utgave nr 7 1998

NYHETER!

Publisert Sist oppdatert

Brannslukking uten pulver


En ny brannslukkingsmetode for båt er nå til godkjenning hos norske myndigheter. Systemet baserer seg på en liten boks med aerosolgass som installeres i motorrommet, og som skal være like effektiv som det tidligere halon-anlegget, men altså ikke skadelig for ozon-laget i atmosfæren eller ha andre miljøskadelige effekter. Dessuten slipper man alt griset fra pulverapparater som erfaringsmessig påfører massvis av arbeidstimer i rens og rengjøring etter bruk.
Anlegget monteres i motorrommet, og utløses elektrisk, enten manuelt eller via brannsensorer. Anlegget er godkjent i Tyskland, og vil ventelig være på markedet i Norge i løpet av sommeren, avhengig av myndighetenes godkjennelse. Ytterligere opplysninger: Hellanor AS, tlf: 67 06 60 00.

Stellepakke for båtbaby


Bleie, stellematte, våt-og tørrservietter og avfallspose (nedbrytbar) pakket i en lommepakning, kan være kjekt å ha med i feriebåten. Særlig hvis man har en baby! Babo stellepakke er ment som et supplement til vanlige bleieskift og kan være et greit vannfritt alternativ når man er underveis, på tur med jolla, på land for å handle eller på andre utflukter. Stellepakken finnes i to varianter, en for de minste og en for litt større bleiebarn. Pakken veier bare 100 gram og koster 19,90. Fås hos Narvesen, bensinstasjoner og noen dagligvarebutikker.

Fiks strømmen


Et av disse elegante settene er bra å ha ombord, og er etter vår mening slett ikke dyre. Det store kabelskosettet inneholder det meste du trenger for å gjøre de fleste el-reparasjoner ombord. på bildet er det settet til høyre med noen av delene og verktøyet på utsiden. Her er det foruten terminaler av forskjellig størrelse, testlampe, verktøy for å rense kabelsko på batteriet og mye mer. Prisen er kr 295,-. Det andre settet inneholder også terminaler, kabelskotang og en avisolator/avbiter samt el-tape. Prisen på dette settet er kr 162,-. (Til venstre) For deg som har verktøyet fra før, finnes det også en eske med 300 assorterte terminaler til kr 176,-. (I midten)Vi kjøpte settene hos Ilerød Båtshop i Oslo. Importør er Flak A/S, tlf.: 38056600.

Fin finish


på treverk


Denne tyntflytende oljen, Garbinol, er kjempefin til å rense treverket ombord og gi overflaten det lille beskyttende fettlaget som bør til. Vi brukte den på vår lakkerte teakinnredning, og renseevnen var veldig bra. Finishen på treet fikk en dypere glans uten etterpolering. Drøy er den også. Det som er brukt av flasken rakk over hele treinnredningen i reportasjebåten.
Vi kjøpte flasken for kr 40 hos La-Sa i Vollen, Asker. Tlf.: 66 78 18 77.

Varm flytegenser


Denne genseren med flytemidler fra Baltic er laget i fleece og er lett og forholdsvis behagelig å ha på seg. Høyhalset og varm med glidelås i fronten. Krav til flyteevne på disse plaggene er 50 N. Denne har 52 N. Finnes i knallblå og rød som på bildet. Kan håndvaskes, har to års garanti og prisen er kr. 795,-.

I tilfelle KRISE!


Automatisk oppblåsbare redningsflåter er foreløpig ikke vanlig ombord i mindre bobåter. Men etter vår mening er dette absolutt å overveie hvis man ferdes langs kysten uten slepejolle. I hvert fall i vestlige og nordlige farvann og spesielt i de kaldere årstider. Dette er en "kystversjon" fra Zodiac som er meget hendig.
Den finnes både i bag og i container. I containerversjonen veier den 27 kg, mens bagversjonen veier 25. Containeren har yttermålene 0,71 x 0,41 x 0,23 m., mens bagversjonen er litt mindre plasskrevende med sine 0,66 x 0,40 x 0,20 m. Flåten rommer seks personer og hovedforskjellen mellom kystversjonen og de noe tyngre er at denne ikke har oppblåsbart tak, men vanlig "telttak". En pluss til produsenten: Det følger med en bra instruksjonsfilm om hvordan flåten sjøsettes og brukes. Flåten trenger ikke service de første to årene. Prisen for bagutgaven er kr 12.800,- mens containerutgaven koster kr 13.550,- begge priser inklusive m.v.a.
Opplysninger: Aqua Teknikk A.S., tlf.: 66 80 91 81.

