Nr 7. 2012

Ytterst i kransen

Havn: Buskjæra ved Borøya Sundet mellom Store og Lille Buskjær sør-øst for Tverdalsøya i Tvedestrand, er et yndet sted for båtfolket på stille dager. 58º33’40’’N 09º00’84’’Ø

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Lite kan måle seg med å smyge inn bak en holme, ytterst i skjærgårdskransen en blankstille “smeigedag”. Buskjæra er en slik plass, elsket for sin nærhet til leia med enkel adkomst, men ofte velfylt siden mange kjenner plassen. Her gjelder det å være tidlig ute om du skal få dreggfeste på de virkelig gode dagene. Fra naturens hånd er Buskjæra en velsignet plass. Her ligger man fortøyd mot slake svaberg med første parkett til solnedgang og soloppgang. I sør-vest står gamle Møkkalasset fyr, og et steinkast unna ligger Kilsund med butikken om det skulle ta slutt på grillkullet.

Mange historier

Det var på Buskjæra en av skutene som fulgte det engelske linjeskipet Dicator i 1812 gikk på grunn. Dictator var som kjent på vei til Lyngør havn hvor det overraskende gikk til angrep på dansk-norske Najaden 6. juli – noe som er blitt kjent som Slaget i Lyngør. Ganske nøyaktig 27 år senere, 29. juli 1839, seilte briggen Thetis med komponisten Richard Wagner inn i området mellom Buskjæra – på flukt fra kreditorer i Riga og, mer akutt, for å komme i le av en storm som herjet i Skagerrak. De kom seg velberget gjennom brottene, og ifølge forfatteren Jon Winge fortøyde de antakelig nord for den lille øya Kastellet som ligger ytterst i Borøykilen. (Hele den spennende historien kan du lese i Båtmagasinet nr 6/2009).

Et steinkast unna ligger seilerhytta på Bjorholmen. Her var det fest både onsdager og lørdager etter regattaene, og ifølge historien skulle NRK Radio lage reportasje om dette sommereventyret i tvedestrandsskjærgården. Reporteren ble fjetret av de vakre omgivelsene og det nydelige været. Sendingen gikk på lufta og radioreporteren ble guidet rundt av en lokal størrelse med velutviklet sans for humor. Reporteren kommenterte den strålende sørlandskvelden, og utbrøt:

-Og hør gresshoppene som synger!

-Nei, nei, det er ikke gresshoppene du hører, svarte den lokalkjente.

-Det er dydene som går borte i buskene.

Nær Kilsund og Lyngør

Når vi siger inn mellom Buskjæra en juli-kveld, ligger en gjeng fastboende og tilreisende fortøyd på rekke og rad gjennom det smale sundet, med forfortøyning på Lille Buskjær (det vestre). Gitarene lyder i tropekvelden, grillene er tent og barn flyr over de glatte bergene. Sørlands-defrosterne (i.e. telys innunder vindskjermen) er fyrt opp ombord i de fleste Balticene. Sommerens varmeste uke er på sitt høydepunkt, og Oslo-baserte Espen Stensrud fra bladet Autofil har tilbrakt flere dager på holmene sammen med en stor og båtglad vennegjeng. Han lovpriser Buskjæra for sin tilgjengelighet, og nærheten både til Kilsund og Lyngør.

Naturhavna mellom Buskjærene er lett å finne og innseilingen fra nord er gode merket. Og det er denne innseilingen du bør velge. På sørsiden ligger det nemlig mye styggedom under vannspeilet som kan være vanskelig å se, særlig på stille dager da ytterskjærgården er som mest inviterende.

HAVNEFAKTA: BUSKJÆRA

 

Posisjon:

58º33’40’’N 09º00’84’’Ø

Kommune:

Tvedestrand

Sjøkart:

Hovedkart N7, Båtsportkart serie C

Den norske los:

Langesund-Jærens Rev NL2B

Nærmeste by:

Tvedestrand

Butikk:

I Kilsund