bare det lille microSD-kortet inn i et SD-kort adapter og overfører via kortleser (som er innebygget i de fleste moderne bærbare datamaskiner og i skjermer). Bildene er imidlertid i lav oppløsning og filene veldig små. Du kan på ingen måte forvente sylskarpe bilder, likevel var bildekvaliteten dårligere enn vi hadde forventet. Rådet er å ta rikelig med bilder, så er sjansen bedre for at du treffer med noen.

Konklusjon

I utgangspunktet er dette et nyttig hjelpemiddel i båten. Stadig vekk har vi behov for et ekstra øye for å inspisere utilgjengelige steder. Men, bildekvaliteten er for dårlig til at man kan har særlig nytte av dem. Produktet oppleves som litt gammeldags. Sammenligner vi kameralinsen med det som finnes på mange mobilkameraer, så er de adskillig bedre – selv om ikke kameralinsen er stort større. Med bedre optikk ville inspeksjonskameraet adskillig mer nyttig. Også det kompatible operativsystemet indikerer at dette ikke riktig er ferskvare, men gårsdagens hveteboller – brukbar, men ikke verd pengene. Vi synes det i de fleste tilfeller fungerer bedre med et inspeksjonsspeil på bevegelig arm. Har du i tillegg en magnet på bøyelig arm og eventuelt en bøybar gripearm så er du godt rustet. Og det koster mye mindre, under 200 kroner for begge deler.

 

Fakta Exibel inspeksjonskamera:

Pris:   

                    kr 998,- hos Clas Ohlson

Minnekort:       

           microSD opp til 32 GB (ikke med i prisen)

Batterier:      

            4 stk AA/LR6 (ikke med i prisen)

Monitor:    

            2,4” fargeskjerm 480x234 pixler

Linsesensor oppløsning:   

  640x480 pixler

Vekt:       

                370 gram

Lengde arm:  

               88 centimeter

IP-klasse:  

                67

Kompatibel operativsystem:

  Windows 7, Vista og XP

Mer informasjon:   

         www.clasohlson.no