Dobbelt


så stort


Som du har sett i Båtmagasinet, er det skjedd veldig mye med kjølesiden for båt de siste årene. Her har vi gjort et forsøk i praksis. I en Nimbus 4000 sto det et Elektrolux-skap med et rominnhold på brutto 42 liter. Vi anskaffet et nytt Isotherm-skap med nesten nøyaktig de samme ytre målene og fikk et skap har det doble rominnholdet. Hele 85 liter med en 5 liters fryseboks innefor yttermålene H: 630 mm, B: 475 mm, D 500 mm er imponerende. Skapet kjøler effektivt og er meget stillegående. Pris: Kr 8100. Opplysninger: Thermomarin A.S., tlf.: 33470660.

Bra ombygging

Polar 290 Monaco, Fjord 290 Monaco, NorStar 290 og nå Joda 290 Sport. Båten har hatt en lang historie, men etter ombygging av innredningen med blant annet fast dobbeltkøye under fordekket, synes vi båten begynner å nærme seg det optimale.
Joda Industrier på Fevik viste for første gang i Norge 290 Sport på Sjøen for alle. Det er en sporty lugarbåt, bygget på et kjent skrog, men modernisert og med et nytt sovearrangement. Uteplassen er meget romslig og toalettrommet er inn under førerplassen til styrbord. Sovelugaren midtskips gir plass for to personer. En typisk solskinnsbåt med køyeplass til fire. Motoralternativer er Volvo bensin 208 eller 250 hk. Dieselalternativene er 159 hk, 188 hk eller 216 hk. Vi har prøvekjørt båten, og fikk en toppfart på drøyt 34 knop. Båten oppfører seg meget bra i sjøen

DATA:


Opplysninger: Joda Industrier på Fevik. Tlf.: 37048544. Fax: 37048690.

Lengde:9,05 m
Bredde3,00 m
Ferskvann130 liter
Drivstoff490 liter

Karnic fra Kypros


Det importeres fra mange kanter av verden om dagen. Bl.a. allisidige bruksbåter fra Kypros. Karnic leveres i størrelsesorden 15 til 21 fot, og det er snakk om både ulike åpne skjærgårdsjeeper og weekendbåter med soveplass for to personer. Karnic produserer også småsjarker, og i den serien er det Fishing 155 og 180 som finnes på det norske marked. Den største modellen i rangen er Bluewater 210 W/A som leveres i to versjoner, en weekender med og uten minibysse. Den nyeste modellen er tilsvarende løsninger, men i 19 fot.
Karnic er rimelige båter beregnet for utenbordsmotorer, men kan utstyres etter kundens ønsker og behov.
Opplysninger: Watergate i Drammen. Tlf.: 32832550. Fax: 32832377.

"Krympetakling"


For deg som ikke er så vel bevandret i tauarbeider, kan denne "krympetaklingen" være en praktisk løsning. I en pose har man samlet flere dimensjoner. Når du finner den rette størrelsen, er det bare å tre den inn på tauenden og varme opp med en gasslighter. Nå krymper den til en størrelse som holder tauenden på plass. Vi kjøpte vår hos Swang A/S i Oslo, tlf. : 22 5241 80, men posen med assortert utvalg er å finne i diverse båtutstyrsforretninger.

Fint flaggmønster


Italienske Melania produserer pletter, kopper, suppeboller, serveringsbrett og mye mer for båt. Materialet er i uknuselig, lettstelt og delikat hardplast. De har mange varianter av mønster og farger. Dette er det siste med signalflagg og border av tauverk. Frokostservise og middagsservise med diverse tilbehør. Vi fant dette hos Erling Hovdan i Oslo.
Importør: Hovdan-Poly A/S, tlf.: 23 14 12 60.

Lag egne pakninger

Enkelte ganger kommer man i beit for en pakning. Spesielt på eldre motorer, pumper o.s.v. kan du oppleve at delelagrene er tomme. Her er redningen, pakninger i "metervis" og forskjellige tykkelser både i kork, papir, gummi og vanlig pakningsmateriale. Vi fant et bra utvalg hos Swang A.S., tlf 22 52 41 80.

Plugger


som tetter


Disse kone pluggene har vært ombord i båter i generasjoner. En lekkasje, selv i den minste klassen, kan være katastrofal. For noen tiere får du en hel rad plugger. Tenk deg hvis en sjøvannskran eller en kjølevannsslange går i filler. Da kan en plugg til noen kroner berge både deg, båt og mannskap. Det er bare på film (At angöra en brygga) at man prøver å tette hull i skroget med en salamipølse!
Settet leveres av Gotthardt.

Behagelige båtsko


Engelske Sowesters båtsko er litt spesielle på grunn av den ekstremt myke lærkvaliteten. Skoene ser ut akkurat som alle andre klassiske båtsko av typen Sebago/Docksider. Men læret er silkemykt som hanskeskinn og skoene er meget lette og komfortable å ha på. Sålen er snill med tanke på rifler og mønster, noe som gjør at man ikke drar med seg halve "stranda" når man går ombord.
Finnes i fargene blå, teak og mahogni. Prisen er kr. 699. Opplysninger: Ilerød Marinesenter i Oslo. Tlf.. 22 64 80 40. Fax: 22 64 80 43.

Solid strømserie


Denne serien strømpaneler kommer fra amerikanske Blue Sea Systems. Panelene kan fåes i nær sagt alle størrelser, med amperemeter, voltmeter, automatsikringer, i vanntett utgave o.s.v. Firmaet leverer også enkeltinstrumenter og komponenter som hovedbrytere, skillebrytere o.s.v.
Opplysninger: Ilerød Båtshop, tlf.: 22 64 80 40.

Tejohn "te"motor


Det finnes flere drivstofftilsetninger på markedet. En av dem er Tejohn, en organisk flytende katalysator for både bensinmotorer, dieselmotorer og brennere. Tejohn tilsettes drivstoffet i et ideelt blandingsforhold på 1: 3000, og skal ifølge produsenten gi et bedre avgassutslipp og redusere drivstofforbruket fordi Tejohn skal gjøre slik at oksygenet blandes bedre i hydro-carbonblandingen. Samtidig er stoffet resende på motoren innvendig. Ytterligere opplysninger:

Tejohn selges blant annet på slike små flasker. Tilsettes i forholdet 1: 3000 og skal gi renere eksos og mindre forbruk.

Smart navigasjonstriangel


Finske SMT Marine Technologi har laget en helt nye navigasjonstrekant som egner seg godt for navigering med GPS. Dessuten erstatter triangelen passeren ved tradisjonell kartnavigering.
Det nye er de bevegelige viserne langs kanten av trekanten. Ved hjelp av dem kan den nummeriske posisjonen tegnes inn på kartet, og posisjonskoordinatene kan enkelt og raskt leses av uten å bruke passer.
For at man ikke skal risikere å lese av posisjonen 180° feil, har man nå tegnet inn et fartøy på triangelen som viser fartsretningen. Ytterligere opplysninger: Hovdan-Poly A/S. tlf: 23 14 12 60.

Stilig flytevest


Denne marineblå vesten fra svenske Baltic har flytemidler og er i kategori 50 N. Den ser og føles ut som en kraftig, lun, sporty fritidsvest og er meget komfortabel å ha på. Stoffet utvendig er i en matt marineblå vindtett kvalitet. Foret er i blå nylon med diskret mønster. Kragen er i myk fleece og nederst en grei ribbestrikket vrangbord. Detaljer som lommer utvendig og innvendig, skrittstropper og ekstra knepping utenpå glidlåsen, viser produsentens evne til å kombinere det praktiske med det behagelige. Pris er kr. 795.

Eksklusive kasseroller


Kasseroller og stekepanner tar opp mye plass i byssa på grunn av skaft, håndtak, løse lokk og det irriterende faktum at de ofte ikke er så lette å sette oppi hverandre når de skal stues bort. Dessuten har vi kanskje hatt en tendens til å bringe ombord (eller på hytta) ulike aparte kokegreier etter hvert som man anskaffer nytt hjemme. Det er ikke særlig fornuftig for er det et sted utstyret bør være tipp topp, er det i båten!
Franske Victoria Yachting har spesialisert seg på pletter, skaffetøy, kopper og glass til båt og har dessuten eksklusive båtkasseroller og stekepanner med avtagbare håndtak i rustfritt stål som kan settes oppi hverandre både under koking og når de stues bort. Elegant og praktisk i bruk med spesialbehandlete "svifri" bunner som egner seg for alle typer kokeapparater.
Opplysninger: Mette Maritim på Høvik. Tlf.: 67 53 77 29.

Maritimt sengetøy på fransk


Victoria Yachting i Frankrike lager produkter forbundet med dagligdagse og hyggelige funksjoner ombord som sengetøy, madrasser, sengebunner, bysseutstyr og varmeflasker. Kolleksjonen for sengetøy er utsøkt og selvsagt skreddersydd for båt i strykefrie bomullskvaliteter. Brede og smale striper i hvitt og blått, ensfargede marine med hvite stikninger, motiver med sjøstjerner, kartsymboler med matchende frottehåndklær, kluter og badekåper. De lager også sengetepper i bomull, fylt med en blanding av silke og ull.
Opplysninger: Mette Maritim på Høvik. Tlf.: 67 53 77 29. Fax: 67 12 04 64.