utgave nr 12 2

Test: Skibsplast 555 HT

Publisert Sist oppdatert

Test: Skibsplast 555 HT

Ideell dagsturbåt

Med myke avrundete linjer i både eksteriør og interiør fremstår Skibsplast 555 HT som en moderne båt bygget etter det klassiske hardtop-prinsippet. Ståhøyde under kalesjen og en rekke praktiske og finurlige løsninger, gjør dette til en real dagsturbåt som tåler litt grisevær.

Tekst: Jon S. Fredriksen
Skibsplast er kjent for sine hardtop-båter, og 555 HT er en spennende båt i denne klassen. Dette er den første båten hvor Rune Skibsrud har stått for konstruksjon og design fra fenderlisten og opp mens ”Mr. Skibsplast” selv, Roald Skibsrud, har konstruert skroget. Dette er båten for dem som vil ha en båt hvor de kan sitte (stå!) tørt under kalesjen i grisevær, men også nyte sola når den titter frem. Skulle det knipe kan hele fem voksne (gode venner) overnatte i båten.

Sjøegenskaper

Testbåten var utstyrt med en 70 hk Suzuki totakts utenbordsmotor. Dette virker som et fornuftig motoralternativ. Båten går lett i plan uten noen markant planingsterskel, og skroget virker harmonisk og tar sjøene greit. Båten er myk i sjøen, men det spruter og driver en del vann over og på siden av hardtopen under kjøring i større bølger. Jobber man litt med båten, tåler den tøff kjøring i realtivt grov sjø. Testbåten hadde ikke toppskjerm (ekstrautstyr), noe som anbefales for dem som vil kjøre tørt. Den er lett og fin på rattet, og teleflexstyring med en slags clutch (non-feedback system) gjør at man slipper å korrigere kursen selv om man slipper rattet. Dette gjør det mindre anstrengende å være skipper på langturer. Båten virker stabil og har god bæringsevne.

Førerplass

Førerplassen er grei og oversiktlig med motorinstrumentene plassert på et lite halvmåneformet instrumentbord. Det kan være vanskelig å ettermontere instrumenter på grunn av konsollens utforming. Brytere er lett tilgjengelige, og gass-/gearspak og ratt er montert på en fornuftig måte. Det lille bordet foran instrumentkonsollen kan brukes som kartbord når det ikke står montert akterut – smart! Bordet har i tillegg integrerte koppholdere. Både førerstol og passasjerstol er bøttestoler med meget god sittekomfort. Førerstolen er regulerbar både i lengde og høyde, noe som sammen med bra beinplass gir store reguleringsmuligheter. Sittende har man god nok oversikt rundt horisonten, men brede stolper på hardtopen hindrer noe av sikten. En enkel vindusvisker med to hastigheter tar unna vannet tilfredsstillende.
I motsetning til mange andre båter er 555 HT meget god å både sitte og stå å kjøre. Med sklisikker dørk og solide rekker i rustfritt stål for både fører og passasjer, kan man stå og kjøre selv i grov sjø, og det er i denne kjørestillingen toppskjermen kommer til sin rett. Med hodet godt over hardtopen blåser det friskt og spruter en del uten skjermen. Med kalesje derimot, er det en meget tørr båt. Brannslukkingsapparatet er plassert under instrumentkonsollen. På skrogsidene er det koppholdere og skott for oppbevaring av for eksempel kart.

Uteplass

I og med at hardtopen slutter realtivt langt fremme, blir uteplassen romslig. En stor sofa akter danner sammen med de vendbare stolene en fin sittegruppe for fem personer. På skrogsidene er det solide griperekker. Bordet foran instrumentkonsollen kan hektes av med et enkelt håndgrep og monteres akter ved sofaen. Selve bordbeinet sitter festet med på styrbord skrogside. Sofaen kan på en enkel måte gjøres om til solseng. Mekanismen er montert med gassdempere, og går derfor meget lett. For å komme til batteri, tank m.m. må man feste sitteputen med en stropp. Denne løsningen fungerer, men det hadde etter vår oppfatning vært bedre hvis man kunne laget et system med for eksempel en gassdemper som holdt sitteputen på sofaen oppe. Noe vi savner under sofaen er gummiknotter, slik at gelcoaten ikke blir ødelagt av skruene som finnes der. Dørken er ikke selvlensende, men vann føres ned i en dreneringskum akter som kan lenses med lensepumpa. Testbåten hadde teakdørk, men dette er ekstrautstyr.
På styrbord side av motorbrønnen er det en nedfellbar badeleider som ligger skjult under en lem. På motsatt side er det dreggkasse. Det går fint å stå helt bak ved motorbrønnen. Det er lett å komme opp på dollbordene hvis man ikke vil gå ut gjennom luken i hardtopen. Sidelanternene er montert slik at de står noe i veien for føttene på dollbordet, og det burde kanskje vurderes å montere disse høyere. Dollbordene er ikke så brede, men de er vinklet innover, og pulpiten heller utover og dermed kan man bevege seg raskt og trygt frem på dekk. Griperekkene som topplanternen er montert på, er fine å holde i. Båten har seks kryssholt som er fornuftig plassert. En kjekk detalj er at kryssholtene midtskips er nedsenket i dollbordene slik at de ikke står i veien for nakne føtter. Dollbord og dekk er sklisikret, men baugluken der man tråkker for å komme om bord eller i land, er helt glatt. Denne burde absolutt vært sklisikker. Adkomst gjennom luken i hardtopen går fint på grunn av en stor luke og et nedfellbart stigtrinn på innsiden.
Kalesjesystemet er tradisjonelt, med pose til den fremre delen, slik at den ligger pent bak sofaen når kalesjen er tatt ned. Det fungerer bra å la den fremre delen av kalesjen stå oppe hvis det sjøer og spruter litt. Ståhøyde under kalesjen gjør båten mindre pen å se på, men det øker brukervennligheten betraktelig. Som ekstrautstyr kan man få havnepresenning. Det er rikelig med stueplass både på skrogsider og under sofaen. På skrogsidene er det også plass til å legge båtshake og padleåre.

