utgave nr 11 1998

Drømmen om en øde øy

Publisert Sist oppdatert

Drømmen om en øde øy


Ja, vi elsker dette landet, synger vi patriotene. Etter årets dårlige sommer i Sør-Norge, er det likevel mange båtfolk som føler seg snytt. En seiltur i eksotisk farvann står høyt på vinterens ønskeliste. Til Karibien, Kanariøyene, Thailand, Maldivene, Seychellene, Venezuela eller Australia. Nytt på chartermarkedet er seilklubber, en ferieform som passer for alle.


AV ANNE MARIT KLOKK

Mye er skjedd de siste 15 årene innenfor ferieformen båtcharter i utlandet. Det begynte i Hellas, og folk fra resten av Europa dro til Aten for å seile i Egeerhavets praktfulle øyrike og få utvidet sesongen med en solvarm herlig uke på høsten. Den gangen kunne man oppleve pussigheter som høyhelte sko, silkekjoler og strikketøy i charterbåtene. Det var nok mange som egentlig ikke visste hva en chartertur var, ei heller at man ble spleiset sammen med ukjente folk ombord i en ganske trang seilbåt. Det var nemlig slik helt i begynnelsen.
Etter som hele reiselivsbransjen er kommet dit den er i dag, er selvfølgelig også charteroperatørene i ekspansjon. De store internasjonale selskapene som f.eks Moorings, Sunsail og Stardust, har agenter over hele kloden og destinasjoner i alle verdenshjørner, så tilbudene og mulighetene florerer. Vil man ha en spesialsydd pakke, kan alt arrangeres - bare man betaler prisen.

Seilklubber passer alle

De siste årene er klubbferie et tilbud mange familier har benyttet seg av i Middelhavsområdet. Nå i disse dager åpner Club Colonna, et helårsdrevet klubbopplegg på Antigua i Karibien. Klubbferie går ut på at man bor på land, enten i en bungalow eller leilighet og fritt disponerer små og større båter, seilbrett, vannski og alle slags vannsportgreier. Det er instruktører på stedet som kan lære nybegynnere f.eks å seile, dykke eller snorkle.
Dette betyr at familiemedlemmene kan få tilfredsstilt alle sine aktivitetsbehov-og lyster, særlig fordi barna blir passet på og aktivisert av barnehageassistenter. Så om mor intenst ønsker å seile hele dagen, kan far ligge på stranden eller ved bassenget og ta livet helt med ro. Barna får utfolde seg sammen med andre barn og blir tatt hånd om. Klubbene har restauranter, både ute på stranden og i selve senteret av klubbfasilitetene.
Det arrangeres mange utflukter og turer i klubbregi. Fellesnevneren her er at alt foregår på eller ved vannet i seilingens tegn. Vil man spille golf eller tennis en dag, er også den muligheten der.
I Hellas og Tyrkia har man i et par år hatt et tilbud som går ut på at folk kan kombinere en uke maritim klubbferie med en uke seiling. Enten i flotilje eller om man vil klare seg på egen hånd. Dette gjelder også Club Colonna på Antigua. Båtene her er 30 - 51 fot, flest franske seilbåter som er produsert for charter og har en rigg som er enkel å håndtere.

Fra nå til påske

De som føler at det er akkurat nå i november og utover, når vintermørket senker seg, at vi virkelig trenger ferie, kan bare glemme de nærmeste destinasjonene rundt Middelhavet. Sesongen i Hellas og Tyrkia er slutt i oktober. Du må lenger av gårde. Karibien har høysesong fra nå av og fram til påske, og er i følge charteroperatørene det neste steget norske charterkunder tar etter at de kanskje har vært i østre Middelhav. Mere eksotiske og fjerne reisemål som Maldivene, Seychellene og Thailand er det færre som tør å satse på.
-Vent til etter jul med å dra til Karibien, sier noen som mener at da er man i alle fall garantert supert vær. Men da er også mengden turister økt tilsvarende, og prisene stiger også i takt med gradestokken. Vi har opplevd Karibien i regn og sterk vind i oktober og de tropiske orkanene er et mareritt for alle som bor der. Men "hurricanes" kommer alltid om sommeren og nå vet meteorologene når de er i anmarsj og hvilken styrke og kurs de har.
Ellers er klimaet guddommelig, akkurat som man drømmer om. Tropisk varme døgnet rundt og et vidunderlig fløyelsblått og svalende hav. Alle nordmenn som drømmer om barndommens øde øy, den som vi ser inni oss når hverdagen blir tøff, bør få oppleve dette en gang i livet.

