utgave nr 15 2007

Simrad har våknet

Publisert Sist oppdatert

Simrad har våknet


Simrad har våknet opp av tornerosesøvnen. Nå lanseres et komplett navigasjonssystem skreddersydd for fritidsbåter, og flere spennende nyheter er i vente.


TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN
Navico, som er et resultat av sammenslåingen av Simrad og Lowrance, utvikler og produserer merkevarene B&G, Eagle, Lowrance, MX Marine, Navman, Northstar og Simrad. De har distribusjon i mer enn 100 land, representert i alle verdensdeler. En av Navicos hjørnesteinsbedrifter for utvikling og produksjon av maritime instrumenter ligger i Egersund.
Med stort fokus på profesjonelle brukere har Simrad de siste årene sakket akterut i forhold til gode navigasjonsløsninger for fritidsbåtflåten. I dette vakuumet har ikke minst Raymarine kapret seg en solid posisjon. Nå slår imidlertid Simrad kraftig tilbake, med nye PC-baserte nettverk for båt og nye instrumentserier. Det er all grunn til å tro at Simrad i løpet av 2008 vil presentere svært spennende nyheter også når det gjelder tradisjonelle kartplottere og ”NavStationer”.
Nytt PC-system
Blant nyhetene som er annonsert fremover, er GB 40. GB står for Glass Bridge system, som er PC-basert bestående av en navigasjonsskjerm og en PC som kan presentere data fra alle relevante datakilder om bord så lenge disse kommuniserer via NMEA 2000, eller SIM-NET, som Simrad kaller sitt system. Det er ikke lenge siden GB 60 ble lansert som en navigasjonsløsning for større båter, mens nyheten GB 40 vil egne seg for båter ned til 35 fot, med en maritim PC (”black box-PC”) og syltynn elegant glasskjerm i ekte Bang & Olufsen design fra blant andre norske Hatteland. Betjeningen av dette systemet foregår med vanlig PC-tastatur, eller et eget spesialtilpasset tastatur beregnet for dashbord-montering. Dette systemet vil benytte DVD-baserte kart.
Alle de nye PC-baserte produktene til Simrad vil kommunisere via SIM-NET, som er en NMEA 2000 kompatibel høyhastighets datalink, noe som gjør det mulig å skreddersy systemer om bord hvor man integrerer alt fra motordata, navigasjonsdata til underholdning og internett. Skjermene kan levers i størrelsene 19’’, 15’’ eller 10’’.
I GB 40 systemet kan det integreres både radar, ekkolodd, video og DVD. Med sylskarp grafikk kan informasjon vises i 3D. Den billigste Simrad GB 40-pakken vil koste rundt 100.000 kroner.
Erstatter autopiloter
Blant Simrad-nyhetene er også de to autopilotene AP 24 og AP 28 som erstatter henholdsvis AP 25, 26 og 27. Nyhetene er bygget på samme lesten. Også dette er basert på NMEA 2000/SIM-NET data som blant annet gjør monteringen enkel og åpner for fullt samspill med en annen NMEA-basert løsning, nemlig den helt nye instrumentserien Simrads IS 20. Blant egenskapene i de nye autopilotene er programmerbar ”sikksakk” kjøring, s-svinger, styring etter dybde eller styring etter konturene på sjøkart, alt praktiske funksjoner for den som vil ha storfangsten på et fiskefelt.
Det er også knyttet store forventninger til de seks nye multifunksjonsinstrumentene i serien Simrad IS 20 som alle har NMEA-port. Disse forventes å erstatte IS 12 og IS 15. IS 20-serien består av displayer for presentasjon av data som dybde, hastighet, vind, kompass og kombiinstrument.