utgave nr 8 2001

MINITEST: Flyer Cinquenta 500

Publisert Sist oppdatert

MINITEST: Flyer Cinquenta 500

Fransk sukkertøy

Tekst og foto: Jon Winge

En liten fransk skjærgårdsjeep med fine detaljer og flere bruksområder bl. a. fiske og transport. Cinquenta er sjarmerende og morsom å kjøre. Vi hadde en 70 hk totakter på hekken.

Vi tenker nok fortsatt på seilbåter når vi støter på Bénéteau-navnet, men de lager en rekke motorbåter også. Når Bénéteaus motorbåter ikke ser ut til å slå helt an her i nord, skyldes det at de franske konstruktørene først og fremst tenker Middelhav, og at de ikke bryr seg nok om å gjøre båtene attraktive for skandinaver, men når det angår den lille Flyer 500 Cinquenta har de skapt et produkt som trolig går rett hjem hos de fleste i Norge.

Kosebåt

Dette er en liten ”skjærgårdsjeep” med mange yndigheter. Båten er beregnet for kombinasjonsbruk, og den har egentlig tre bruksområder, som selvsagt griper inn i hverandre. Flyer 500 Cinquenta er kanskje først og fremst en kose-/sportsbåt, for den er morsom å kjøre, og du har mulighet for å rigge til en diger solseng forut.

Fin til fiske

Dernest er det liten tvil om at båten kommer til å bli populær blant sjøfiskere. Det skyldes tre forhold, først og fremst at du kan gå rundt over alt i båten – walk around heter det på ”nynorsk” og er uvurderlig når du kjører stor fisk på stang. For det annet kan du løfte bort de to setene på hver side av motorbrønnen og stå helt ute i hjørnet, og for det tredje er båten så stiv at selv flere kan stå helt i borde samtidig uten at båten krenger så mye at det oppleves som utrygt. Det er dessuten fint å sitte akterut og fiske med føttene i motorbrønnen.
Det er én holder for fisketang på hver rekke, samt holder for lanternemast styrbord akterut. Og det er solide rekker langs siden.

Brukbar bruksbåt

Til sist er dette blitt en brukbar nyttebåt, selv om den altså ikke er mer enn fem meter lang. Den har bra dørkplass til varer og annet gods, og det er dessuten god stueplass under styrekonsollen som kan vippes opp. Markedet er oversvømmet av ”skjærgårdsjeeper”, men Bénéteau Flyer 500 Cinquenta kommer trolig til å forsvare plassen sin blant dem med sine gode bruksegenskaper, men også på grunn av sjøegenskapene.

Fint skrog

Jeg hadde gleden av å teste Flyer 500 Cinquenta i havdønninger under gammel kulingsjø og rotete refleksbølger i en bukt i Middelhavet i våres, og det var vesentlig verre forhold enn det er naturlig å utsette en slik båt for. Likevel ble dette en positiv opplevelse.
Båten var motorisert med en 70-hesters totakter, og med tre mann om bord gjorde vi 25 knop på tvers av bølgene. Farten måtte imidlertid ned i 7-8 knop mot sjøen for å ikke slå i hjel båten og oss selv (sistnevnte først, kanskje).
Det er lett å glemme at dette er en liten båt, men som sådan var sjøegenskapene meget bra. Det skyldes en spesiell bunnkonstruksjon, hvor skrogsidene er ført langt fram og dypt ned, slik at baugen nesten blir som en trimaran. Løsningen er vellykket, for denne lille båten er forbausende snill og fin i sjøen.

Mindre god styreposisjon

Styreposisjon er fin i langsom fart, men du sitter for lavt til å ha akseptabel sikt forover, særlig når du går i motsjø. I midlere fartsområde går båten med så høy baug at du må stå, og da har du ikke annet å holde deg i enn selve rattet. Føreren må dessuten henge i rattet fordi føttene ikke kommer langt nok bakover til å få balanse når baugen reiser seg.
”Copiloten” på førerbenken har ikke annet å holde seg i enn rekka, og det er ikke godt nok når det hiver og dunker litt. Det er rart at Bénéteau ikke har gjort noe med disse forholdene, for det er egentlig nok plass til et holdegrep på hver side av styrekonsollen. Instrumentpanelet er fint, med plass for instrumenter som GPS, ekkolodd etc, og båten har et velplassert kompass som standard.