Nr 11 2012

Ta en rundtur i Ryfylke og bli Hektet for alltid

Det er på tide å planlegge neste års ferietur. Vi har laget forslag til en rute på 40 nautiske mil i den levende skjærgården nord i båteldoradoet Ryfylke. Utgangspunktet vårt er Skartveit Gjestehavn – den nye juvelen blant ryfylkebassengets tilbud til båtfolket.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

 

Vi har fartet Ryfylke på kryss og tvers i mer enn ti år. Og blir aldri ferdig med å utforske denne skjærgården. Den er så forskjellig fra alle andre norske skjærgårder, i omfang, klima, topografi og med sine store øyer. Og så er det fortsatt en levende skjærgård, med fergeforbindelser og hurtigbåter på kryss og tvers, vidstrakte gårder og landhandler på brygga, lukt av kumøkk og fantastiske kontraster mellom trolske vestlandsfjorder i nord og øst, og myke skjærgårder i vest. Og her er en stolthet over lokale mattradisjoner.

Ryfylke er blitt hevdet å være et Norge i miniatyr, og bredden man får av natur-opplevelser og tilbud for øvrig i den vidstrakte skjærgården nordøst- og nordvestover fra Stavanger, er i fritidsbåtsammenheng ganske unikt. Foruten et stort antall vakre og lune naturhavner, er også gjestehavntilbudet godt utbygd i Ryfylke – og her finnes til og med folk som satser stort på å utvikle et godt tilbud til båtfolket. Skartveit gjestehavn på Halsnøy er ett av dem.

 

Skartveit på Halsnøy

Den nye juvelen

I Skartveitvågen på Halsnøy sørvest for Ombo, har Anita og Kjetil Ørnes bygget opp ett av landets beste tilbud til båtfolket.

Ekteparet Ørnes er fjerde generasjon som driver Skartveit Handel. Stedet har lange tradisjoner for handelsvirksomhet og fiskemottak, men det var først våren 2011 at stedets servicetilbud til båtfolket fikk et virkelig løft. I dag er Skartveit gjestehavn antakelig Ryfylkes mest moderne, med et servicebygg som går utenpå alt vi har sett i det ganske land.

Sammen med ektemannen Kjetil, driver Anita Ørnes både butikken på oversiden av veien og restauranten på kaia, foruten å være havnevertinne og iherdig drivkraft bak familiens storsatsning. I servicebygget ”Pakkhuset” er det et topp moderne treningsstudio, svært tiltalende toaletter, velværetjenester som hudpleie, fotpleie og aromaterapi som et tilbud til båtfolket. Den trivelig kaféen tilbyr god, solid mat – gjerne basert på lokale råvarer, med obligatoriske kumler på menyen torsdag.

Rundt ”Pakkhuset” er det et pent opparbeidet uteområde med grillhus, og fremfor alt palmestranden ”Costa del Skartveit”.

 

FAKTA: SKARTVEIT GJESTEHAVN

 

Helgøysund på Talgje

En klassiker

Helgøysund er en gammel traver blant gjestehavnene i Ryfylke. Litt bråkete i blant, men fortsatt et ”must” for mange båtfolk.

Familien Nedrebø har drevet gjestehavn og butikk i Helgøysund i nærmere 40 år. I år utvidet de havnen betraktelig med nye flytebrygger sør for butikken ved rutebåtkaien. I likhet med Skartveit er tilbudet omfattende, med butikk og kafé, dieselfylling m.v. Helgøysund ble kåret til Årets gjestehavn i 2008 og har et stort og trofast publikum i Ryfylke. Stedet er et utmerket utgangspunkt eller endemål for rundturen vår, ikke minst siden Helgøysund er en sentral del av Sjernarøyene med sitt mangfold av nydelige naturhavner.

Og for øst- og sørlendinger som tenker seg vestover, kan det være en ny erfaring å slippe unna havneavgift og bare betale en slant for strømmen.

FAKTA: HELGØYSUND

 

Økstrafjorden

En trolsk eventyrfjord

Fra Jelsafjorden går Økstrafjorden seks kilometer inn i landet som et øksehugg. Sør i fjorden ligger flotte Skadholmen og Bergaholmen.

Ryfylke friluftsråd gjør en fantastisk jobb med å tilrettelegge naturhavner. En av de store perlene er etter vår mening naturhavnen på Skadholmen og Bergaholmen, ca 1,5 nautiske mil nordover inn fjorden fra Barkaneset lykt. Her har friluftsrådet lagt til rette med et stort antall fortøyningsbolter, toaletter, søppeltømming m.v. Den virkelige attraksjonen åpenbarer seg imidlertid når man går i land og vandre omkring på stiene. Holmene og stiene er nemlig forbundet med små broer, og det er tallrike jettegryter rundt om på svabergene. Ankringsforholdene på østsiden av holmene er meget gode, og det er dypt inn til fjellet de fleste stedene.

FAKTA: ØKSTRAFJORDEN

 

 

Beliggenhet:

Finnøy kommune

Posisjon:

59°11’831’’N 05°57’702Ø

Antall gjesteplasser:

60

Døgnpris inkl. strøm:

150 kroner

Informasjon:

www.skartveitgjestehavn.no

Jelsa

Beroligende strandsted

Drøye tre nautiske mil fra Økstrafjorden ligger den sjarmerende og tilbakelente “strandstaden” Jelsa.

