Nr 1 2013
Test: Drive DC 66 mot Flipper 640 DC
Sportslig eller komfortabel: Mye er likt, men den ene båten er mer sportslig enn den andre som igjen profiterer på bedre komfort.
Tekst og foto: Lars H. Lindén
Det er enkelte høstdager som kan være fantastiske for en båttur. Vi opplevde en av dem da vi kjørte to 22 fots daycruisere fra Grebbestad til Strømstad. En vestlig vind hadde bygget opp en del sjø som rullet inn fra Skagerak, men det var ingen problemer for disse båtene. Med fine V-bunns skrog var det bare å gi på litt slik at vi fikk båtene i plan. Da taklet de tungsjøen fra Skagerak helt utmerket. I slikt vær er det ingen bedre båt å ta seg en skjærgårdstur på enn daycruiseren.
Begge våre testbåter kommer fra Finland og begge er bygget for påhengsmotorer opp til 200 hk. Drive DC 66 ble presentert første gang i 2011 og har et aluminiumsskrog og innredning og dekk i glassfiber. Skrogene blir laget av Fiskars – samme produsent som lager Busterbåtene. Flipper 640 DC er en helt ny modell og den bygges helt og holdent i glassfiber. På samme skrog finnes det også en hardtop-modell med skyvetak.
150 hk er nok
Disse 22-foterne krever ikke noen enorm motorkraft for å være behagelige å kjøre med. En 150-hester er egentlig mer enn nok. Størrelsen på båten gir også hyggelig komfort om bord. Under de lange fordekkene finner vi et par tometerskøyer, og noen modeller har også toalett mellom køyene. Med en ileggsskive kan man sove opp til tre personer her. Takhøyden under dekk er riktignok litt i snaueste laget, men for en overnatting eller to klarer man seg noenlunde greit. Båtenes fortrinn er uteplassen med komfortable stoler og sofabenker. Med vendbare stoler kan man få plass til 5-6 personer rundt et ganske stort bord.
Ingen dollbord
Nesten alle nye DC-båter mangler dollbord, men det er både pluss og minus med det. Passasje fra for til akter blir vanskeligere, spesielt når kalesjen er oppslått. På en båt uten dollbord må det finnes en trapp opp til fordekket fra sittebrønnen og en enkel måte å åpne frontruten samt gode gripehåndtak. Fordelen med at det ikke er dollbord er at man får mye bedre plass innvendig, både i sittebrønn og under fordekk.
Kalesje er noe man må ha i vårt klima, og det er både gode og mindre gode løsninger på våre testbåter. Kalesjene er store og har mange festepunkter som kan være slitsomme å kneppe på, spesielt om kalesjen er fuktig. Det er en fordel om kalesjen kan deles på midten slik at man i enkelte tilfeller bare kan sette opp den forreste delen av kalesjen. Det er ikke alltid man har behov for å dekke hele uteplassen, kun når det regner. Hvis putene til aktersofaen er løse, kan man ta dem av og legge dem inn under den fremre kalesjedelen eller fordekket om man bare skal være borte fra båten en liten stund. Når man legger fra seg båten på båtplassen eller for lengre tid i en havn, kan man sette opp hele kalesjen.
Test med Mercury Verado
Begge testbåtene var utstyrt med Mercurys Verado-motorer. Dessverre ikke samme motorstørrelse, for Drive DC 66 hadde 150 hk, mens Flipper 640 DC hadde en 200-hester. På den annen side fikk vi jo et bra bilde av hver av motorenes prestasjoner.
Begge testbåtene hadde omtrent samme skrogform, vannlinjelengde og vekt uten motor. På toppfart skiller det ca 4 knop mellom en 150-hester og en 200-hester. Bensinforbruket per nautisk mil blir noe høyere med 200-hesteren på høye hastigheter, men nesten det samme som 150-hesteren i mellomfartsregisteret. I 30 knop drikker begge motorene en liter per nautisk mil. Støyen er noe vanskeligere å sammenligne, for her er det ikke bare motorene som avgir støy, men innredning og skrog også. Vi konstaterer at Drive DC 66 har noe lavere støyverdier når man kjører i litt sjø.
