utgave nr 13 2009

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Norges svar på Bloksberg


TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES
BREMANGER: De som har reist langs Vestlandskysten har nok lagt merke til det mektige fjellet Hornelen som kneiser 860 m.o.h. Fjellet ligger i Bremanger kommune ved skipsleia mellom Frøysjøen og Skatestraumen – og er den høyeste sjøklippen i hele Nord-Europa.
Ja, i tillegg til det kan Hornelen også skryte av å være Norges svar på Bloksberg. I følge sagnet har nemlig heksene gjennom hundreårene møttes på Hornelen. Hit kom de ridende på sine kosteskaft, og her samlet de seg hver eneste jul og jonsokaften. At Hornelen er så sterkt knyttet til dette sagnet gjorde at nabobygden Berle for en del år siden arrangerte Norges første heksefestival, dette på grunn av faren for at deler av fjellet da skulle rase ned.
Men også Olav Tryggvasons navn er knyttet til Hornelen. I følge Snorre heter det at han engang klatret opp den bratte østveggen og festet skjoldet sitt på toppen.
Hornelen har slett ikke alltid hatt samme profil som i dag. I 1969 falt nemlig selve hornet, eller toppen ned, og en stor flodbølge skyllet over omtrådet.
I det hele er det nyttet mange sagn og mye mystikk til dette fjellet, som i eldre tider også ble kalt Smalsarhorn. Med sin helt spesielle profil er Hornelen et kjent landemerke for alle sjøfarende som er på tur langs den vakre Vestlandskysten.

Bildet:
MYSTIKK: Mange sagn og mystikk til det iøynefallende fjellet Hornelen i Bremanger, Norges svar på Bloksberg
.

Verdens største på Norges-visitt


TEKST: THERESE VÅGEN
Audun Foss, som fikk tatt dette bildet gjennom kikkerten fra Myråsen i Grimstad, fikk seg en skikkelig overraskelse da han oppdaget verdens største luksusyacht "Eclipse" i norsk farvann. Superyachten skal så langt ha kostet eieren rundt 7,1 milliarder kroner. Det tyske verftet Blohm & Voss som startet byggingen for tre år siden, bekrefte at dette er verdens største som er bygget så langt, og trolig skal ”Eclipse” være mellom 533 til 557 fot (160-170 meter). Eieren, den russiske milliardæren Roman Abramovich, skal være god for 150 milliarder kroner. Og med med en luksusyacht utstyrt med blant annet eget forsvarssystem mot rakettangrep, miniubåt som kan dykke ned til 50 meters dybde, radarvarsling for torpedo- og rakettangrep, skuddsikre glass, pansret styrehus og lugarer, bevegelsessensorer, landingsplass for to helikoptre, 20 vannscootere, to svømmebasseng, bibliotek, restaurant og hjemmekinoanlegg i alle de 24 gjestelugarene, rederlugaren med tak som kan åpnes slik at en kan sove under åpen stjernehimmel, så kommer en slik pengesekk sikkert godt med. ”Eclipse” skal visstnok kreve et mannskap på minst 60, og ryktene sier at disse blir håndplukket fra den franske fremmedlegionen... Norgesbesøket var trolig en del av prøveturen, i alle fall la luksusyachten ut på jomfrutur fra Hamburg med blant annet 155 ingeniører og eksperter om bord.

Bildet:
GIGANT: ”Eclipse” er så langt verdens største privateide luksusyacht, og dukket overraskende opp utenfor Grimstad. (Foto: Audun Foss)

Liten hummerfisker


Den 1. oktober startet årets hummerfiske, og vesle Ingrid Haugenes på 1,5 år fra Arendal er med bestefar Helge Therkelsen om bord i fiskesjekta hans ”Maria”, for å trekke hummerteiner for første gang. Både Ingrid og alle andre må i år huske at de bare kan fiske hummer med hummerteiner. Nytt i år er nemlig et generelt forbud mot alle typer ruser på strekningen fra svenskegrensen til og med Møre og Romsdal i perioden 1. mai til 31. desember. I tillegg må fritidsfiskere som fisker krabber, passe på at krabbeteinene har minst én fluktåpning på minst 80 millimeter slik at hummere slipper fri.

På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober til og med 30. november, mens det for resten av landet er fisketiden fra 1. oktober til og med 31. desember. Til sammen kan du ha totalt ti hummerteiner per person og per fartøy, og minstemålet på hummer er 25 cm. Hummer med utvendig rogn er fredet hele året. I tillegg gjelder ulike regler for fluktåpning og tidspunkt for når du kan trekke teinene, alt etter hvor du bor. Du kan gå inn på Fiskeridirektoratets nettsider www.fiskeridir.no for å se hvilke regler som gjelder for deg.

Bildet:
KRØKES: Den skal tidlig krøkes den som god hummerfisker skal bli. (Foto:Helge Therkelsen)

Båter tok fyr


GJØVIK: Det var et trist syn som møtte ivrige høstfiskere på Mjøsa natt til lørdag 3. Oktober. To båter sank etter kraftig brann, og den tredje ble påført så store skader at den trolig er totalvrak.
En politipatrulje oppdaget tilfeldig at det brant i en båt i Gjøvik båthavn natt til lørdag 3. Oktober. Det ble tiltalt forsterkninger fra både brannvesen og Redningsselskapet. Den ene båten ble slept ut av havneområdet for å unngå spredning. Den sank under slep. Den andre slet seg selv som følge av brannen og var en stund en fare for andre båter, men også den gikk til bunns.
Brannen var også i ferd med å få overtak på en tredje båt (bildet), men brannvesenet klarte å begrense flammene. Dette til tross er båten trolig helt ødelagt.
Brannårsaken er ikke kjent.

Powered by Labrador CMS