Det er langt mellom opplevelsen av å ha oppdaget en ny perle langs kysten, men Jelsa vil garantert gi deg den følelsen. Ved Jelsafjorden i Suldal kommune ligger denne idyllen innenfor en skjermende molo. Det er forholdsvis grunt inne på havna, og man legger seg med akterfortøyning i utlagte bøyer.

I det kuperte landskapet nord i Ryfylke, ligger Jelsa som en vennlig, lun oase full av historie. Jelsa blomstret opp under seilskutetiden og ble et knutepunkt med både gjestgiveri og bakeri, og trakk til seg en rekke håndverkere som befolket de mange husmannsplassene ved stranden. Den dag i dag kalles de ”strandsitjarar”. De fattige har for lengst forlatt husene til glede for imøtekommende etterkommere som tar godt vare på trehusbebyggelsen. Trange smug mellom velholdte småhus fører forbi den godt bevarte 1600-tallskirken og bort til dampskipskaien. I Jelsa finner man i første rekker ro og fred – og en Jokerbutikk i gangavstand fra havna.

FAKTA: JELSA

 

Beliggenhet:

Finnøy kommune

Posisjon:

59°13’651’’N 05°50’326Ø

Antall gjesteplasser:

120

Døgnpris inkl. strøm:

??? kroner

Informasjon:

www.helgoysund.no

Nedstrand

Flott havn

Nedstrand er det nordligste anløpet på denne rundreisen. Stedet ligger i Tysvær kommune, og er blitt en populær havn for småbarnsfamilier.

Nord i Nedstrandsfjorden ligger Nedstrand med sin store havn og aktive båtforening. Det er rikelig med gjesteplasser langs den 110 meter lange flytemoloen, som ligger godt skjermet inne på vågen. For båter opp til 40 fot er havneavgiften på høyst akseptable 100 kroner, pluss 30 kroner for strøm – et prisnivå som kjennetegner store deler av Ryfylke. Nedstrand har fått ry på seg for å være et familievennlig sted, og hit kommer derfor familier som vil ha kveldsro i en stille havn. Og det får de her. Nedstrand har ingen pub eller restaurant på brygga, men rusler man opp i gatene finner man både Café Nais og Jokerbutikken, som er en god gammeldags landhandel med et variert tilbud – diesel inkludert.

FAKTA: NEDSTRAND

 

Ølesund på Randøy

Lunsjstoppen

Et steinkast fra Hjelmeland, ligger Ølesundet som deler Randøy og fastlandet. Beliggenheten er bra for en lunsjstopp på rundturen – og Krambulemmen kafé har god utsikt og rimelige komler.

Ølesundet er smalere og gir bedre beskyttelse mot vind enn å gå den åpnere Garsundfjorden mellom Randøy og Ombo. Dessuten ligger det ypperlig til i ruta, enten man vil gå tilbake til Skartveit, eller fortsette videre i retning Stavanger. I Ølesund er det delvis en fast kai, samt en flytekai. Om mulig bør du fortøye til den faste kaien. På grunn av hurtigbåttrafikken anbefales det ikke å overnatte her. Men Ølesund er et utmerket sted for påfyll – enten du vil ha diesel og dagligvarer, eller komler. Den koselige kaféen Krambulemmen er også et lokalt møtepunkt. Fra verandaen har man god utsikt over havna og mot Hjelmelandsvågen – og om du vil legge deg til for natten i nærheten, er nettopp Hjelmeland stedet. En lun og god havn i tilknytning til spahotellet Velvære i den grønne bygda. På Krambulemmen serveres det komler både tirsdag og torsdag, mens spa-hotellet rett over fjorden kan by på gode matopplevelser om kvelden.

FAKTA: ØLESUND

Beliggenhet:

Suldal kommune

Posisjon:

59°20’76’’N 06°05’736Ø

Antall gjesteplasser:

Naturhavn

Døgnpris inkl. strøm:

Naturhavn

Informasjon:

www.ryfri.no

 

Nøkkeltall for rundturen

 

Beliggenhet:

Suldal kommune

Posisjon:

59°20’148’’N 06°01’419Ø

Antall gjesteplasser:

10

Døgnpris inkl. strøm:

??? kroner

Informasjon:

www.ryfri.no

Beliggenhet:

Tysvær kommune

Posisjon:

59°20’450’’N 05°51’647Ø

Antall gjesteplasser:

20-30

Døgnpris inkl. strøm:

130 kroner

Informasjon:

sites.google.com/site/nedstrandbf/

Beliggenhet:

Hjelmeland kommune

Posisjon:

59°13’49’’N 06°06’211Ø

Antall gjesteplasser:

80

Døgnpris inkl. strøm:

Ikke overnatting

Informasjon:

https://gjestehavner.batmagasinet.no

www.spahotellvelvaere.no

Antall havner:

5

Total distanse:

Ca 40 nautiske mil

Sjøkart:

Hovedkart 15, Båtsport serie G

Antall overnattinger:

4-6

Type farvann:

God beskyttet

Informasjonstips:

”Lune Havner” (Stavanger Aftenblad)

 

https://gjestehavner.batmagasinet.no

 

www.ryfri.no