utgave nr 7 2005

Prøvekjøring: Nordkapp Noblesse 760

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjøring: Nordkapp Noblesse 760

Kjører som en drøm

Nordkapp Noblesse 760 har et uforlignelig skrog. Med en stor totakter på hekken er den en herlig kjøremaskin. Planløsningen er ikke helt som man forventer i en moderne daycruiser.

TEKST: ATLE KNUTSEN

I takt med at produsentene av utenbordsmotorer har lansert sine store kraftpakker, har også behovet for egnede akterspeil økt. Nordkapp Noblesse 760, med et navn som henspeiler på adelen, er utviklet spesielt med tanke på Evinrude og Johnsons toppmodeller, og blir støpt av norske Nordkapp Boats AS i Polen.
Skroget er imidlertid en gammel kjenning, og har mange likhetstrekk med High Performance 260 som bygges i Tønsberg. Vi har tidligere kjørt denne båten i over 70 knop, noe den takler uten å mukke. Derfor er det ingen overraskelse at Noblesse 760 også er en drøm i sjøen.

Distingvert

Vi logget vår testbåt til 45 knop med GPS under prøveturen i Oslofjorden, med halv bensintank og èn mann om bord. Fortsatt var båten trygg og forutsigbar, på grensen til det kjedelige. Skroget har en dyp V-bunn på 23 grader.
På hekken hadde vi en av Evinrudes nye E-tec motorer på 250 hk. En meget responsvillig kraftpakke som sparker båten opp i plan uten noen klart definerbar planingsterskel. Lydbildet på de nye E-tecene er langt mer distingvert enn på Evinrudes Ficht-motorer, men et snev av "guttelyd" er fortsatt intakt i øvre del av turtallsregisteret.
Den adelige damen virker relativt tung i forskipet, men responderer greit på trim. I 45 knop dundrer den elegant av gårde, og lar seg herje med uten at vi registrerte urovekkende tendenser. Skroget er trygt og stabilt av ypperste klasse.
Uteplassen er meget romslig. Akterbenken består av to ganger to sitteplasser. Her savnet vi et par griperekker på hver side. Mellom de to setene er det en grei passasje til badeplattformen. Hele sofamodulen er hengslet i ryggen og løftes opp. I benken er det god plass til kalesje og stenger som felles ned, foruten et godt stuverom. Motorbrønnen er stor og forberedt for en 2x150 hk motorpakke, men likevel er arealet rundt brønnen så stort at det fungerer fint som badeplattform. I alt har båten seks skikkelige kryssholt på dekk. Det er en stor dreggkasse i fordekket og en på babord side akter. Båten har også vannskikrok som standard.

Byggesett

For øvrig er består innredningen på uteplassen av et stort teakbord med klaff. Bordet er montert på en fjærbelastet søyle, og kan senkes ned. Ved hjelp av en ileggspute med plate i bunnen, og ved å fjerne ryggen på passasjerbenken, får man en solseng. Vi vedblir å mene at slike byggesettløsninger burde tilhøre fortiden. Den nevnte sittebenken på babord side har et sete både i fartsretningen og akterover mot bordet. Under benken er det et åpen stuverom. Benkemodulen gir lite fleksibilitet på uteplassen, som er en svært viktig egenskap ved båten. Uteplassen kunne også vært velsignet med noe mer stuveplass.
Førerplassen er helt akseptabel, med et godt sete som er justerbart i høyde- og lengderetning. Den har dessuten oppvippbar frontpute som en 45 knops båt fortjener. Ergonomien for øvrig er rimelig velfungerende. Instrumentene er lett lesbare og det er god plass til en skikkelig plotter. Kompasset er fint plassert i siktlinjen, her finnes koppholdere og en liten utsparing til mobil og lignende, samt 12 volt uttak. Vindskjermen har lett tonet glass, som dessverre reflekterer mye lys fra den hvite innredningen. Skjermen er dessuten ganske lav slik at siktlinjen mellom skjermen og konsolltoppen blir svært smal.
En bred og fin åpning fører ned til en romslig lugar under fordekket. Her er det en U-sofa som man faktisk kan sitte i. Med en ileggsplate konverterer man lett sofaen til en stor køye. På babord side er det et åpent skap/stuverom, og det er godt med stuveplass også i køyebunnen. Bak trappen er det plass til et bærbart toalett. Skott og tak er pent polstret og lugaren er belyst med fire innfelte spoter.

Data: Nordkapp Noblesse 760

Lengde:7,60 meter
Bredde:2,55 meter
Vekt (tørr båt):1.400 kg
Antall personer:8
Drivstoff:280 liter
CE-kategori:C
Pris testet båt:534.200 kroner
Mer informasjon:Nordkapp Boats AS, Sarpsborg, telefon 69 10 45 30. www.nordkapp-boats.no