utgave nr 3 2004

Test: GPS Learning - kurs for uerfarne

Publisert Sist oppdatert

Test: GPS Learning - kurs for uerfarne


  Mange håndholdte GPSer leveres nå med navigasjonskurset "GPS Learning" på CD. Det gir brukeren en grei introduksjon til navigasjon med kart, kompass og GPS. Kurset er teknisk imponerende, men kommer aldri helt ned til alle de viktige detaljene.

  Tekst: Terje Bølstad

  Ved kjøp av de fleste håndholdte Garmin og Magellan GPSer, følger det nå med en CD med et kurs i bruk av GPS. "GPS Learning" er delt inn i tre nivåer. Kunnskapstester, animasjoner, videoklipp, lydfiler og virtuelle GPS-simulatorer leder brukeren steg for steg gjennom kurset. Kurset er utviklet av Norsk Navigasjon AS.

  Nivå 1: Reklame

  "Nivå 1" følger fritt med når du kjøper en GPS. I denne delen av kurset veiledes brukeren i oppsett av GPSen, og det gis noen grunnleggende kunnskaper og teknikker innen bruk av GPS og kart. Det tar ca. 30-45 minutter å gjennomføre. Innholdet i "Nivå 1" er kun utdrag fra Nivå 2, og er vel hovedsakelig ment å gjøre brukeren interessert i å kjøpe fullversjonen, "Nivå 2".

  Nivå 2: Selve kurset

  "Nivå 2" er fullversjonen av kurset. Det inneholder mye om kart, kompass og GPS. Brukeren får innsyn i GPSens funksjoner, forskjeller mellom land- og sjøkart, bruk av kart og kompass, kartkoordinater, samt navigering i ruter.
  I følge reklamen skal man nå være i stand til å bruke GPS’en i all fritidsaktivitet. Denne fullversjonen vil også inngå som kurs- og teoridel rettet mot profesjonelle brukere, som for eksempel offentlige myndigheter og redningsorganisasjoner. GPS Learning Nivå 2 tilsvarer tolv timers klasseromskurs og vil ta omkring fire timer å gjennomføre. Kurset kan kjøpes hos alle forhandlere som selger Garmin og Magellan GPS'er i Norge. Kunder som kan vise kvittering for GPS kjøpt i Norge får kjøpe fullversjonen for 500 kroner, alle andre må betale det dobbelte.
  Påbyggingen "Nivå 3" koster 1500 kroner for alle kjøpere, og gir mulighet til å avlegge en prøve med tilhørende sertifisering. Foreløpig er bare de to første nivåene tilgjengelige, så vidt vi kjenner til.
  Kurset vil fungere på alle Windows-versjoner fra og med Windows 95, men det krever en oppløsning på PCens skjerm på minimum 1024x768 punkter. For å få alle videoene til å virke, måtte vi laste ned programmet Ontop Applet fra Internett. Det burde ha vært med på CDen.

  Detaljene mangler

  Vi har spesielt sett på kurset for Garmin GPS 72 til GPSMAP 76(S). Kurset synes å være best tilpasset GPSMAP 76(S), og i mindre grad GPS 72 og 76. Noen funksjoner som er forklart og vist på GPSMAP 76(S) er litt forskjellige på GPS 72.
  Teknikken som er benyttet på CD-kurset er imponerende, men er muligens brukt noe overdrevet. Mange av videoene inneholder pene bilder, men lite nyttig informasjon. Øvings-/ testoppgavene er av den typen hvor man skal velge ett av flere alternative svar. Enkelte av dem har etter vår mening lite med navigasjon å gjøre. Det er for eksempel ikke så viktig å vite hvor lang tid en GPS-satellitt bruker på å bevege seg rundt jorden en gang. For virkelig å lære sikker navigasjon med GPS trengs det mange praktiske og realistiske oppgaver med GPS og kart. Det savnet vi.
  Kurset syntes å være best egnet for navigering på land, selv om det er et eget kapittel om navigering til sjøs. Men det sies for eksempel ingenting om XTE (Cross Track Error), som tilsvarer avstand fra den ideelle kurslinjen. Heller ikke oppsett og tolking av motorveisiden er berørt, og MOB (Mann Over Bord) er ikke nevnt med et eneste ord. Skal du lære deg skikkelig navigasjon med en GPS, trenger du derfor sannsynligvis mer enn dette kurset.
  Det kommer liksom aldri helt ned til de viktige detaljene. Selv etter å ha vært gjennom dette kurset, kommer du nok ikke utenom GPSens bruksanvisning. Det har muligens kursforfatteren også innsett. Et sted kan man lese følgende instruksjon: ”For å se mer på disse detaljene, ta fram din egen GPS og brukermanual og sett deg ned å studere nærmere”. (Ordrett sitert, med skrivefeil). Vi fant også noen faktafeil. Som for eksempel følgende setning: ”Får du rødt lys fra en fyrlykt, skal du dreie mot babord” Det er direkte galt! Det finnes ingen slike faste regler for norske fyrlykter eller sjøkart.

  Et seriøst forsøk

  Det er tydeligvis lagt ned masse godt arbeid i dette kurset. Det er det beste på området som finnes per i dag. Men kanskje gaper Norsk Navigasjon over for mye i ett og samme kurs. Når man skal forsøke å dekke de aller fleste håndholdte GPSene på markedet, samt bruk av både land- og sjøkart, risikerer man lett å bli for generell. Selv om "GPS Learning" er et seriøst forsøk på å lage et GPS-kurs, illustrerer det hvor vanskelig det er å lage et godt kurs som skal være både generelt og samtidig tilstrekkelig detaljert og fullstendig for den enkelte GPS-modell.
  Vi er redd for at en sertifisering basert på dette kurset ikke vil være så mye verdt - alene. Kurset dekker mye grunnleggende teori, men for å lære sikker navigasjon med GPS kreves det noe mer.

  Sammendrag

  Pluss:
  ·Fin introduksjon
  ·Kapitler om kart og kompass
  ·Det beste (men det eneste!) GPS-kurset vi har sett

  Minus:
  ·Lite detaljert
  ·Ufullstendig
  ·Elendig søkefunksjon
  ·Mest egnet for bruk av GPS på land
  Vår vurdering (for å lære navigasjon med GPS på sjøen): 4

  Mer informasjon

  Norsk Navigasjon AS
  Telefon 74 15 19 00
  Web: www.gpslearning.com