utgave nr 1 2001

Spennende propellsystem

Publisert Sist oppdatert

Fremtidens propellsystem?

Propeller med variabel stigning har vært på markedet lenge, men dårlig funksjonalitet, virkningsgrad og høy pris har i noen tilfeller ført til at produktene ikke har slått an. Revos marine har i samarbeid med Mercury utviklet et spennende hydraulisk drevet propellsystem hvor stigningen styres via elektronikk og hydraulikk i drevet. Revosmaster S330 tilpasser seg automatisk forholdene slik at motoren alltid har optimalt turtall uansett fart og last. Systemet opereres via en gass-/gearspak hvor man kan styre turtall, girskifte og stigning på propellbladene i en operasjon. Siden propellbladene kan vris helt, får man ikke bare muligheter for bedre akselerasjon, men også meget gode bremseegenskaper.
Systemet kan overstyres hvis man vil bestemme stigningen på bladene selv. Den kan forandres kontinuerlig fra full revers til nøytral, og videre til full stigning uten noen form for clutch. Manuelle innstillinger blir overstyrt hvis ”det går på helsa løs” for motoren. Systemet har både en "kick down" funksjon for maksimal akselerasjon og en økonomifunksjon med redusert turtall. I praksis vil dette i følge produsenten føre til at man får båten fortere i plan fordi motoren kan jobbe på høyere turtall med mindre propellvridning ved start, høyere topphastighet ved å øke vridningen og hente ut mer skyveeffekt og man kan redusere farten så langt ned man vil. Propellbladene kan byttes ut separat uten å fjerne propellen fra drevet. Systemet er konstruert for motorer inntil 415 hk, men foreløpig er det bare tilgjengelig på Mercury Bravo drev. Noen norsk forhandler eller pris på nyvinningen finnes foreløpig ikke.

Propeller for utenbordsmotorer

Revos marine har også utviklet en enklere variant av den variable propellen for utenbordsmotorer. Med en slags skiftenøkkel i plast kan man med et enkelt håndgrep justere stigningen på propellen uten engang å bli våt på fingerne. Stigningen kan ikke forandres under gange, men en liten justering før man legger fra brygga skulle være overkommelig. Skadede propellblader kan skiftes ut uten å ta av propellen. Revosmaster S110 passer til Mercury, Mariner, Yamaha og OMC, men produsenten lager også til andre merker på forespørsel.
Produsent: Revos marine AG, Sveits, tlf. +4117226080.
Internett: [https://www.revosmarine.com]www.revosmarine.com

Powered by Labrador CMS