utgave nr 12 2004

TEST: Humminbird Smartcast RF 20e

Publisert Sist oppdatert

TEST: Humminbird Smartcast RF 20e

Skal kastes

Humminbird Smartcast RF 20e er et ekkolodd for den som trives med en fiskestang mellom nevene. Skjermen settes på stanga og svingeren kastes uti.

TEKST: JAN HARRY SVENDSEN

Når man ser på Smartcast kan man lure på hvor designere får ideene sine fra. Ekkoloddet er en kreativ genistrek, men også et lite teknologisk mesterverk med en liten skjerm, en svinger som også fungerer som dupp og trådløs overføring til skjermen. Hemmeligheten ligger i RSSen.

400 timer

RSS er en forkortelse for Remote Sonar Sensor. Ved første øyekast virker den ikke spesielt teknologisk. Faktisk minner den om en barneleke, orange av farge og med en liten antenne på toppen. Men inne i denne sitter selve ekkoloddet, og en sender som gjør dataene om til radiosignaler. Noen bryter finner du ikke på den lille "duppen", den aktiverer seg selv når den treffer vannflaten. Strømforsyningen er et lite Lithiumbatteri som holder for 400 timers bruk.
Hovedenheten mottar signalene fra RSSen, og monteres enkelt og greit på fiskestangen. Tre ulike fester følger med, slik at du kan tilpasse festet etter tykkelsen på fiskestangen din. Den lille skjermen er lettlest, og gir et grafisk bilde av bunnforholdene, og dybden, i tillegg til fiskesymboler. På hver side av mottakeren finnes to knapper som man kan bruke til å innstille følsomhet, dybdeintervall, fiskealarm og om den skal vise fiskesymboler eller rådata på skjermen.

Treg oppdatering av skjerm

Selve skjermen er ikke stor, og oppdateringsfrekvensen er i snaueste laget. Det gjør at lesbarheten innskrenkes symbolene får "slepestreker" når de går over skjermen. Informasjonsmengden på skjermen er imidlertid god, og gir i tillegg til en grafisk fremstilling av bunnen også opplysninger om hvilket dybdeintervall som brukes og aktuell dybde under RSSen.
Det blir moro å fiske med Humminbird Smartcast, umiddelbart ser man om det er fisk i nærheten. Men den kan også ha andre fordeler i båt. Skal du inn i ukjent farvann kan du feste duppen til fiskestangen og kaste den ut foran båten, men det fordrer at bølgene ikke er for store. Store bølger kan nemlig forstyrre signalene fra DSSen. Prisen er oppgitt til 1.395 kroner.
Mer informasjon: Belanor, telefon 69 23 36 30. www.belanor.no