utgave nr 6 1994

Unger med på sjøfiske

Publisert Sist oppdatert

Ta med ungene på sjøfiske

Å kjenne det nappe i et håndsnøre er en herlig opplevelse også for oss som er voksne. Tenk deg da hvordan det føles for en liten gutt eller jente. Spenningen knyttet til hva slags fisk som biter på, om du får den og hvor stor den er. Gleden over å vite at man behersker fisket, vet hvilket agn fisken liker og hvilke fiskeplasser som er gode. Du har vel ikke glemt hvordan det var?

Jeg har aldri sett noen undersøkelse som viser hvor stor andel av båtfolket som fisker i sjøen. Men jeg skulle tro at andelen er høy. Noen fisker hele året, mens andre gjør det til en hyggelig sommerferie-beskjeftigelse for hele familien. Da er det viktig at barna gis en rimelig mulighet for å oppleve fisket som noe morsomt.

Sørg for at ungene får fisk!

- Det viktigste er å sørge for at ungene får fisk. Det betyr at man skal holde seg unna de store dypene, men heller søke inn i lune viker der man kan fiske på bunnen med agn etter hvitting, tosk og kanskje knurr, sier Espen Farstad, forfatter av boken "Med fiskestang i handa" (Se egen omtale.) Til daglig arbeider Espen i Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Å være nysgjerrig sammen med ungene, anser han for den viktigste egenskapen hos en mor eller far som vil gi ungene fiskeinteresse. At man prøver å huske tilbake til tiden man selv var barn, og hvilke store fiskegleder som egentlig hadde et enkelt utspring.
- Jeg synes blant annet at man skal unngå å fiske med blåskjell. De faller så lett av, og bør i så fall kokes først. Det er imidlertid bedre å bruke sildebiter eller reker, som lettere gir fangst, sier Espen.

Kjøp ikke galt utstyr

Hvilket fiskeutstyr skal man så gi barn? Det er viktig for en førstegangsfisker at han eller hun ikke avspises med galt utstyr. Nå er ikke dette så vanskelig i sjøen. Espen anbefaler som nevnt agnfiske, og da er utstyret enkelt: Snøre, søkke og krok. Går man til innkjøp av stang og snelle for slukfiske, er det like viktig at det ikke faller for billige sett på bensinstasjonen. Ta kontakt med en sportshandler eller en spesialforretning i fiskeutstyr, hvor det kan settes sammen rimelig utstyr av god kvalitet tilpasset sjøfiske.
- Endelig synes jeg det er av stor betydning at man lërer barn til å ta vare på fisken. Selv om fisken datteren din får kanskje er mindre enn den du som voksen synes er egnet matfisk, skal du ikke kaste den i søppla når du kommer hjem. Da bør du heller ta fisken forsiktig av kroken og slippe den ut i havet igjen. Det handler om respekt for naturen og holdninger som barna skal bëre med seg videre gjennom livet, sier Espen Farstad.