Nr 1 2012

Naturhavn: Klokkøya ved Flosta

Populært sidespor av Tromøysundet Enten du seiler nordøstover fra Arendal gjennom Tromøysundet, eller du kommer gjennom ”den sørlandske rallarveien” gjennom Flostadleden fra Tvedestrand til Arendal, er Klokkøya en av favoritthavnene.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Hans Due

Det er alltid båter fortøyd til Klokkøya, enten på nordsiden eller østsiden, og det er alltid plass til en til. Dette er en populær helgehavn for de lokale, og for mer langveisfarende som ønsker å ligge skjermet fra byens larm, men som har muligheten til en kjapp bytur når de måtte ønske det. Her ligger man godt skjermet for alle vinder, bortsett kanskje fra harde nordavinder, men de er jo heller sjeldne om sommeren.

     Mange legger seg i den aller mest skjermede delen av øya, i sundet mellom Lille Klokkøya og Klokkøya. Her er det tilrettelagt med brygge for skjærdgårdstjenesten og søppelkasser. Det kan være en del trafikk forbi her, men ikke plagsom, for sundet er så smalt at man må gå på aller sakteste fart. Siden denne plassen er østvendt, kan man nyte godt av soloppgangen, men mister det siste av kveldssola.

     På nordsiden av øya er det mange som legger seg. Her er det dypt helt inn til fjellet, og godt om fortøyningsbolter. Det er fine områder på land der man både kan grille og slå opp bord og stoler.

 

Steinbua

Selve navnet Klokkøya er man ikke helt sikker på opphavet til, men den aktive lokalforeningen Flosta Historielag antar at ordet ”klokk” har noe med beite å gjøre. Klokkøya har vært beiteplass for sauene fra gården Arnevik i alle år.

     Mange som går Flostaleden har lagt merke til en spesiell steinbygning som ligger på tangen like etter brua når man kommer østfra, ved siden av Lille Klokkøya. Vi har alltid undret oss på hva dette huset med det spesielle utseendet har vært brukt til, om det har vært noen virksomhet der, fiskerimottak eller båtbyggeri eller annet, men i følge historielaget er dette rett og slett en privat båtbu som er satt opp for ca 40 år siden.

     Du kommer til Klokkøya ved å gå Tromøysundet østover fra Arendal. Når du har passert Eydehavn, har du Buøya og Skarsholmen på babord side. Så snart du er på nordspissen av Skarsholmen har du Klokkøya rett nordover. Det er to løp du kan gå for å komme rundt øya, enten på vestsiden av Stråholmene som ligger vest for Klokkøya. Her er det i hvert fall 2,5 meters dybde. Mange velger å gø på østsiden av Klokkøya. Her er et smalt sund, men det er dybde nok. Gå inn sørvest fra midt mellom det lille skvalpeskjæret og Klokkøya og brekk rett nordover igjen når du er gjennom. Da er det fritt farvann rett nordover, og du passerer brygger og ankringsplasser. Hvis du ikke velger å legge deg her, kan du passere gjennom det siste smale sundet mellom store og Lille Klokkøya før brua over til Flostaøya og legge deg på nordsiden av Klokkøya.

 

Fakta: Klokkøya

Posisjon: N 58° 31.34', Ø 8° 53.95

Kommune: Arendal

Sjøkart: Hovedkart nr. 7, Båtsportkart C-720

Nærmeste by: Arendal/Eydehavn

Butikk: Eydehavn nærmeste

Marina/drivstoff: Hafstad i Tromøysund eller Kilsund på Flosta