Nr 5 2013

Kaikanten: Med Hole på skjæret mm

Samler båtfolket til familietreff, Hole på skjæret mm.

Publisert Sist oppdatert

 

Hole på skjæret: 

 

Båtpuss i en istid

Quiz er blitt så populært. Spørrekonkurranser, for dem som holder seg til norsk. Det spørsmålet en del båteiere har stilt denne våren lyder som følger: Er det noen land som har mer vær enn Norge?

   Mens folk i Kristiansand plukker krokus, står folk i Kirkenes og måker snø av taket. Det blir vi fortalt av tabloidavisene, som tre-fire ganger i uka bruker forsiden til å fortelle om været: Nå kommer varmen. Nå kommer kulda. Tropesommer i vente. Regnsommer i vente. I tillegg har Flåttavisen – også kalt Dagbladet – sine ukentlige skrekkhistorier om den lille blodsugeren som holder til i krattskogen.

   Men det er selvfølgelig ikke uten grunn vi er opptatt av været, spesielt vi båtfolk. Noen har mye dårlig vær, men alltid åpent vann til vann. Noen har litt finere vær, men is på vannet tre-fire måneder av året.

   Spørsmålet i år blir en liten omskrivning av klassikeren: Hvis skaran bærer en voksen mann ved St. Hans, blir det sen vår. Nå kan vi si: Hvis isen ligger på fjorden til St. Hans, blir det noe forsinket start på båtsesongen.

   For hva opplevde ikke de som har båten i indre Oslofjord og andre kuldehøl da de skulle benytte påsken til å starte båtpussen? De opplevde ingen ting. Det var for kaldt til å starte noe som helst annet enn motorvarmeren på bilen.

Tabben var at jeg byttet fra tresnekke til tupperware. Jeg skulle ha byttet til isbryter. Av en ispilker ute ved store Oustsund fikk jeg høre at isen lå 40 centimeter tykk etter påske. Da hjelper det lite at Oslofjordens mest populære utehavn, Middagsbukta, ligger isfri en halv sjømil lenger ut. Det blir for tungt å dra båten på isen fra Blommenholm og ut til isfritt vann – og ikke minst hjem igjen etter et besøk i Middagsbukta. Derfra er det mange som reiser i noe redusert tilstand.

   Som alltid gjelder det å se det positive ved tingenes tilstand. Snøen som har rast av båtpresenningene i vinter lå som åsrygger av is mellom skutene da båtpussen skulle begynne. Dette var sikkert gunstig for folk som ikke har hatt råd til å kjøpe seg stige. I år kunne du bøye deg ned fra iskanten og polere dollbordet.

Slipestøvet fra naboen drev heller ikke over til oss. Det forble mellom Glittertind og Snøhetta som vi omdøpte de lokale tindene. Dessuten viste det seg at salve mot frostskader var noe billigere enn solkremen vi har brukt ved tidligere båtpusser.

Så hvis du leser dette, Sturla: Legger jeg ikke til ved brygga di på Tjøme som avtalt 15. juli, er det bare fordi jeg sitter fast i isen litt lenger nord!

 

Hole

Samler båtfolket til familietreff

Entusiaster på baatplassen.no inviterer til båttreff på Sand Maria (bildet) på Hvaler fra 14.- 16.juni.

                På baatplassen.no treffes båtfolk til erfaringsutvekslinger omkring båtlivet, og siden forumet ble etablert, har medlemstallet skutt i været. I dag teller forumet 42 000 medlemmer, og i kjølvannet av dette, har flere aktive brukere gått i bresjen for å arrangere treff medlemmene imellom.

                «Østfold-treffet» ble en realitet den 15. juni i fjor, der 58 båter deltok, en rekord blant tidligere båttreff.  Påmeldingene tikket inn etter at ideen ble lansert på forumet, noe som viser at båtfolket ønsker å treffes slik, fortsetter han.

– Vi fikk besøk av KV Nornen, RS Horn Flyer og Elias. Fredag kveld hadde vi quiz på terrassen, mens det på lørdagen var aktiviteter for unge og gamle på Sand Marina. Barna fikk være med på en liten tur inne i havnebassenget med Elias, og vi hadde gummibåtrace for barna. Vi hadde også besøk av Tjøme Radio som avholdt VHF-eksamen for de som ønsket det, samt testet VHF-radioer om bord hos gjestene. Det ble demonstrasjon på redningsøvelse fra Horn Flyer og Nornen, og alle som ville fikk omvisning om bord. På lørdag kveld var det bryggedans. Sand Marina donerte bort havneleie for denne helgen, og sammen med loddsalget vårt kunne vi overrekke Redningsselskapet Ung 13 800 kroner, sier Ole Petter Bjørling på Baatplassen.no

I år gjentas mye av programmet, og igjen arrangeres treffet på Sand på Hvaler. – I år vil overskuddet gå «Vis Sjøvett»-kampanjen i Østfold, og vi håper å slå fjorårets rekord. I utgangspunktet kan alle som vil komme på treffet, så sant de er medlemmer på baatplassen.no, og det er skriftlig påmelding på vår nettside, https://ostfoldtreffet.net

 

Kjempekonkurs

Konkursen i Nord West & Najad AB og Lyse Plastprodukter AB på øker stadig i omfang. Rett etter at det velrenommerte verftet gikk over ende i februar, ble det sagt at gjelden ville beløpe seg til 100 millioner kroner og at det ville bli en enkel sak å hente inn frisk kapital med nye eiere.

