utgave nr 12 2008

Praktisk: Smart daumann

Publisert Sist oppdatert

Praktisk: Smart daumann


Noen båteiere har større Petter Smart-faktor enn andre. Svein Sveberg er en av dem. En skikkelig daumann til ankerkjettingen var en utfordring. Den ble elegant løst.


Tekst og foto: Hans Due
En skikkelig daumann på ankerkjettingen eller tauet er lise for sjelen og godt for nattesøvnen. Det vet alle som har ligget for anker eller med akterfortøyning i uthavn. De fleste har laget seg sin egen løsning. Alt fra en enkel løkke med et lodd festet til et tau, via trinser og innretninger som må åpnes og lukkes rundt tau eller kjetting. Spesielt kjetting er utfordrende på grunn av alle leddene.
Ankerrulle
Det var nettopp kjetting som ga Sveberg utfordringen. I ankervinsjen hans er det ikke tau, kun kjetting hele veien. Etter noe fundering, ramlet han over løsningen. Kjettingen ruller jo over to spesialtilpassede nylonruller på ankervinsjen, og det fungerer jo bra. Hvorfor ikke bare skaffe seg en slik rulleanordning til og snu den med et lodd under? Om kjettingen løper over nylonrullene, eller om nylonrullene ruller ned langs kjettingen måtte jo være ett fett.
Som tenkt, så gjort. Ekstra rulleenhet ble skaffet til veie. Litt modifisering måtte til, blant annet måtte en del av en bue kuttes, en festeanordning for lodd monteres, men stort mer var det ikke. Daumannen klipses til et tau med en karabinkrok, og er klar til bruk. Den renner elegant nedover kjettingen, og er enkel å justere høyden på.