utgave nr 15 2008

Tores Tips : Luft i køya

Publisert Sist oppdatert

Tores Tips


Luft i køya

De fleste av oss trives godt i køya i båten. Det er noe eget med sjøluft, skvulp og litt salig gynge.


Men det er noen enkle grep du kan foreta deg for å gjøre denne søvnen enda mer behagelig. De fleste sover fortsatt på en skumgummimadrass som ligger rett på en plate av noe slag, ofte finér.
Opp fra underlaget
Sørg for å heve madrassen litt opp fra dette harde underlaget. Vi har forsøkt flere forskjellige løsninger og har endt opp med en såkalt Bedflex som den suverent beste. Den ligner på en vanlig sengebunn, er laget av finérbord som er satt sammen i en rekke og er påmontert en rekke flyttbare gummiklosser som sørger for avstanden mellom platen under og madrassen. Ved å flytte rundt på gummiknottene kan din egen sengestilling tilpasses, og du kan oppnå en myk og behagelig natt.
Men faktisk er det ikke bare nattesøvnen som er viktig med denne løsningen. Ved bruk av en Bedflex får du også luft mellom underlaget og madrassen. Det hindrer den innestengte lukten som ofte kommer i båt, og den driver ut fuktighet og sørger for at madrassen ikke blir angrepet av sopp eller får dette velkjente jordslaget.
Det er ikke bare fuktig sjøluft som forårsaker en fuktig sovelugar. Faktisk er det adskillig væske også et menneske avgir i løpet av et år, og alt er med på å skape et lite hyggelig inneklima.
Kan overvintre
Ofte har jeg anbefalt at madrasser fjernes fra båter i vinteropplag, men når det legges til rette for god luft under og rundt, kan den bli i båten. Og det er vel også det mest praktiske, for ofte er det doble madrasser som skal ut av små rom, og det skal lagres.
Det finnes flere typer underlag. Et alternativ til Bedflex er en luftende plastnetting. Også det en grei løsning, men den mest effektive er etter vår mening sengebunnen på gummiklosser. Dette underlaget koster en del, fra ca 1400 kroner for én x 2 meter, men den gjør nytten sin. Det levers i flere bredder og lenger, og kan enkelt tilpasset køyas mål med en liten stikksag.