   Så viste deg det å være mer komplisert enn som så. Da Båtmagasinet gikk i trykken 15. april, hadde bestyreren kommet frem til at kreditorene har 200 millioner utestående, over 170 millioner i Nord West & Najad AB. Bare krav fra 61 kunder ligger på nesten 65 millioner kroner, blant dem to norske kunder som krever flere millioner kroner fra boet.

Konkursen rammer lokalsamfunnet på Vindön og Lyse hardt. Ikke minst de ansatte kan bli skadelidende. Alle lønnskrav som ikke fanges opp av den svenske lønnsgaratiordningen, vil neppe bli dekket. Det handler om krav på over 11 millioner kroner.

Etter et salg tror bostyreren at det bare er den største kreditoren, Swedbank, som vil få penger.

I skrivende stund er det fortsatt uvisst om og når det kjente båtbyggeriet kommer på beina igjen.

Is i drinken

Man gir seg ikke så lett i nord. Store snømengder er man vant til i Tromsø. Noe mer uvanlig er det kanskje å produsere ferdige istapper til drinken fra fordekket. Her er det bare å nappe av noen biter fra baugen og nyte dagene. Man blir jo varm og svett av snømåking, så noe avkjølende lesker godt. Snart er midnattsolen her, og forhåpentligvis bringer den med seg varme og kos oppe i nord også.

 

BÅTBITEN

Den trofaste leser

vil huske konkurransen vår  ”Båtbiten”. Vi presenterte en del av en båt, så var det bare å fortelle oss hvilken båt det var.

Til glede for gode gamle og nye båtfolker er vi i gang igjen med ”Båtbiten”. Da er det bare å bruke sine kunnskaper eller rett og slett gjette på hvilke båter vi presenterer.

Løsningen må vi ha på mail til

batbiten@aller.no innen: 6. mai.

Vi kårer en vinner som vil motta

Båtmagasinets T-skjorte.

 

Svar på forrige båtbit var den svenske populære familiebåten Nimbus 3003. Båten vekker følelser blant mange av våre lesere. Kjell Aage Sørensen i Vollen var blant de mange med riktig svar.

T-skjorte er på vei.

 

Monsterbro i Drøbak?

Når Oslo får besøk av monsterskip (les verdens største cruiseskip), kan det hende hun en gang i fremtiden må seile under en monsterbro i Drøbaksundet.

Samferdselsdepartementet har kommet frem til at de seriøst vil utrede en firefelts hengebro med en seilingshøyde på 80 meter over fjorden til Hurumlandet.

Men de lokale politikerne i Frogn har tunnelsynet i behold, skriver lokalavisen Akershus Amtstidende, de vil ha en mer effektiv tunnel enn fiaskotunnelen som i dag forbinder Akershus og Buskerud.

Den forrige brokrangelen pågikk i mange tiår. Nå er vi i gang igjen. Båtfolket frykter med rette monsterbroen, den vil ødelegge idyllen, kanskje til og med idylliske Sandspollen.

God ferie på vei og vann

Campingbegrepet har plutselig fått en annen betydning, leser vi på Båtmagasinets Facebookside. For noen skal ha både i pose og sekk. Uten fart og spenning kunne man jo risikere å kjede seg en dag eller to.

For å dekke alle behov var det da like greit å få satt sammen en ekvipasje som dekket alle behov.

Bildet er tatt et sted i Europa. Det vites ikke om det nasjonale biltilsyn går god for løsningen, for her er det et spørsmål om hva som kan skje ved en bråstopp. Sjansen er jo tilstede for at du får en RIB i køya.

 

 

 

Vår Herres stedfortreder?

Vi skal ikke påstå at Arne Rød er Vår Herres stedfortreder, men han har redskap (bildet) som kan hjelpe på. Mens vinteren ennå lå i tykke lag i Krossnes båthavn i Fredrikstad startet entreprenøren mudringsarbeid. Det var kjekt å få gjort den jobben mens isen ennå lå som et lokk.

Samtidig ble det en kjærkommen assistanse for de mest ivrige båtfolk blant oss. Et åpent råk fik fortgang på issmeltingen og la forholdene til rette for en tidlig sesongstart.(Foto: Tore Halvorsen).

Til minne om….

Vi skal ikke påstå at svenskene er mer skadefro enn oss nordmenn. I Kostersund finner vi denne ”minnelunden” med havarerte propeller. Det sies at de fleste stammer fra norske båter som har forsøkt seg på en seilas mellom knaster og holmer i det vakre arkipelaget ved Kosterøyene. Ja det er vakkert der, men som bildet viser er det også et vanskelig farvann.(Foto: Tore Halvorsen).