utgave nr 12 2002

Winges favoritter: Ørpeholmssundet

Publisert Sist oppdatert

Jon Winges favoritter

Ørpeholmsundet rett i leia

Ofte ønsker vi oss en trygg havn rett i leia, slik at det bare er å tørne inn når vi kommer dit. Ørpeholmen (Orpholmen på gamle kart), eller Ørpeholmsundet, sjøkart nr. 10, er en slik havn. Den ligger omtrent midtveis mellom Uvår og Mandal.

Tekst: Jon Winge

Når dette skrives, er det sent på høsten, men kanskje du allerede har begynt å drømme om neste sommers ferietur. Kan jeg få anbefale en tur på Sørlandet da? Svenskekysten er riktig nok lettere tilgjengelig for folk i Oslofjorden og langs Østfoldsiden, men når de først har rundet Rakke, er forbi Jomfruland og kommet til Risør/Lyngør, kan de glede seg over et farvann som svenskene ikke kan oppvise maken til.
Du har sikkert vært der før og vet hva jeg snakker om, men kjenner du farvannet vest for Kristiansand? Derfra og til Lindesnes ligger området for de spesielt interesserte. Der opplever du en annen ro enn det forkavete "sørlandskjøret" lenger øst. Og med et vell av fine havner.

Havner med historisk sus

Her ligger de på rekke og rad, alle herlighetene; Ny Hellesund, Uvår, Trysnes, Ålo, Harkmark, Skjernøya, Kleven og Mandal. Og enda lenger vest kommer du til en av Norges fineste øyer, nemlig Hille, med flere innbydende havner. Dit skal vi med Båtmagasinet om ikke lenge. Så, det er bare å komme seg av gårde og være litt drøy med etappene i starten, så rekker du dit på en sommerferie.
Når du går slik, er det greit å få en havn rett i leia, slik at du slipper å lete. Det kan for eksempel tenkes at du har brukt dagen til å besøke Kneblingen (Kniplingholmene) med "Savonmaa-monumentet". Det er en betagende opplevelse, og det maner til ettertanke dette tragiske forliset i 1938, hvor hele den finske besetningen mistet livet i stormen en vinternatt. Der er det imidlertid ikke brukbar nattehavn, så da er det fint å gå inn i Ørpeholmsundet etterpå.

Midt i smørøyet

Ørpeholmsundet er noe av det enkleste som tenkes kan. Kommer du østfra og går forbi Tånes, må du passe på når du har passert innløpet til Harkmarkfjorden. Når du kommer til lykta som formelig gror rett opp av vannet, skal du tørne styrbord slik at du får Skogsøy til babord og Ørpeholmen til styrbord. Da kommer du inn i pollen med posisjon 5800.3’ N , 00735,6’ E.
Kommer du vestfra, etter å ha passert Skjernøysund, går du over Nordfjorden og passerer Tregde, Buøy og Skogsøy, alt om babord, og da kommer du altså til denne lykta som står midt i vannet.
Gå midtvaters inn mellom Skogsøy og Ørpeholmen, så kommer du til en fint beskyttet poll med god ankerbunn (ca 9 meter). Der er det plass til flere båter. Er du heldig, finner du til og med plass langs fjellveggen på Ørpeholmen, hvor det er fine fjellhyller å gå i land med grillen. Litt lenger fram er det to små holmer. Dem kan du passere om styrbord, og så kommer du til nok en poll som det også er fint å ankre opp i.
Det kan være en del forstyrrende trafikk i sundet, og enkelte mener at den høye Skogsøy tar for mye sol. Men det er altså en ypperlig nattehavn for den som er på vei vestover eller østover i leia.
Her nede må du ikke ha det for travelt. Mandal ligger bare noen få mil mot vest, og det er kanskje den fineste sørlandsbyen av dem alle. God plass er det der også, for du kan enten ligge i gjestehavnen (Sjøsanden Marina) eller du kan ligge langs hele den lange kaia og helt opp til broen. Dit skal vi i neste utgave av Båtmagasinet.