Dødt løp
Vi er godt fornøyd med begge testbåtene. Flipper 640 DC har den beste komforten i sittebrønnen, men har noen tvilsomme detaljløsninger, blant annet de små trinnene til fordekket og for dårlig antisklimønster på dekket. Drive DC 66 er morsommere å kjøre og oppfører seg meget bra med en 150-hester på hekken. Vi skulle gjerne hatt servostyringen som er standard på 200-hesteren på 150-hesteren også. Totalt sett vil vi si det er dødt løp mellom de to båtene. Valget er om man vil ha komfort eller sportslig kjøreglede.
Drive DC 66 – Sportsbåten
Samarbeidet mellom finske Fiskars og svenske Mannerfelt Design ble til for bare noen få år siden, og det har allerede resultert i flere interessante påhengsmotorbåter under Drive-logoen. Alle har skrog i aluminium og dekk og innredning i glassfiber. Skrogene er robust bygget opp med en mengde tverrgående forsterkninger og innredningen monteres med en spesiell limeteknikk. På den måten har man klart å få fram en ganske støysnill båt.
Drive DC 66 er på papiret noe lengre enn Flipper 640 DC, men da har man antageligvis regnet med de ekstra badeplattformene som er montert på akterspeilet. Innvendig er nemlig volumet noe mindre, noe som blant annet skyldes at man har satset på en større U-formet sofa akterut. Innredningen er noe enklere og mer sportslig i Drive-båten. Man har ikke samme komfort som i Flipper, og det gjelder i all hovedsak de to stolene ved fører- og passasjerplass. Hadde de vært av samme standard som hos Flipper, hadde førerplassen vært optimal. Fotstøtten ved førerplass er imidlertid meget god, og det er satt av plass til en 12 tommers kartplotter rett foran rattet. De gråmalte flatene ser kanskje litt triste ut, men det forhindrer sjenerende reflekser i frontruten. Vi ønsker oss noe høyere sideruter på vindskjermen. Det blir ganske luftig her med så lave ruter.
Enkelt å kontrollere tanken
Under aktersofaen er det gode stuvemuligheter, og her har man ikke gjort samme tabbe som på Flipper, altså stykket opp og ødelagt stuvemulighetene med batterirom og annet. En smart detalj er den store luken i stuverommet som gjør at man enkelt kommer ned til bensintanken.
Drive DC 66 har en fin trapp opp til fordekket. Men trappen er en integrert del av døren inn til lugaren under fordekket, så åpner man skyvedøren, har man ingen trapp lenger. Vi synes allikevel dette er en mye bedre løsning enn hva som presenteres på Flipper. Man får en bredere trapp med bedre trinn og man får noe bedre dashbordløsning ved passasjerplassen. Hadde man også laget et hengslet lokk i dashbordet over trappen, hadde det vært mye enklere for litt lange personer å entre lugaren. Slik det er nå, må man nesten træ seg inn i lugaren. Her finner man to to-meterskøyer og en plass for en porta potti-do mellom. All innredning er enkel, men det duger for en overnatting eller to.
Via trappen kommer man opp til fordekket som har et fint antisklimønster og høye rekker som er lette å holde seg fast i, ikke minst når man skal entre båten fra land eller brygge.
To plattformer
Drive DC 66 har en integrert badeplattform på hver side av motorbrønnen. I tillegg har man to ekstra badeplattformer som er boltet fast i akterspeilet. Dette sammen med en lang badestige gjør at man enkelt kan klatre om bord i båten akterut.
Drive DC 66 ble testet med en Mercury Verado 150, og denne motorstyrken passer godt til båten. Toppfarten noterte vi til like under 40 knop med en 18-tommers rustfri Enertia-propell. Marsjfarten er perfekt rundt ca 30 knop og med et bensinforbruk på nøyaktig en liter per nautisk mil. Båten går kjapt i plan uten noen markert planingsterskel og man har derfor god sikt forover gjennom hele akselerasjonen.
