utgave nr 13 2009

Simrad NSE 12: Ny kraftpakke

Nesten samtidig i september lanserte både Simrad Yachting og Raymarine en ny generasjon multifunksjonsinstrumenter. Simrads NSE-serie kan blant annet brukes sammen med en rykende fersk bredbåndsradar og et nytt structurescan-ekkolodd.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN

Den nye NSE-serien erstatter NX-serien, og kommer i første omgang med et 8’’ og 12’’ display med strømbesparende LED bakgrunnsbelsyning.

Etter en rask demonstrasjon registrerte vi at en av de mest imponerende egenskapene til Simrad NSE 12 er den sømløse zoom-muligheten i kartet. Ifølge Simrad skyldes dette en kraftig prosessor som sørger for en lynrask oppdatering av skjermbildet ved inn- og utzooming. Mens kun Raymarine frem til nå har kunnet tilby ferdig installerte kart som standard i sine plottere, tar Simrad skittet nå videre og leverer alle sine plottere med Navionics Platinum 3D kart som standard. For enda bedre bildeoppløsning kan man oppgradere kartene til Platinum +. Via SimNet, Ethernet og NMEA2000 kan man bygge opp en komplett navigasjonspakke om bord som deler all informasjon i ett nettverk, ifølge Simrad.

Nye bredbåndprodukter
I tillegg til de nye multifunksjonsdisplayene NSE-8 og NSE-12, har Simrad også tatt i bruk en ny bredbåndsradar (BR24) og et bredbåndsekkolodd (BSM-1). NSE-serien skal også kunne kommunisere med Simrads nyeste ekkoloddnyhet, som de kaller StructureScan. StructureScan og Down Scan Imaging er en digital ekkoloddsgiver som skanner et område på 180° under båten – både horistontalt og vertikalt. Bildene som presenteres på skjermen skal i følge Simrad ha en nærmest fotografisk kvalitet, og gjøre det langt enklere å identifisere gjenstander på bunnen. Den nye ekkoloddteknologien er utviklet av Lowrance, som har tatt det i bruk på sin HDS-serie, mens Simrad altså nå introduserer den på nye NSE-serie.

Best på kort avstand
StructureScan har, i likhet med bredbåndsradaren BR24, sin styrke i å tolke informasjon om forholdene i relativt nær avstand til båten. For ekkoloddets del gjelder dette dybder ned til ca 50 meter. Ned til rundt 30 meter skal detaljnivået på bildene ifølge Simrad være unikt og gjøre det mulig å skille spesifikke gjenstander fra hverandre – som en stein, bil, fisk eller sykkel.

Den nye bredbåndsradaren BR 24 viser også sin styrke i nærområdene rundt båten. Den har en svært lav utgangseffekt, mindre enn en mobiltelefon, men den tegner et overveldende detaljert bilde av omgivelsene rundt båten helt inn til 1/32 nautisk mil, i motsetning til konvensjonelle radarer som kun kan zoomes inn til 1/8 nautisk mil. Siden utgangseffekten er så lav, er ikke radarens kapasitet på lengre avstander bedre enn konvensjonelle radarer. For NSE 8 uten ekkolodd og radar er startprisen ca 37.000 kroner, mens tilsvarende NSE 12 vil koste fra ca 49.000 kroner.

Ytterligere opplysninger: www.simrad-yachting.no