utgave nr 5 2009

Gjør det selv: Montere toalettlås

Med et nytt kit fra Jabsco kan man nå oppgradere gamle toaletter med et låsbart pumpehus. Dermed sikres toalettet mot lekkasje og oversvømmelse.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS H. LINDÉN

Jabsco har utviklet et nytt pumpehus for manuelle toaletter, og dette huset har en spesiell låsemekanisme som gjør at spylevannet ikke renner tilbake spruter utover skott og dørk, eller i verste fall fyller båten med vann.

Dette kan nemlig skje om septikslangens øverste del ligger høyere enn toalettet om bord, eller om man får en heverteffekt ved kraftig sjøgang. Det kan også bli høyst uønsket oversvømmelse på hjerterommet dersom septikslangen går direkte til en bunnventil som ikke er tett eller stengt. Et slik direkte utløp uten septiktank er ikke tillatt i fritidsbåter, med dessverre finnes de likevel.

Jabscos nye pumpehus kalles for Twist ´n´Lock, og spyling og tømming skjer på vanlig måte. Men man avslutter spyleprosedyren ved å trykke ned håndtaket ett ekstra hakk, og så vri det en kvart omdreining mot klokken. Dermed er bunnpakningen steng og toalettet er låst. Den nye pumpen leveres komplett med nye pakninger og er meget lett å montere. Kun et par slangetilkoblinger og fire skruer i bunnen av pumpehuset må løsnes. Twist ’n’ Lock passer til alle manuelle toaletter fra Jabsco fra 1989 og frem til i dag.

GJØR-DET-SELV-FAKTA:
I pakken: Komplett pumpehus med pakning.
Du trenger i tillegg: Ingenting
Verktøy: Skrutrekker
Vanskelighetsgrad: 2 av fem skiftnøkler
Bruksanvisning:  :(
Hvor lang tid: 1/2 time
Trengs fagfolk: Nei
Påvirker CE-merking: Nei
Aktuell ISO-standard: Ingen spesiell
Pris: 995 kroner
Produsent: Jabsco
Norsk importør: La-Sa AS, www.lasamaskin.no

VANLIG: Slik ser det oftest ut i mange båttoaletter når spylevannet renner tilbake og fyller skålen. I de fleste tilfeller skyldes det at septikslangen eller septiktanken ligger for høyt i forhold til toalettet.

PÅ OVERSIDEN: Septiktanker har av praktiske grunner sin ”påfylling” på oversiden. Fra dette punkter (eller slangens øverste del) må man måle seg frem og undersøke høyden i forhold til toalettet.

TAS BORT: Hele det gamle pumpehuset fjernes fra toalettet og erstattet med et nytt. Fire skruer må løsnes i bunnen pluss slangetilkoblingene til spylevann og septiktank. En ny bunnpakning plasseres før det nye pumpehuset monteres på plass.

PÅ PLASS: Det nye pumpehuset er på plass og her ser man det nye håndtaket som vris og låses i en viss posisjon slik at ikke vannet kan renne tilbake etter spylingen.

RESULTATET: Slik ser det ut i toalettet etter byttet av pumpehus. Vannet som tidligere skvalpet rundt og kanskje over toalettskålen, er nå borte.