utgave nr 3 2004

Småjeeptest - Øien 480 S

Publisert Sist oppdatert

Småjeeptest - Øien 480 S:


Vilter galopp

Norskproduserte Øien 480 S er en stødig og real bruksbåt, men testbåtens sjøegenskaper var sørgelige.

Øien 480 S har sidemontert styrekonsoll, med en vindskjerm uten rekke. Konsollen tilbyr et helt akseptabelt førermiljø, med god plass til beina og fornuftig plassering av ratt og spaker. Foruten eksisterende trimindikator og turteller, er det også noe plass til ettermontering av utstyr. Topplanternen er uvanlig nok montert på en avtakbar mast på selve konsollen. Pluss i margen for en skikkelig pop-up-lanterne på fordekket.
Akter er det en tverrskips rormannsbenk. Lokket er festet med popnaglete hengsler. Gjennomgående bolter ville vært å foretrekke. Det aktre stuerommet er tredelt, med et separat batterirom mot babord, et dypt rom til bensintanker i midten og et ekstra stuerom mot styrbord. Dette fungerer bra, men vi savnet bedre festemuligheter til bensintanken. Siden båten har en forholdsvis høy dørk, antar vi at selvdreneringen fungerer bra. Både skroggjennomføringen og gjennomføringen i dørken skal ha doble slangeklemmer. Vår testbåt hadde kun én slangeklemme på dørkgjennomføringen, noe produsenten bør utbedre. Dreneringen kan stenges ved hjelp av en kran ved akterspeilet. Siden dette er den eneste stengemuligheten, ville det vært enklere å betjene ventilen om man hadde ført et stag fra ventilen frem til akterskottet.
Forut finnes et stuerom som delvis er okkupert av en fastmontert batteriboks som tjener som lagringsplass for dreggen. Denne tar opp unødig mye plass siden båten også har en separat dreggkasse under dekket forut.
Øien 480 S er utstyrt med solide kryssholt forut og akter, godt dimensjonert rekke langs sidene, samt en enkel, høy pulpit. Akter har den en dyp og god motorbrønn, men det er litt uforståelig at man velger å ha tre innganger til kabler og slanger. Dette kunne man redusere til én lekkasjemulighet. Badestigen på styrbord side er av det robuste slaget. Båten fremstår som solid, med god fribordshøyde innvendig og et stort og praktisk dørkareal. Stabiliteten i lave hastigheter er meget god, selv med to mann ute i den ene siden.
Det er sjøegenskapene som trekker inntrykket av Øien ned. Så snart man har fått båten opp i plan, begynner den å galoppere, selv når motoren er trimmet helt inn. Trimmer man motoren litt ut, blir livet om bord meget ukomfortabelt. Oppførselen kan skyldes et for rett akterspeil, og produsenten fremholder at motorer med powertrim vanligvis monteres med ekstra skiver mellom braketten og akterspeilet for å få en bedre vinkel. Vi anser ikke denne løsningen for å være tilfredsstillende. Med forbedring av visse detaljer, samt en mindre motor på hekken, fremstår Øien 480 S som en robust transportbåt.

Pluss
+ Praktisk dørkareal.
+ Høye fribord.

Minus
- Enkle slangeklemmer.
- Sjøegenskaper.

Tekniske data:
Lengde i m4,75
Bredde i m1,90
Vekt uten motor, kg350
Maks motorstyrke i hk50
Maks belastning5
Utrustning:
Brannslukker
BadestigeX
Puter
LanternerX
Lensepumpe
SelvlensX
Pakkepris 04116.000,-
KontaktØien Båt, Stårheim
Telefon 57 86 22 15