utgave nr 7 2003

Gjør det selv: Navigasjon

Publisert Sist oppdatert

GJØR DET SELV TIPS:

Navigasjon for nybegynneren

Hva er best blant linjaler, passere, trekanter og parallellinjaler? Her er tips og ideer til de enkleste redskapene til navigasjon – enten det er på salongbordet hjemme eller ombord.

1. Navigasjon hjemme er annerledes enn på båtens lille kartbord. Her kan du virkelig bre kartene ut, fremfor å jobbe på båtens lille kartbord hvor kartene ofte brettes rundt slingrekanten (A).

2. Bruk en bløt blyant hvis du skal skrive på kartene. Ikke bare er de enklere å viske ut, du reduserer også faren for at spissen skal lage hull i kartet. I tillegg skriver en bløt blyant også på våte sjøkart.

3. Ofte er båtens kartbord bare stort nok til båtsportkart (C). Alminnelige kart (D) må ofte brettes. Oppbevar kartene enten i en rull (F) eller sammenbrettete (E). Pass på at du lett kan finne ut hvilket område de dekker.

4. Den enkleste kurslinjal (G) legger slik du ser her. Drei den så slik at den peker dit du skal. Kursen leses av ved (I). Andre typer finnes også, som for eksempel denne der du leser av kursen ved (J).

5. Kurslinjaler har et lite hull i sentrum av linjalen (K). Legg dette over punktet du skal seile fra, drei så linjalen slik at den går gjennom målet (L). Nå kan du enkelt lese av kursen.

6. En parallellinjal kan "flytte" kursen til sjøkartets kompassrose. Her leser du av kursen ved (N). Du kan også flytte den til en av kartets meridianer (lengdegrad) og lese av kursen her (O).

7. Et billigere alternativ er det å bruke en alminnelig tegnertrekant og linjal (Q og R). Med disse enkle hjelpemidlene kan du også lett forskyve kursen slik at du kan lese den av i kompassrosen.

8. En navigasjonstrekant (ofte kalt transportør) kan forskyves til en meridian. Les av kursen ved (T). Du kan også forskyve denne til en kompassrose og lese av kursen her.

9. Til å måle distanser på kartet er det lurt å bruke en vanlig passer (U). Slip ned spissen slik at den ikke lager hull i kartet. En gammel passer er ofte upresis, og har for grov spiss til at den får "feste" i kartet.