Bruktbåt-test: Halco 26

Loslitt og verdig

Halco 26 er en utmerket båt for turer i barsk natur. Fenomenale sjøegenskaper har gjort den populær på Vestlandet. Prisen starter på 200.000 for en velholdt båt.

Publisert Sist oppdatert

Et av årets første solgløtt var reisefølge da vi la ut med en Halco 26 fra Hundvåg i Stavanger. Eieren ble med på prøveturen gjennom Ryfylkebassenget, og supplerte våre nedtegnelser med sine vurderinger etter flere år som eier av vestlandsklassikeren.
Halco 26 hadde vært hans drømmebåt helt siden den ble lansert i 1973. Den gang var det nummeret før han anskaffet et halvfabrikat, men det var først for tre år siden drømmen ble virkelighet. Halco 26 skulle være en moderat farkost i enhver forstand, nettopp med tanke på selvbyggermarkedet. I en epoke da den skarpe V-bunn var tidens løsen, dro Eivind Amble opp linjene til en lukket vestlandsbåt med moderat bunnvinkel. Den ble utviklet i to versjoner, en for drev og en for aksel med V-gear. Siden kom Halco 29 på markedet. Den var en forlenget versjon av den populære 26-foteren.
Halcoen har sitt navn fra båtbyggeren, Henry Halleland, som satte Halco 26 i produksjon i Bergen i 1973. Senere ble den produsert både på Askøy og Halsnøy. Skroget blir stort sett beskrevet med superlativer, og det med god grunn. Med drev og motorer opp til 200 hk gjorde båten drøye 30 knop.

Uteplass

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER