utgave nr 4 2011

Leder: Klart for elskov

”Nå e de på an igjen” synger Jan Eggum, og vi stemmer i refrenget av full hals.

Publisert Sist oppdatert

For påsken er like rundt hjørnet, og den kommer sent i år. Men forhåpentligvis kommer den med masse godvær og gode temperaturer i luften. Påsken er normalt den mest hektiske vårpusstid, men vi regner med at veldig mange har unnagjort vårpussen i god tid før høytiden i år og heller kan nyte den på sjøen, i isfrie gjestehavner, bukter og viker og med vårsolen varmende på akterdekk.

Ja, vi elsker båtlivet og alt som hører med. Vi er fritidsbåtfolket som synes sjø og båtliv er noe av det koseligste og mest avstressende som finnes. Vi nyter de få sommermånedene med lange dager, korte netter og lukten av ramsalt sjøvann, og vi forlanger å bli tatt på alvor på samme måten som alle andre som bedriver andre former for fritidsaktiviteter.

Like før Norges største båtmesse, Sjøen for alle, skulle starte, fikk vi en telefon fra Sjøfartsdirektoratet som kunne fortelle at den nye sjøfartsdirektøren, Olav Akselsen skulle foreta den offisielle åpningen av båtutstillingen, og han skulle legge fram tall for dødsulykkene fra båt siste år, og også fortelle om kampanjen de skulle gjennomføre for bruk av redningsvest om bord i båt. Spesielt rettet mot fisketurister fra utlandet som er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Sikkert vel ment, og sikkert også strategisk meddelt for å få opp interessen hos mediene for Akselsens fremføring under åpningen.

Men vi må tilstå at vi snarere ble litt triste og nedblåste av forhåndsreklamen. For er ikke båtutstillingen et av høydepunktene for veldig mange båtfolk like før sesongen starter? Er det ikke her folk kommer for å se på nye båter som de kanskje skal kjøpe eller som de i hvert fall kan drømme om å få råd til. Er det ikke her folk har en festdag mens de kanskje skal handle utstyr til en av sine kjæreste eiendeler, eller kanskje bare orientere seg om alt som er nytt og få gode ideer til oppgradering av innredning eller supplement til utstyret om bord? Er det ikke her man skal bejuble den flotte fritidsinteressen som båtlivet er? Og hvor mange utenlandske fisketurister bivåner åpningen av Norges største båtmesse og får med seg budskapet?

Vi meddelte tilbake våre synspunkter, og ba representanten for Sjøfartsdirektoratet om å anmode sjøfartsdirektøren om å komme med en gladmelding eller to til båtfolket istedenfor å slå dem i hodet med dystre statistikker om død og fordervelse som sikkert bare vil bli presentert uten underliggende statistikkmateriale. Selvsagt er det viktig med sikkerhet på sjøen, og kampanje for vestbruk støtter vi mer enn gjerne, men de handler også om form og innhold på budskapet. Å spre frykt og bruke pisk for å bedre sikkerheten er neppe den riktige vinklingen under åpningen av en båtmesse. I skrivende stund vet vi ikke hva Sjøfartsdirektørens budskap ble, men vi håper at fokus i fremtiden for eksempel kan bli lagt på direktoratets samarbeide med Kystverket om å forbedre vilkårene for alle båtturistene langs kysten ved bedre merking av mange farleder innaskjærs og bedre tilrettelegging av naturhavner. Ikke minst ville vi verdsatt direktoratets initiativ overfor bestemmende myndigheter om mer velvillighet og bedre tilrettelegging for utbygging av småbåthavner. Det hadde gjort susen.