utgave nr 9 2009

I byssa: Cobbemat

Kokte reker og naturell hummer i all ære: Hva med å grille noen kongekrabbeklør, sjøkreps eller tigerreker? Det gir sommerkotelettene konkurranse!

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Hvorvidt kobbene tar for seg av tigerreker, sjøkreps og kongekrabber, skal vi ha usagt. Men den prisvinnende COBB-grillen ble et nytt og særdeles trivelig bekjentskap på forsommeren. Den er suveren i båt, og særdeles effektiv. Og i stedet for å grille det velkjente kjøttet, lot vi oss inspirere til noen sjømateksperimenter. Inspirasjonskilden var et besøk på en hummerrestaurant i Ipswich i England for mange år siden. En meny med utallige varianter med hummer som basis utvidet vårt syn på godbiten. Og slik er det med mange slags skalldyr: De tåler mer enn en omgang i kokende saltvann. Det handler bare om å våge – og ha en viss fornemmelse for hva som smaker bra sammen.

Litt Jamie Oliver
I frysedisken i Grimstad fant vi en pakke tigerreker og noen kongekrabbeklør. Bak i hodet svirret noen rustikke og enkle oppskrifter fra den engelske superkokken Jamie Oliver, og ved hjelp av pågangsmot og COBB-grill var vi i gang på bryggekanten. Rustikk mat, som deles i grove stykker og krever enkel bearbeiding, få kokekar og ingredienser passer utmerket i båt. Men, det kan bli riktig så smaksrikt og innbydende likevel.
Vi hadde fire saftige, kokte kongekrabbeklør som vi klippet på langs med en saks slik at halvparten av kjøttet ble liggende i hvert sitt halve skall. I to av skallene la vi små klikker med en blanding av finhakket frisk timian og godt smør. Den fremgangsmåten har vi tidligere prøvd på sjøkreps, som tåler timian utmerket godt, og som kan brukes like gjerne som kongekrabbe. Over kjøttet i de to andre skallene, penslet vi en blanding av olivenolje, sitron, salt og en hvitløk/chili-pasta som fås kjøpt på glass i butikken. Så la vi klørne på grillen med skallsiden ned og lot de varme seg 8-10 minutter. I den samme hvitløk/chilimarinaden som vi penslet krabbeklørne med, la vi en gjeng opptinte, rå scampi med skall og lot de ligge en halvtimes tid. Også disse la vi på grillen fem-seks minutter. Til sjømaten serverte vi litt paprika og noen cherrytomater som vi hadde vendt i olivenolje og latt ligge på grillen og trekke til seg litt av kraft og marinade. Resultatet? Aldeles fantastisk!

Smarte ting
Sammen med COBB-grillen prøvde vi også en ny ”ovn rett på komfyren”. Den heter Omnia og kan brukes til alt fra å bake brød til å steke pai, og er primært beregnet for propanbysse eller spritkoker. Den spesielle konstruksjonen gjør at den gir både over- og undervarme fra blusset. I mangel på noe bedre puttet vi oppi noen av årets nypoteter og litt buljongvann som vi serverte med skallet på til sjømaten. Det eneste minuset med Omnia-ovnen var mangelen på håndtak på selve aluminiumsformen.
COBB-grillen var en sann fornøyelse. Den er liten og hendig i formatet, og siden kullet anbringes i en kurv midt i grillen, forblir den kald på utsiden. En teflonbelagt stekeplate legges på toppen, og vi ble imponert over hvor effektiv den var. Med disse to hjelpemidlene om bord i en liten daycruiser med spritbluss er du langt på vei til et strålende måltid! Både COBB-grillen og Omnia-komfyren føres av Maritim. Grillen koster 1.154,-, komfyren 352,-.