utgave nr 4 2011

Helge vant Tommelen Opp!

Helge Nygård (73) fra Ikornnes Båtforening i Sykkylven vant Tommelen Opp-prisen for 2011. Under Sjøen for alle på Lillestrøm ble han tildelt et stipend på 15.000 kroner for energiske innsats for foreningen og sine klubbkompiser.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

– Helge har en kapasitet som ikke er sann! Han betyr alt for denne foreningen! Slik beskrives årets Tommelen Opp!-vinner Helge Nygård av sine foreningsvenner i Sykkylven.
Den spreke 73-åringen er høyt og lavt i den 115-medlemmer store båtforeningen som ligger nærmeste nabo til møbelfabrikken Ekornes. Siden starten i 1997 har foreningen utviklet seg kraftig, og har eget utendørs svømmebasseng, nytt bunkringsanlegg med kortautomat og den nyoppussede Verkstaden Bistro har helårsdrift!

Høyt og lavt

– Helge har den egenskapen at han tar på seg et ubegrenset antall oppgaver frivillig – og fullfører dem!, forteller foreningens kasserer, Odd Erik Hamre.
– Han er alle steder, og gjør alt fra å rydde søppel, spyle, plukke tomgods, kreve inn havneleie, snekrer og maler. Når folk legger seg til i gjestehavna vår hvor vi har 600-700 gjestedøgn i året, er Helge den første de møter og han får hilsninger fra fjern og nær. Han er vår altmuligmann og vaktmester med en utrolig serviceinnstilling. Gjennom sin innsats fritar han styret for en masse arbeid og gjør det betydelig enklere å drive Ikornnes Båtforening. Han påtar seg en mengde oppgaver som du vanligvis ikke klarer å få inn i dugnadssystem, sier Hamre.


Første foreningsmedlem

Ildsjelen Helge arbeidet som møbeltapetserer før han ble pensjonist. Og mesteparten av sitt yrkesaktive liv arbeidet han nettopp på fabrikken her på Ikornnes hvor båtforeningen ligger i dag. Slik sett var Helge Nygård på plass lenge før foreningen, og han var den første som fortøyde båten sin i havna da foreningen var etablert i 1997.
Og etter at han pensjonerte seg, er han nødt til å ha seg en tur ned i havna hver eneste dag. På onsdagene er de en gjeng som møtes til kaffe og prat i klubblokalene, og Helge serverer vafler. Når det er dugnad og de andre setter seg ned for en liten pause, står Helge ved vaffeljernet. Det er Helges pause.
Helge Nygård, går ikke, han småløper. Han snakker på innpust og utpust, klatrer og gestikulerer entusiastisk og er full av humør. Nå er han belønnet med stipend på 15.000 kroner for sin innsats.


Gavekort til de nominerte

De to øvrige som ble nominert til Tommelen Opp!, Per Engen, Sandnes, og Kenneth Walls, Lier, får et gavekort hver på 2.000 kroner på Internationals produkter.