Nr 11. 2013

Havn: Borgundøy De driftige i Dalavika

I gjestehavna i Dalavika på Borgundøy styrer familien Fosse det meste. Her er det tilbud til alle generasjoner og behov – levert av en løsningsorientert landhandler av det gode, gamle slaget, og barnebarnet som daglig leder av snop-kiosken “Godte Gutta”.

Publisert Sist oppdatert

59º43’93’’N 05º41’80’’Ø

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Sør for Fjelbergøy og sørvest for Halsnøy, ligger Borgundøy i Kvinnherad kommune i Hordaland i ytre del av Hardangerfjorden. Litt utenom de mest vanlige ledene, og derfor havner man neppe her av ren tilfeldighet. Og godt er det, for den lille plassen i Dalavika har fortsatt noe av det genuine i behold. Alt er konsentrert rundt nærbutikken – som foruten å tilby det nødvendige til livsoppholdet, er leverandør av løsninger til de fleste problemer. Inkludert en øl fra tappetårnet på bryggekanten, om ingenting annet hjelper. Familien Fosse som driver nærbutikken, gjør sitt ytterste for å hjelpe deg – enten du trenger sveiseapparat, badeleker eller steketakke! En nærbutikk av det opprinnelige slaget i et initiativrikt bryggefelleskap med alt fra en kvinnelig traktormekaniker til en 12-åring med landhandlergener i blodet.

Familiebedrift

Nils Arne Fosse er landhandler av det humørfylte slaget og har en enkel forretningsfilosofi:

– Vi legger vekt på at vi ikke skal si “nei”, men “ja” og “tusen takk” her i butikken.

Et øyekast på oppslaget ved inngangsdøra til landhandelen etterlater liten tvil. Her skaffer man det meste.

– Det er nødvendig å ha mange forskjellige varer når en driver på en liten øy som vi gjør, og vi setter vår ære i å skaffe det folk trenger.

Nils Arne Fosse er inne i sitt 35. år som landhandler på Borgundøy, men Fjellberg Landhandel har eksistert i rundt 70 år. Det var imidlertid med Fosse-familiens kjøp av butikken at det ble gjestehavn i Dalavika.

– Vi reiste en del på svenskekysten rett etter at vi overtok stedet, og det var da vi innså at parkeringsplassene på Fjellberg måtte bli på sjøen i fremtiden. I begynnelsen la vi ut en brygge på tolv meter, og i dag er vi oppe i 220 meter totalt. Båtturismen holder liv i butikken, og vi merker at det er veldig mange som kommer igjen. Det skyldes nok blant annet at vi har lagt vekt på å være en familievennlig havn, mener handelsmann Fosse.

Knutepunkt

Den driftige familien driver både landhandelen og puben Sjøstova. Og om sommeren setter de opp telt, bord og stoler på brygga. Også barnebarnet Nils Magnus Berge har et populært tilbud til båtfolk og tilreisende. For to år siden laget 12-åringen det han omtaler som en vekstbedrift. “Godte Gutta” har åpent hver dag og selger vafler, kaffe, sukkerspinn og popcorn fra små, men sjarmerende lokaler rett utenfor butikken. På gode sommerdager kan det være tilløp til kødannelse utenfor kiosken.

– Han styrker landhandelen gjennom å kjøpe varene her, og han kan forhandle pris, humrer bestefar Nils Arne. Selv har han sans for markedsføring på folkemunne, og har bevisst satset på å holde distriktets laveste priser på avgiftsfri diesel. Slike tiltak trekker folk.

 

Mens vi får oss en kaffekopp utenfor butikkdøra, dukker ytterligere et familiemedlem opp. Datteren Brit Synnøve Berge er altmuligdame: vaktmester, garner, maler og driver regnskapsfirma på si’. En viktig del av maskinparken til den førstnevnte virksomheten er en Massey Ferguson 35 – som hun har restaurert fullstendig, med litt hjelp fra mannen. Den røde doningen vitner symbolsk nok om det fargerike miljøet i Dalavika.

Fint turterreng

Foruten det lille eventyret av en landhandel, byr Borgundøy først og fremst på fredelige omgivelser – og kolossalt mange oppmerkede turstier, i følge Fosse. I tilknytning til skolen er det lekeplass med ballbinge og andre apparater til barna, og Fjelbergparken er en ny lokal storsatsning der det skal bygges skøytebane, skateboardrampe, uteplass til grilling og andre fellesaktiviteter.

HAVNEFAKTA: DALAVIKA, BORGUNDØY

Posisjon:

59º43’93’’N 05º41’80’’Ø

Kommune:

Kvinnherad

Sjøkart:

Hovedkart N20, Båtsportkart serie K

Den norske los:

Jærens Rev - Stad Bind 3

Nærmeste by:

Husnes og Haugesund

Antall gjesteplasser:

70-80

Havneleie pr døgn:

100,- - 150,-

Strøm:

Inkludert

Toaletter:

Ja

Dusj:

Ja

Vaskemaskin:

Ja

Butikk:

Ja

Trådløst internett:

Ja

Restaurant:

Ja

Kontaktinformasjon:

Fjelberg Landhandel

Telefon 53 47 81 68