Under hardtopen

Under hardtopen kan to voksne sitte uten å slå hodet i taket når bordet er fjernet, og det god sikt. Ryggputene har hard bakside med en slåe på, slik at disse sammen med bordbeinet kan brukes til å lage en dobbelkøye av salongen. Alt gjøres med enkle håndgrep, og på denne måten slipper man løse lemmer og puter. Denne løsningen liker vi.
I køya kan tre voksne ligge trangt, og til å legge ungene er løsningen ideell. Sitteputene er av god kvalitet. I benkene er det hengslede lemmer med lett adgang til stuerommene under. Finishen på plastarbeidene nede i skottene kunne vært bedre (noe rowing). Skrogsidene og hardtopen er delvis polstret med skai. Avslutningen på polstringen akterut der hardtopen slutter kunne med fordel vært gjort på en annen måte, siden skumplasten under synes. I taket på styrbord side av hardtopen er det montert en downligt. Elegant!

Teknisk

Båten ble testet i grov sjø, og selv under harde belastninger var det minimalt med risting og vibrasjon fra innredningen. At båten er skrudd godt sammen, er helt klart. Kabler og slanger er montert på en skikkelig måte, men batterikassen og koblingene til batteriet er noe enkle. Selve batterikassen løsnet under testturen. Ladespenningen ble målt til 14,4 volt, hvilket er optimalt. Den manuelle lensepumpen sitter montert under sofaen akterut. Pumpehåndtaket slår inn i røret til drivstoffpåfylling, hvilket gjør at man ikke får fullt utslag på pumpa uten å slå fingrene for hvert tak. Siden båten ikke er selvlensende, savner vi en elektrisk lensepumpe med nivåregulering i tillegg til den manuelle pumpen. Påfylling til drivstoff sitter plassert akterut på styrbord side på en slik måte at man kan stå bak og fylle uten bensinsøl. Den 100 liter store drivstofftanken er solid montert, og det er god lufting. Over dreneringskummen ligger det en hengslet teakplate slik at man kan oppbevare for eksempel kalesjen her uten at den ligger i vann. Finish på plastarbeider er generelt bra, og det samme gjelder det lille treverket som finnes ombord. Lanterner, brytere, puter og stoler er av god kvalitet.

Fart/støy

Farten er radarmålt med to personer ombord, halvfull tank og uten annen last enn dregg og tauverk. Støyen er målt ved førerplassen i noe sjø. Høyeste verdi ble målt til 85 decibel, og høyeste fart ble målt til 27,3 knop. Dette er akseptable verdier.

Data

Konklusjon

Skibsplast 555 HT er en flott dagsturbåt. For de som liker italiensk-inspirert design, og er på jakt etter en praktisk og brukervennlig båt, er denne midt i blinken. For familier med små barn er båten et bra alternativ til en skjærgårdsjeep. Det er god plass til å legge barna på lengre dagsturer, fribordet er høyt og man kan sitte tørt under hardtop og kalesje.

TurtallFart i knopStøy i dbA
600027,385
570025,084
540024,682
510023,582
480022,079
450021,080
420019,580
390015,077
360012,075
33009,574
30008,272
27006,769
24006,268
21005,464
18005,064
15004,464
12003,464
9002,562
7002,161
Total lengde:5,60 m
Bredde:2,20 m
Vekt:590 kg
Største høyde over vannlinje:1,70 m
Drivstoff:100 l
Motoralternativ:70-115 hk utenbordsmotor
Ekstrautstyr:Toppskjerm, teakdørk, havnepresenning og vinrød skrogside.
Pris m/standard utstyr, minste motoralternativ og hvit skrogside:236.285 kr.
Produsent:Skibsplast AS, 4735 Evje, Tlf: 37929600. Internett: www.skibsplast.com