Nr 4 2013

FØRSTEINNTRYKK: WEST BOAT 28 HT Gammel nyhet

Selv i tøffe tider dukker det opp nye båtmerker. Svenske West Boat er en nykommer, med sin 28 fots walk arounder. Hvor ”ny” båten er, kan kanskje diskuteres.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Vi er veldig familiær med akkurat dette WA-konseptet fra andre produsenter. Tar vi en titt på det er det mye Nimbus Nova i uttrykket, men det var jo også den gamle Forbina 850. Denne båten er ganske enkelt en liten videreføring av Forbina 850. Så mye innovasjon er altså ikke dette, mer en tidløs klassiker. Forbina hadde vel ambisjoner om å bygge en ”Nova-killer”. Slik gikk det absolutt ikke.

Liten overnattingsbåt

Praktisk er den og godt egnet for overnatting for en liten familie på tur. Den viktigste plassen om bord finner du utvilsomt ute. Her er det bokstavlig talt ikke spart på plassen. Mange gode sitteplasser rundt et stort bord, samtidig som det er lett å bevege seg rundt. Adkomsten til båten er via en port fra badeplattformen på styrbord side. Denne kommer aldri i konflikt med salongen. Benken på styrbord side kan dessuten slås ned og frigjøre ytterligere gulvplass.

   Båten leveres både i åpen versjon og med hardtop. Vår testbåt var HT-utgaven. Det kan skrives mye pent om den beskyttelse en hardtop gir, men denne her har også sine begrensninger. West boat 28 er en walk around. Det betyr at gangplassen frem til dekket på begge sider av hytta, tar sin plass. Under taket er det nokså trangt. Det kan vi leve med. Men boksen er ikke spesielt elegant og innbyr ikke til lun hygge. Det mest negative er resonansen. Når skroget møter bølger og sjø med slag, blir lyden til tiden lite hyggelig under taket. Som ly for vær og vind er den perfekt. Designet på denne hardtoppen hindrer mye sikt skrått akterover på begge sider.

Stor dagsturbåt

Stor dagsturbåt eller liten bobåt? Fin størrelse og grei planløsning for en god helgtur, vil vi si. I tillegg til hovedkabinen har den en stikkøye midtskips, ikke så stor og bekvem riktignok, men grei for to ikke altfor store mennesker. Du må krype inn i stikkøya ved sien av trappen. Fin bysse er plassert under dekk på babord side, med toalettrommet på styrbord side.

I vår testbåt er det også en utendørs bysse. Etter vår smak plassløsning med koke- og vaskemuligheter to steder i en så liten båt, men dette er nok et kundetilpasset tilvalg i vår testbåt. West Boat har laget en solid båt som egner seg godt for et voksent par som vil trappe litt ned i størrelse. Det er mange bekvemmeligheter og komfortable løsninger om bord, men likevel ikke en fullverdig bobåt.

 

Gammelt skrog

Båten er bygget på et skrog som Forbina benyttet på sin 850-modell fra tidlig 2000-tall. Det ble bare bygget 25 båter på dette skroget. Det er med andre ord et velbrukt skrog som er plassert på nyheten fra West boats. Det spiller i og for seg ingen rolle, det er mange ”nyheter” som flyter på gamle skrog. West Boat har gjort sine forbedringer, men likevel er det mye Forbina igjen her. Den er relativt flatbunnet mot hekken. Riktignok går den lett i plan, men til gjengjeld har den en nokså hard gange og på toppfart går den litt på nesa. Vår testbåt var utstyrt med en Volvo Penta D4-260 og en toppfart i overkant av 35 knop. Du merker god slag fra sjø og bølger. Skroget lystrer godt og har ingen problemer med krappe svinger i høy fart. Den retter seg lekende lett opp igjen. Som standard leveres den med D4-225. Vi har en mistanke om at kjøreopplevelsen hadde vært mye bedre med litt redusert kraft.

West Boats ”våpen” i et tøft marked er nok prisen. En brukbart utstyrt HT-båt, med D4-225 koster 1.280.000 kroner, litt mindre som Open WA.

FAKTA: WEST BOAT 28

 

 

 

 

CE-kategori:

B

Produksjonsland:

Sverige

Lengde i meter:

8,50

Bredde i meter:

2,85

Dyptgående i meter:

0,90

V-bunn i grader:

17

Vekt tørr båt i kg:

2.700

Drivstoff i liter:

250

Antall køyeplasser:

4

Motoreffekt fra-til i hk:

220-260

Motor testbåt:

Volvo Penta D4-260

- Sylindervolum

3,700

- Antall sylindre

4

- Effekt i hk (kw)

260 (184)

Toppfart i test i knop:

35

Pris fra i kroner:

1.280.000

Pris testbåt i kroner:

1.280.000

Opplysninger:

www.westbaot.se

www.boat.no/hovik-marine.no