Drive er morsommere å kjøre enn Flipper, spesielt om man liker sportslige kjøreegenskaper. Motoren må trimmes litt ut, og når man finner den optimale trimmingen går båten høyt og herlig i vannet. Støymessig er det vanskelig å måle forskjeller siden motorstøyen er den dominerende, og her målte vi omtrent de samme verdiene for begge motorene. Men Drive oppleves stillere og mer støysvak i sjøen, noe vi har notert med flere av de nye båtene som har kombinert aluminiumsskrog med glassfiberinnredning.
PLUSSER
+ sjøegenskapene
+ støysvak i sjøen
+ bra fordekk
+ bra trapp
MINUS
-lave sidevinduer
-nedgang til lugaren
Flipper 640 DC – komfortbåten
Flipper er i ferd med å skifte ut hele modellprogrammet sitt og skal bare satse på påhengsmotorbåter. Til det har man fått hjelp av den norske konstruktøren Espen Thorup som blant annet har tegnet Nordkapp-modellene. Totalt skal Flipper ta fram 10 nye modeller mellom 5,8 meter og 8,8 meter (19 – 29 fot). Vår testbåt, Flipper 640 DC er en av dem, og produsentene tror dette skal bli volummodellen i programmet. På samme skrog kommer også en hardtop-modell som heter 640 ST og som har et skyvetak.
Flipper 640 DC er litt kortere enn Drive DC 66, men har for øvrig samme mål og vekt. Til tross for dette er Flipper mye romsligere og har en bedre sosial uteplass. Førerplassen har en riktig bekvem førerstol som er vendbar og passasjerplassen har et sete med flyttbart ryggstøe. Sammen med L-formet sofa akterut kan opp til seks personer sitte behagelig. Vi gir også pluss for behagelig puter og ryggstøer. En smart detalj er åpningen på styrbord side som gjør at man enklere får adkomst til motorbrønn og badestige.
Midt på uteplassen er det et stort stuverom med plass til for eksempel kjøleboks eller ferskvannstank. Sistnevnte er ekstrautstyr, men oppvaskkum med avløp er standard og ligger foran passasjersetet sammen med et nedfellbart bord.
Fullstappet stuverom
Under den store L-sofaen akterut er det rikelig med stuverom, men mye av plassen er okkupert av andre installasjoner som batteri, servopumpe og fenderholdere. Det synes vi er en dårlig løsning.
Uteplassen rommer en godt organisert førerplass med god plass til kartplotter og motorinstrumenter. Her er det også hanskerom og koppholder. På babord side av førerplassen er en trapp opp til fordekket. Fordelen med en fast trapp er at den kan benyttes enten døren til lugaren under fordekket er lukket eller åpen. Ulempen er at trappen blir så smal at det er vanskelig å bruke trinnene. Dette er eneste adkomstvei fra uteplass til fordekk og omvendt. Skyvedøren ned til lugaren er fin, for den gir god åpning for enkel adkomst. Fordekket er vi ikke så veldig fornøyd med for her kan det bli såpeglatt i regnvær. Spesielt på teaklaminatet og de store lysventilene i dekket. I tillegg er rekkene for lave, noe som gjør at vi setter minustegn på hele fordekket. Her har design gått på bekostning av brukervennlighet og sikkerhet.
Lugaren rommer et par tometerskøyer og mellom dem kan man montere en porta-potti-do eller pumpetoalett med septiktank. Lysventilene i taket som vi ikke var særlig begeistret for i dekkslayouten gir imidlertid godt med lys i lugaren. I tillegg får man lys gjennom et par sideventiler. Sovekomforten er enkel, men fungerer for en natt eller to.
Bæring akterut
Vi testet Flipper 640 DC med en Mercury Verado 200-hester som er en firetakter med servostyring som standard. Servoen gjør styringen til en lek, men 200 hk er litt ”overkill” og gir ikke så mange ekstra knop i toppfart sammenlignet med en 150-hester. Planingsterskelen er nesten umerkelig, og det skyldes blant annet en slags kjøl som man har laget i den aktre delen av skroget. Den gir en bedre bæring akterut der man har mest tyngde.
