utgave nr 11 2009

Kystpatruljen

Publisert Sist oppdatert

Nær knust i stormen

30. juli ble en stormfull dag, da både menneskeliv og materiell gikk tapt. For en båteier i Østfold gikk det bra.

TEKST: INGAR SAGEDAL BIE
FOTO: ARNE BARDALEN

– Svigermoren min ringte og sa at båten min hadde flyttet seg flere meter, forteller Tor Odvind Olsen(42) fra Sarpsborg. Det er torsdag 30. juli det er snakk om. Dagen da så mye gikk galt på sjøen, ikke minst i ytre Oslofjord. Den 42 år gamle bygningsarbeideren var glad i sin 20 fots Skibsplast 605. Den var i god stand og moringen på til sammen 140 kilo hadde holdt båten på plass i de to månedene den hadde ligget ute i sommer. Rådet fra meteorologer og andre om å holde seg i havn denne storm-dagen, ble fulgt, men båten skulle altså komme i fare likevel.
– En venn av meg ringte også mens jeg kjørte fra Sarpsborg mot båtplassen utenfor Basto. «Ring redningsskøyta», sa han. Jeg gjorde så, og da jeg kom ut hadde de allerede kommet på siden av båten min og var i ferd med å kutte moringsvaieren. Jeg var veldig lettet da jeg så at båten var hel. Den hadde drevet nesten 200 meter og hadde dratt med seg moringen på 60 kilo og et motvektslodd på 40 kilo pluss blytauet, til sammen omkring 140 kilo, forteller Olsen. Han hadde ringt redningsskøyta kl 2220 og den var framme klokken 2245.
– En person på land har signalisert til redningsskøyta og hjulpet dem med å finne båten min. Jeg vet ikke hvem denne personen er, men er ham veldig takknemlig, for det var ikke lett for redningsskøytemannskapet å finne frem i mørket og det elendige været. De hadde lyskastere, men skipperen sa at det hadde vært vanskelig å se noe særlig.
– Svigermoren min opplevde dette som veldig skremmende. Hun vet jo hvor mye denne båten betyr for meg og mener den ville blitt knust til plastbiter om det hadde gått noen minutter til, sier den fornøyde båteieren. Han forteller at vennen hans som tipset om å ringe redningsskøyta, ringte dem selv også.
– Han ba dem skynde seg noe alvorlig, og skipsfører Bustgaard kunne fortelle ham at de gikk i 40 knop. De har tydeligvis bra utstyr i Redningsselskapet, men de trenger jo penger til å drifte det, så jeg vet nok hvor jeg skal sende pengegaver fremover. Jeg har tenkt en del på hvordan det må oppleves når det er liv involvert. For meg var det jo tross alt bare snakk om en båt. Det må være fantastisk når de redder noen, sier Olsen. Båten hans var trygt fortøyd ved Sand Marina kl 2320 torsdag 30. juli. – Jeg kan i alle fall ikke få rost dem nok.
– Mens vi holdt på å sikre båten til Olsen fikk vi en telefon om en seilbåt som holdt på å bli ødelagt av samme storm i Slevikkilen. Den bergingen var nok mer dramatisk, men også den gikk bra, forteller redningsskøyteskipper Pål Bustgaard på «Horn Flyer».