Eksotiske Orienten

Charteroperatørenes kataloger inneholder nå imponerende mange reisemål i den nære og fjerne Østen. En del av dem er nye. På New Zealand og i Australia er det riktignok sommer nå, men det er vel heller paradisøyer som Tonga, Seychellene og Maldivene som frister en sliten, solhungrende influensafornemmende norsk sjel på denne mørkeste tiden av året.
Tonga er et polynesisk paradis, en billedskjønn perle av en naturhavn. Øygruppen byr på laguner, korallrev, undervannsgrotter og øde strender. Her kan man ankre opp i bukten og svømme i land og føle seg som de aller første menneskene på jorden.
Seychellene i det Indiske hav består av 115 øyer og det sies at det var her et sted Edens have lå og Adam og Eva vandret i sanden. Øyene sprer seg over et ganske stort område, og her er det helårssesong for ivrige seilere. Brisen er varm og stabil og de innfødte hjertelige og inkluderende.
Maldivene ligger på ekvator, en øygruppe med mer enn tusen øyer og en stabil lufttemperatur på 28-30 grader C og sjøtemperatur på 27-28 grader hele året gjennom. Her kan man velge og vrake havner på ubebodde øyer om man kommer seilende. Eller bo i en "resort" bygget for et begrenset antall turister på de forskjellige øyene. På Maldivene har man virkelig klart å begrense moderne utbygging og tatt vare på det opprinnelige miljøet.

Stardust i Norge

Det franske charterselskapet Stardust er fra 1. september representert på det norske markedet ved Sun Yachting, den norske charteroperatøren som har lengst fartstid her i landet. De har spesialisert seg på Middelhavslandene og selger seilferie i Hellas, Tyrkia, Kroatia og på Malta. Nå kommer mer eksotiske reisemål via Stardust som opererer på Kanariøyene, i Karibien og øyer i Stillehavet som Tahiti og Tuamotu.
-I disse dager er pågangen stor fra solhungrige nordmenn, opplyser Arild Sandsten i Sun Yachting.
-Sammenlignet med fjoråret er aktiviteten gigantisk, takket være den dårlige sommeren i Sør-Norge. Vårt inntrykk er at nordmenn ønsker å leie stadig større båter, også på motorbåtsiden. Dette er dyrt og for å gjøre det rimeligere, anbefaler vi ofte folk å seile, selv de som ikke har mye seilerfaring. De får med seg en seilkyndig ombord en eller to dager til de føler seg trygge og går vanligvis også mye for motor. Dette gjelder særlig Hellas og Tyrkia. I Karibien blir man sjekket når det gjelder seilkunnskaper. Der kan man ikke komme med et sertifikat i baklommen og tro at det bare er å sette seil.
-Flotiljeseiling er et trygt, praktisk og sosialt opplegg som tiltaler nordmenn. De som er fristet til å dra på seilcharter, men er usikre på egne ferdigheter, bør alliere seg med en eller to som kan seile. Charterbåtene er i dag tilpasset for seks - ti personer og handles uproblematisk av to seilkyndige. De fleste motorbåtskippere har da venner og bekjente som kan føre en båt på skråss, ikke sant? sier Arild Sandsten i Sun Yachting.
Drømmen om den øde øya kan og bør realiseres. Med de mange tilbud om seilcharter i dag, er verden blitt mindre, men det finnes fortsatt uberørte strender for de eventyrlystne. Nå begynner det vel dessuten å gå seg til på Gardermoen, slik at forholdene der ikke lenger skal være en brems på reiselysten!

De største på båtcharter i Stillehavet og Karibien:

Sun Yachting Scandinavia AS i Oslo Tlf.: 22 42 35 40. Fax: 22 42 39 13.


e-post: post@sunyachting.no


Normar Adventure AS i Son


Tlf.: 64 95 85 00. Fax: 64 95 85 11

Blue Voyage Yachting AS i Oslo


Tlf.: 22 83 21 80 Fax: 22 83 99 08