utgave nr 5 2011

Tores tips - Unngå ”gnagsår”

Gode råd for å beskytte skroget mot slitasje fra fortøyningstauet.

Publisert Sist oppdatert

Av Tore Halvorsen

Området på skroget rundt kryssholtet er utsatt. Selv om det ofte er en fenderlist i nærheten, har fortøyningstauet en lei tendens til å gnikke og gnu på gelcoaten i overgangen mellom skrogsiden og dekket. Tidens tann tærer. Etter noen år kan det være vanskelig å få tilbake den pene overflateglansen.


”Gnagsårplaster”

Det finnes enkle metoder for å unngå problemet. Du kan for eksempel sette på et ”gnagsårplaster” som en permanent løsning. Jeg har gjort det på egen båt, og er godt fornøyd med effekten.
Jeg gikk til innkjøp av en syrefast bauglist. Den han kjøpes metervis i de fleste velfylte båtutstyrsbutikker. Velg listen som er flat på den ene siden, og oval/rund på fremsiden. Slike lister er polerte og har ferdige skruehull med forsenkning. Pass på, når du skal kutte listen i ønskede lenger, at det tas hensyn til hvor disse skruehullene er.


Enkelt forarbeid

Kutt med en baugfil i ønskede lenger, alt avhengig av båtstørrelse og skrogform. Endene sliper du pent i en skrå vinkel fra toppen og ned til 0. Endene slipes og poleres pent. Før montering vaskes det aktuelle feltet med aceton. Legg på en stripe med hvit UV-bestandig sika, før listene teites godt med skruer. Bruk for eksempel 4.8 x 19 mm syrefaste skruer med linsesenkede hoder.
Vi har tidligere vært inne på selve fortøyningstauet. Du unngår tauslitasje ved å tre på et stykke av en gummislange på utsatte steder. Bruk gummi, ikke plast. Det er mer fleksibelt og tåler lavere temperaturer enn plast. Gummislangen bør splittes på langs, slik at det blir enkelt å tre den utenpå fortøyningstauet.
Enkle råd, men absolutt effektive metoder for beskyttelse både av båtskrog og tauverk.