utgave nr 5 2002

Gjør det selv tips: Sliping med håndkraft

Publisert Sist oppdatert
Gjør det selv tips:

Sliping med håndkraft

Til buede og vanskelig tilgjengelige steder om bord er man tvunget til å bruke håndkraft fordi slipemaskiner ikke kommer til. Ikke ta det så tungt. Håndkraft er faktisk det mest effektive til krumme flater.

1. Første grunnregel er at slipepapiret brettes tre eller flere ganger. (A) Hvis du ikke bretter det, (B) glir hånden mot papirets glatte bakside. Hvis du bare bretter det to ganger, (C) glir slipepapirets glatte baksider mot hverandre.

2. Andre grunnregel er at man skifter slipepapir ofte og på den måten opprettholder arbeidsgleden. Når slipekornene klistres til med harpiks, maling og smuss, er slipepapiret ikke lenger skarpt nok. Det er slitsomt og irriterende og nytt slipepapir er ikke dyrt.

3. Plane flater bør først slipes med en slipekloss av kork. Den virker som en høvel, den fjerner eventuelle forhøyninger, knaster osv. Slipepapiret brettes slik at man holder papir og kloss på en gang. Trykk eventuelt med begge hendene på slipeklossen.

4. Start på det uhøvlede treverket med grovt slipepapir. Det er stivt og "høvler" forhøyninger (D) slik at flaten er plan og klar til finsliping. Trykk ikke bare med fingerspissene. Fint papir er mykt og følger ujevnheter (E). Flaten blir glatt, men ikke helt plan.

5. Sliping kan være på langs og på tvers, men avslutt med grundig grovsliping på langs av årene i treverket (F). Slipespor på tvers ser man kanskje først etter lakkering. Slike slipespor på tvers fjernes kun ved å bruke samme slipepapir på langs.

6. Krumme flater er det viktig å slipe med grovt slipepapir først. Runde former sliper man ved at man trekker et meterlangt grovt slipepapir fram og tilbake over et høvlet emne. Avslutt med grundig grov- og finsliping på langs.

7. Til smale lister kan slipepapiret brettes i smale brettede biter og brukes parallelt med kantene (G). Er det flere skarpe kanter, kan man nå helt inn i hjørner som om man brukte en liten trefil. Arbeidshansker er viktig for å beskytte fingrene når man bruker grovt slipepapir.

8. Grovt treverk slipes først med grovt papir nr. 40 - 60 og siden nr. 80 - 100. Avslutt med papir nr. 100 . 120. Etter første lakkstrøk sliper man over med nr. 100. Det er sjelden nødvendig med enda finere papir.

9. Håndslipepapir fås kjøpt i økonomiske ruller til ca 300 kroner og i ark som rives i passende størrelse etter en stållinjal som du bruker når slipekornene vender ned mot underlaget. Slipepapir fås med enten knust flint eller kunstig flint av aluminiumoxid i gul, grønn, hvit og rødbrun farge.

Powered by Labrador CMS