utgave nr 1 2011

Kysten Rundt januar

Fartsbokser på sjøen?, Isfritt i sprengkulda mm

Publisert Sist oppdatert

Isfritt i sprengkulda

ROGNERKILEN: Vinteren er vakker, men den er kald. Kulda har hatt et godt tak flere steder i landet i lang tid allerede, men fjorden har likevel ikke frosset til. Vårt vinterbilde er tatt en kald førjulsformiddag på Dronningen i Frognerkilen helt innerst i Oslofjorden.
Hvorfor har ikke isen lagt seg under slike forhold? Det er flere årsaker. I desember var det ekstremt lavvann i fjorden, samtidig som vinden i lange perioder har stått fra nord. Vinden har fraktet med seg det kalde overflatevannet ut av fjorden og bidratt til en stadig utskiftning av vannmassene. Men isen kommer nok senere i vinter. Det er tradisjon for det. Normalt fryser saltvannet ved 4-5 grader. (FOTO: AMUND RICH. LØKEN).

Kul hund

BJØRNSUND: Bjørnsund er et populært feriested. Her trives både folk og hunder, på land og til sjøs. Her, for eksempel, er bikkja Linus på kajakktur sammen med matmor Tove Karin. Området ved Bjørnsund er fredningsområde for sjøfugl. Fuglelivet i området er rikt og variert. Det kan anbefales å vandre opp til Bjørnsund fyrstasjon på Moøya. Herfra er det en fantastisk utsikt mot storhavet, Hustadvika, Bjørnsund og mot Ona.(FOTO: TROND J.HANSEN).

Navnet skjemmer ingen
SOUTHAMPTON: Det er mange navn på den tilstanden som rammer oss båtfanter, men aquaholic er det forleløpig mest originale vi har hørt. Denne RIB’en fant vi på båtmessen i Southampton. Har noen adressen til AA – Anonyme Aquaholikere? (FOTO: ATLE KNUTSEN)

Ned og opp
HERFØL: Å se båten ligge under vann er en av båteierens største mareritt. Denne Draco Oceancraften med en bamse av en Mercury Verado på hekken hadde tatt inn vann gjennom selvlenseren og gått til bunns. Saltvannsstrålen som sto ut da mekanikeren skrudde ut pluggen lovet ikke godt. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

Sol og måne
LYNGØR: Da sommeren dro sine siste åndedrag, stilnet det om natten og månen steg opp. Ingenting er så stemningsfullt som et bål på stranda, en måne som lyser mektig i sør og gode forhåpninger til et velfylt krabbeskall. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

Fartsbokser på sjøen?

SØGNE: Med gjennomsnittsmåling på E18 og støymålinger for avdekke chip-trimming av biler, burde det kanskje ikke overraske noen at man forsøkte seg med fartsbokser på sjøen også. Heldigvis var det en spøk. En irriterende god en, til og med. For vi senket farten… (FOTO: ATLE KNUTSEN)


Trangt om plassen

GRIMSTAD: Hesneskanalen øst for Grimstad er en perle som lar seg utforske med liten båt. Kanalen ble åpnet i 1883 og er 300 meter lang. Hvorfor ikke ta en jolletur igjennom dersom du ligger på Hampholmen i sommer? (FOTO: ATLE KNUTSEN)

Kulturkolisjon?

KILSUND: Ikke helt denne gangen, heldigvis. Hekkbølgene kan være et plagsomt fenomen i sommerskjærgården, men under regattaen i Kilsund er det fritt frem og fartsamnesti. Som alltid sto også i sommer slaget mellom alt som flyte kunne – også for dem som ville vise muskler og hestekrefter. En liten overraskelse fikk de seg nok likevel, i sjekta… (FOTO: ATLE KNTUSEN)