utgave nr 1 2001

Verdens første termiske redningsves

Publisert Sist oppdatert

Verdens første termiske redningsvest

Ifølge Regatta skal Thermo Cruise være verdens første termiske (hvilket vil si at den holder på varmen) redningsvest. Denne vesten er spesielt utviklet for å møte de tre kritiske fasene som kan oppstå når en person havner i kaldt vann:
1.Sjokket av det kalde vannet kan paralysere lungene og stoppe åndedrettet.
2.Drukning som en følge av vann i lungene.
3.Gradvis senking av kroppstemperaturen som kan føre til akutt hypotermi.
Isolasjon, hette og korte ermer med strikk reduserer varmetap fra hode, nakke, bryst og lyske. I tillegg beskytter de vitale deler av kroppen som for eksempel armhuler og nyrer. Hetten fungerer også som ekstra flytemiddel som holder hodet høyt i vannet. Vesten taes på som en vanlig jakke og ”beverhalen” (skrittstroppen) forhindrer vann i å strømme opp nedenfra. Når den er tatt korrekt på, er det umulig å gli ut av jakken. Vesten er utstyrt med lys og fløyte. Thermo Cruise finnes også i en versjon for barn (under 32 kg). Barn har raskere tap av kroppsvarme i kalde miljøer, og derfor er det spesielt viktig for barn med en termisk redningsvest.
I disse dager er et utkast til nye retningslinjer for redningsvester om bord i passasjerbåter ute til høring i departementet. I utkastet heter det blant annet at vester om bord i passasjerbåter skal ha skrittstropp, lys, termiske egenskaper og spenne istedenfor knyting. Thermo Cruise ble utviklet etter påtrykk fra Sjøfartsdirektoratet etter Sleipner ulykken, og tilfredsstiller de nye kravene. De nye forskriftene trer tidligst i kraft 15. mars 2001.
Produsent: Regatta AS, tlf. 70176900.
Internett: [https://www.regatta.no]www.regatta.no