Sjøegenskapene er for øvrig meget bra. Båten går stødig og trygt i vannet. Båten var uten trimplan, men savnet av dem var ikke merkbart store. Derimot krever båten finjustering av trimvinkel på motoren for å få de beste sjøegenskapene. Toppfarten havnet på 43,6 knop med en 19 tommers propell og bensinforbruket ligger under literen per nautisk mil ved 28 knops fart. Med en 150-hester hadde vi antagelig ligget på ca. 40 knop i toppfart.
PLUSS
+ komfort på uteplassen
+ gode seter
+ utgang akterut
+ lyst og trivelig i lugaren
MINUS
-glatt fordekk
-for lav pulpit
Fakta om båtene
Anmerkninger: *) Startsperre inngår **) Servostyring inngår.
Prisene er veiledende fra importøren. Variasjoner kan forekomme hos forhandlere. Det finnes også andre motoralternativer til testbåtene enn de vi har testet.
Produsent/importør:
Drive www.driveboats.com
Flipper www. flipperboats.fi
Test og motorfakta
Anmerkninger:
Samtlige tester er utført samme dag og i samme vann utenfor Grebbestad. Lufttemperatur +15 grader. Støy målt ved førerplass. Propellvalg er gjort av importørene. Samtlige båter er belastet med tre fullvoksne personer og full bensin
Båtmodell | Drive 66 DC | Flipper 640 DC |
Lengde i m | 6,58 | 6,25 |
Bredde i m | 2,43 | 2,46 |
Vekt uten motor i kg | 1050 | 1050 |
Vekt med testmotor i kg | 1280 | 1300 |
V-bunn, grader | 20 | 19 |
Anbef. motorstyrke i hk | 135-200 | 115-200 |
Maks. belastning i pers. | 7 | 7 |
Bensintank i liter | 150 | 145 |
CE-kategori | C | C |
Standardutrustning: |
|
|
Badeplattform | Ja | Ja |
Badestige | Ja | Ja |
Bord i sittebrønn | Ja | Ja |
Brannslukningsapparat | Ja | Ja |
Bensinfilter, separat | Ja | Ja |
Oppvaskkum | - | Ja |
Puter i lugar | Ja | Ja |
Puter i sittebrønn | Ja | Ja |
Fartslogg | Ja | Ja |
Ferskvannstank | - | - |
Kalesje | - | Ja |
Kompass | Ja | - |
Kjøleskap/boks | - | - |
Lanterner | Ja | Ja |
Låseøgle-klasse 3 | Ja | Ja |
Lensepumpe | Ja | Ja |
Bysse | - | - |
Styring | Hydraul | Hydraul/servo |
Teaklaminat | - | Ja |
Toalett | - | - |
Trimplan | Ja | - |
Vinduspussere | Ja | Ja |
|
|
|
Ca-priser 2013-01-30 |
|
|
Med Mercury F150 *) | 440.000 kr | 434.200 kr |
Med Mercury Verado 150 | 452.000 kr | 437.000 kr |
Med Mercury Verado 200 **) | 508 000 kr | 485.500 kr. |
Båtmodell | Drive 66 DC | Flipper 640 DC |
Motor i test | Mercury Verado 150 | Mercury Verado 200 |
Motortype | 4-takt | 4-takt |
Effekt i hk | 150 | 200 |
Toppturtall i test | 5800 | 6000 |
Propelltype | Enertia | Enertia |
Propell i tommer | 18 | 19 |
|
|
|
Toppfart i knop | 39,1 | 43,6 |
|
|
|
Forbruk i liter per nautisk mil ved: |
|
|
Toppfart | 1,39 | 1,72 |
40 knop | -- | 1,37 |
35 knop | 1,13 | 1,17 |
30 knop | 1,00 | 1,01 |
25 knop | 0,89 | 0,88 |
20 knop | 0,82 | 0,80 |
Motorstøy i desibel (A) ved: |
|
|
Toppfart | 84 | 84 |
40 knop | -- | 82 |
35 knop | 80 | 79 |
30 knop | 79 | 78 |
25 knop | 76 | 77 |
20 knop | 75 | 76 |