utgave nr 12 2007

Gjør det selv: Blank propell – ikke til pynt

Publisert Sist oppdatert

Gjør det selv: Blank propell – ikke til pynt

TEKST OG FOTO: HANS PETER BLICHER

En høyglanspolert propell er et vakkert syn. De bløte formene og det skinnende metallet er en fryd for øyet. Men det er ikke på grunn av utseende at man bør ty til klut og pussemiddel.

Etter hvert som sesongen er på hell kjenner de fleste følelsen av at hestekreftene forsvinner. Den siste turen til krana på brygga skjer jo nesten i slow motion.
Det gror gjerne godt
Og når båten så henger der i stroppenne, ser som enkelt og greit årsaken til det, en bunn og en propell med mye groe.
Skjellrur på propellen nedsetter effekten mange prosent. Derfor er det en god idé å forebygge groing så effektivt som mulig. Om båten ikke brukes så mye, er faktisk den beste løsningen å male propellen med bunnstoff. Skal malingen holde så lenge som mulig, er det viktig å forbehandle overflaten riktig. Flere kyndige på propell anbefaler glassblåsing av propellen og deretter behandling med primer og bunnmaling.
Høyplanspolering
Men bruker du din båt nokså regelmessig, kommer du langt med høyplanspolering av propellen. Det skal bare pussemiddel til. En blank propell er til og med miljøvennlig.
Her viser vi hvordan en ganske alminnelig to-blads propell gjenomgår en iøynefallende skjønnhetskur.
Vårt eksempel viser en etter all sannsynlighet temmelig gammel propell. Men etter en omgang med såpe, polérmiddel og en god og myk pusseklut, ser den nesten ny ut- og vil med sin blanke overflate ikke være et godt hjem for skjellrur i den kommende sesongen.