utgave nr 12 1993

Geonav LCD 11

Publisert Sist oppdatert

Vanntett LCD/GPS-kart

Av Hans Due
Navionics har nå kommet med en kartdatabase som er bare 55 mm. tykk og med en LCD-skjerm på 21,1cm X 15,8 cm og som i tillegg til kartdatabase også kan leveres med 5 eller 6 kanalers parallell GPS-mottager. Geonav LCD 11 heter kartdatabasen som helt vanntett, og derfor kan monteres utendørs på styrekonsoll.

Geonav LCD 11og LCD 11 Plus (den mest avanserte) leveres med innebygget verdenskart, men detaljkart må man kjøpe enkeltvis, og foreløpig eksisterer det kun kart over Skagerrak og Egersund-området for Norges vedkommende.
Instrumentet har automatisk zoom, panorering og blaing gjennom kartene, automatisk merking av valgt og utkjørt kurs, distanse mellom kurspunkter og total distanse. I tillegg får man opp på skjermen avstand, kompasskurs og tid til neste kurspunkt, sann retning og reell fart i forhold til fastlandet i tillegg til en rekke andre spesielle finesser. Eneste ulempe foreløpig er at språket i menyene kun er tilgjengelig på engelsk, italiensk, fransk og spansk, men ikke på noen skandinavisk språk.
LCD 11 PLUS er den mest avanserte. Den veier ca. 3 kg, er bygget inn i en kasse av slagfast polyurethan og betjeningsknappene er i en silikonvariant. Hukommelsen kan lagre 20 kartsider, opp til 20 forskjellige seilingsruter og 40 kurspunkter pr. seilingsrute eller opp til 840 forskjellige kurspunkter. Instrumentet kan kobles til eksterne GPS'er, Loran, Decca, Satnav og Omega-navigatorer via NMEA 0183 eller til autopilot. Navionics har foreløpig ingen importør i Norge. For ytterligere opplysninger: Navionics Inc. P.O.Box 722, Woods Hole, MA 02543 USA. Tlf. 095-1-800-848-5896.