utgave nr 12 2006

På bølgelengde

Publisert Sist oppdatert

På bølgelengde

Nei, men er det ikke selveste Fredrikson?


Jojo, men sann, men snella, kan ni inte hjelpa med trossan?


TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

De færreste kjenner Magnus Härenstam, men alle i Norge kjenner den naive, men snille fabrikkeier Fredrikson. Og folk langs kysten vet at han også er en ivrig båtmann som mer enn gjerne legger ut på tokt langt nordover langs kysten. Ikke bare er han ivrig, han er også ekte båtmann, med svensk kystskippereksamen ervervet på legalt vis med hardt arbeid og praktisk sjømannskap.
Koser seg i Norge
Der så vakkert i Norge og folk er så vennlige. Jeg koser meg her. Og hvilken natur? Men vet du, det er jo nesten ingen fritidsbåter å møte inne i de dype, lange fjordarmene på Vestlandet. Det forundrer meg. Dere er jo et sjøfarende folk.
Vi var inne i de dype fjorder med bratte fjell på alle kanter nesten helt alene. Det var underlig, sier han.
Er det ikke tryggere på Göta Kanal?
Både trygt og fascinerende. Vet du, du er ingen ordentlig svenske før du har gjort tre ting; gjennomført grunnskolen, tatt poliovaksinen og kjørt Göta Kanal. Jeg har bestått testen. Har gått kanalen minst sju ganger. Du opplever alltid noe nytt der. Den er vakker.
Göta Kanal som kronefogd eller båtturist?
Begge deler. Vi har premiere på Göta Kanal 2 i julen. Den første filmen ble en kjempesuksess i Sverige, så vi håper også at den nye action-komedien slår an. Jeg ble glad når jeg ble spurt om å spille den samme rollen igjen.

Oj, hva vi hadde det rolig.
Fra Bodø til Mallorca
I mange år hadde han en engelsk trålertype, egentlig en fiskebåt, men utviklet til et fritidsbåtkonsept. Den var ikke pen, innrømmer Fredrikson, men veldig praktisk.
Den har ført oss land og strand rundt, helt opp til Nord-Norge og derfra videre til Mallorca på noen få timer.
Må ha vært litt av en båt, det der?
Det var en sommer med djevelsk vær, vind og regn. Jeg tror det var Bodø at min fru, uten å si et ord, spratt opp på bryggen, over veien og rett inn i et reisebyrå. Hun kom glad ut igjen med billetter til Mallorca. Båten ble liggende i Bodø, mens vi slikket solen i Syden.
Hvordan kunne et aktivt liv som skuespiller kombineres med båtlivet?
Som skuespiller var jeg som regel opptatt både dag og kveld og i alle helgene store deler av året. Men sommeren forsøkte jeg å tilbringe i båten sammen med familien og gode venner. Det var godt å ha familien tett innpå seg i båten.
Bodde i båten
Jeg brukte båten som hotellrom også. På bryggen i Tønsberg bodde jeg i båten mens jeg showet med Dizzie Tunes på Klubben. En gang jeg jobbet med Fredrikson-filmene tok jeg båten gjennom Göta Kanal til Göteborg og vider opp til Oslo. Jeg bodde i båten på Herbern. Det var herlig. Så tok jeg noen utflukter til Middagsbukta.
Fredrikson er sikkert på topp tre over de mest elskede svensker i Norge. En skuespiller som elsker humor, det er en genre han behersker til fingerspissen. For tiden er han frilanser og koser seg som programleder for underholdnings-TV i Sverige.

Er jo blitt 65 år, så jeg må jo kunne ta det litt med ro, smiler han. Ikke blir det så mye båtliv lenger heller. Han har enn Nimbus 320, men den må han spørre barna om å få låne.
De er veldig fornøyd når jeg fyller drivstoff, sier den glade svensken. Båtlivet dyrker han gjerne på hotellrommet, en sen kveldstime etter en travel dag:
Et glanset, lekker båtblad er som pornografi. Da legger jeg meg under dynen, med lav bakgrunnsmusikk og drømmer meg langt inn i yachtens verden. Nyter lekre linjer og blankpolerte dekk.
Oj, det er fantastisk å drømme om det som ikke er oppnåelig, smiler den båtgale svensken.

Powered by Labrador CMS